zzp Voordelen en Nadelen

Ga terug naar ZZP


Op deze pagina treft u informatie over de zzp voordelen en nadelen. Als u erover denkt om zzp’er te worden is het van belang om van te voren goed te bedenken wat de voor- en nadelen zijn. Zo kunt u beslissen wat voor u de beste keuze zal zijn.

 

Bekijk de zzp voordelen en nadelen

Voordelen

Vrijheid

Van de ZZP voordelen en nadelen is misschien wel het belangrijkste voordeel is dat de zzp’er een bepaalde vorm van vrijheid heeft. De zzp’er is niet verbonden aan 1 opdrachtgever/ werkgever en is daardoor een stuk vrijer. De succesvolle zzp’er zal kunnen kiezen uit verschillende opdrachten en zo zelf bepalen waar de voorkeur naar uit gaat. In het begin zal deze luxe natuurlijk niet zo vanzelfsprekend zijn, maar wanneer de zzp’er bekendheid krijgt zullen de opdrachten steeds vaker komen.

 

Werktijden

Afhankelijk van het type werk dat de zzp’er uitvoert, kunnen zelfs de werktijden zelf worden ingedeeld. De zzp’er kan bijvoorbeeld als hij/ zij meer een ochtend mens is de werkzaamheden  ’s ochtends uitvoeren. De zzp’er die niet aan tijden verbonden is kan eens een dagje vrij nemen als de zon schijnt en dan de werkzaamheden bijvoorbeeld ’s avonds of in het weekend uitvoeren. Over het algemeen kunnen de zzp’ers de werktijden een stuk flexibeler indelen.

 

Tarief

De zzp’er bepaalt zelf het tarief dat hij/ zij hanteert. Hoe succesvoller je bent, hoe hoger je het tarief kan vaststellen. De opdrachtgevers zullen de zzp’er uitkiezen op basis van ervaring/ opleiding en prijs. Zo kunt u als u een goede bekendheid heeft hogere tarieven bepalen.

 

Locatie

Afhankelijk van het type werk dat u doet als zzp’er,, kunt u zelf de locatie bepalen. De zzp’er kan veelal vanuit huis werken of zelf een kantoorruimte huren. Wanneer u de werkzaamheden op locatie moet uitvoeren, kunt u de tijden zo indelen dat u de files kunt vermijden. Omdat u als zelfstandige werkt, zullen de verhoudingen vaak anders liggen en heeft u minder last van de “kantoorperikelen”. U bent eigen baas over uw werk. 

Nadelen

Onzekerheid

De zzp’er moet zelf zorgen voor de opdrachten. Wanneer er tijdelijk geen opdrachten zijn, verdient u ook geen geld. Dat kan een grote onzekerheid met zich meebrengen, waardoor niet iedereen zal kiezen om als zzp’er aan de slag te gaan. Wanneer u veel verantwoordelijkheden heeft, kan de stap groot zijn om vanuit een vast dienstverband over te gaan naar een onzekerheid van een vast inkomen.

 

Ziekte

Wanneer de zzp’er niet kan werken wegens ziekte, krijgt hij ook niet betaald. Uiteraard kan de zzp’er hiervoor wel een verzekering afsluiten, maar deze verzekeringen zijn vrij kostbaar. U kunt ervoor kiezen om uzelf te verzekeren vanaf een bepaalde periode van arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld 3 maanden. Zo blijft de premie beter betaalbaar en bent u bij langdurige ziekte wel verzekerd van een inkomen.

 

Concurrentie

De zzp’er heeft te maken met concurrentie. Via internet kunnen zzp’ers en opdrachtgevers elkaar steeds beter vinden, waardoor de concurrentie groot kan zijn. Als uw collega zzp’ers lage prijzen vragen, is het logisch dat u uw eigen prijsstelling hierop zal aanpassen.

 

Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.