Persbericht

Met een persbericht probeert men belangstelling wekken voor een gebeurtenis in de hoop dat er gratis publiciteit volgt.


alle-persberichten-button

Wat is een persbericht

Een persbericht is een nieuws artikel wat door een organisatie, bedrijf of persoon is opgesteld om aandacht te vragen van een grote kring mensen. Het is een schriftelijke mededeling van een bedrijf, instelling of persoon om aandacht te vragen van journalisten, welke er mogelijk een nieuwsbericht van zullen maken.


Opmaak persbericht

Voorbeeld Persbericht opbouw

Onderdelen Voorbeeld Persbericht

Bekijk hieronder de verschillende onderdelen van een persbericht. 


Plaats datum Persbericht

Bovenaan het persbericht vermeldt u de plaats en datum van het bericht. De plaats waar het bericht geschreven is en de datum van het schrijven, net zoals bij een zakelijke brief.


Kop Perbericht

Een persbericht heeft een standaard opmaak. We beginnen met de kop van het persbericht. Zorg ervoor dat het een pakkende kop is, zodat de interesse van de lezer (journalist) wordt gewekt. In de kop wordt in het kort aangegeven wat het nieuwsfeit betreft. Dat kan bijvoorbeeld een evenement zijn, een lancering van een boek, een nieuwe directeur, een opening van een winkel of een lancering van een nieuw product.  

Belangrijk bij de kop van het persbericht is dat hij kort en bondig is en op een pakkende wijze de kern van het bericht weergeeft. 

Om de aandacht te trekken van de lezer is het gebruik van pakkende bijvoeglijke naamwoorden aan te raden. Nieuw... Opvallend… Prachtig…


Inleiding Persbericht

Na de pakkende kop volgt u met de inleiding van het persbericht. Hierin geeft u een korte inleiding van hetgeen u kenbaar wilt maken. Vaak wordt de inleiding dik gedrukt.

Kern Persbericht

In de kern van uw bericht geeft u weer wat u kenbaar wilt maken. Zorg ervoor dat u kort en bondig uiteenzet waar het bericht over gaat.

 

Onderaan uw persbericht zet u de tekst “ - Einde persbericht – “.


Noot voor de redactie

Hier geeft u aan bij wie de redactie terecht kan voor verdere informatie, wat de contactpersonen zijn en alle overige relevante informatie voor de redactie. Alle contactinformatie wordt hier vermeld.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Naam van de contactpersoon

Telefoonnummer: (telefoonnummer)

E-mail: (emailadres)

website: (website)

Optioneel foto

Goed beeldmateriaal kan zorgen voor een grotere nieuwswaarde van uw bericht. U kunt ervoor kiezen om een foto mee te sturen met het persbericht, maar u kunt er ook voor kiezen om een link mee te sturen naar een website waar u meerdere bruikbare foto’s op plaatst. Op deze manier kunt u de journalist zelf laten kiezen uit de foto’s en kunt u meerdere opties aanbieden. Zorg ervoor dat u foto’s in hoge resolutie heeft, zodat ze bruikbaar zijn voor een artikel.

Persbericht versturen

Het persbericht stuurt u met een begeleidende mail. Wanneer u de journalist kent, of de naam kent, is het aan te raden rechtstreeks naar de betreffende journalist te sturen.


Stuur uw persbericht naar de redactie van de krant: AD, NU.nl, Telegraaf

Tips persbericht

  • Duidelijke nieuwswaarde: Bij een persbericht is het van belang dat er een duidelijke nieuwswaarde in zit. De journalist moet ervan worden overtuigd dat het persbericht nieuwswaardig is, zodat er een artikel van gemaakt gaat worden.
  • Informatief: Het is van belang om een prettig leesbaar bericht te schrijven. Als er alleen maar wollige tekst in het persbericht staat zal de journalist snel afhaken en is de kans op publicatie klein. Zorg ervoor dat het bericht prettig te zelen is en alle belangrijke informatie bevat.
  • Beeldmateriaal: Goed beeldmateriaal is een belangrijk onderdeel van het persbericht. Zorg ervoor dat u beeldmateriaal meestuurt, of een link stuurt naar goed beeldmateriaal. Zorg ervoor dat het materiaal een hoge resolutie heeft.
  • Kort en bondig: een persbericht is in de regel niet langer dan 1 pagina. Blijf dus bij de kern van hetgeen u wenst over te brengen.
  • Vermijd reclametaal: een persbericht moet nieuwswaardig zijn om te worden geplaatst. Zorg er daarom voor dat u niet een reclame stuk schrijft.
  • Spelling: controleer uw stuk goed op spellingfouten voordat u het verstuurt!
  • Bereikbaarheid: In het onderdeel “noot voor de redactie” geeft u de contactgegevens voor aanvullende informatie en vragen weer. Zorg ervoor dat de contactpersoon goed bereikbaar is, zodat een contactpoging van de journalist direct wordt beantwoord.

Voorbeeld persbericht

Voorbeeld persbericht algemeen

Voorbeeld Persbericht algemeen

Voorbeeld persbericht directeur

Voorbeeld Persbericht nieuwe directeur

Voorbeeld persbericht boekpresentatie

Voorbeeld Persbericht boekpresentatie

Voorbeeld persbericht opening

Voorbeeld Persbericht opening

voorbeeld persbericht evenement

Voorbeeld Persbericht evenement

Voorbeeld persbericht boekpresentatie

-        PERSBERICHT -

 

Plaats, datum

 

Andre kondigt een nieuw boek aan

 

Andre heeft een nieuw boek aangekondigd. Andre op z’n best, zijn derde biografie, verschijnt op 11 juni. Het boek gaat in op de duistere kant van het leven van een beroemdheid in de jaren 90. In deze biografie wordt dieper ingegaan op de druk waar een artiest uit de jaren 90 mee te maken krijgt.

 

Andre op z’n best, vernoemd naar zijn laatste hit, is de opvolger van Andre op z’n minst en Andre op de vlucht. Het vervolg is een reis door de duistere kanten van beroemdheden in de jaren 90. Met uitleg van de vele nummers die hij in die tijd heeft geschreven en de harde waarheid achter zijn duistere persoonlijkheid.

 

Naast veel duistere verhalen is er in de biografie ook ruimte voor grappen en grollen. Zo beschrijft Andre zijn vele bloopers tot in detail, wat veel grappige momenten met zich meebrengt. De laatste singel van Andre verscheen in mei van dit jaar.

 

 

-        EINDE PERSBERICHT -

 

 

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: naam, telefoonnummer, email-adres.

Foto’s zijn in hoge resolutie beschikbaar op: website waar u de foto’s op hebt geplaatst. Voorbeeld persbericht evenement

-        PERSBERICHT -

 

Plaats, datum

 

Lach een dag bestaat deze maand 10 jaar

 

De stichting Lach een dag bestaat deze maand 10 jaar. De pionier op het gebeid van liefdadigheidswerk voor jong kinderen is in die tien jaar uitgegroeid tot een landelijk opererend orgaan om een lach op het gezicht van kinderen te brengen. Vanuit het idee “iedereen verdient een lach” heeft de stichting in al die jaren ons land veroverd.

 

De oprichter van de stichting is ooit begonnen met het idee door activiteiten te organiseren voor kinderen in het Haagse ziekenhuis De Wimpel. Door het succes van deze activiteiten is de stichting al snel uitgegroeid tot een landelijk opererend orgaan. Elke dag weer worden activiteiten voor kinderen georganiseerd.

 

De groep vrijwilligers die zich dagelijks inzetten om een lach op de gezichten te toveren is inmiddels uitgegroeid tot 250. Voor deze vrijwilligers en een ieder die zich aangesproken voelt bij het doel van de Stichting, wordt er een feestelijk jubileum gevierd. Op donderdag 16 oktober zal in de Haagse stad een feestelijke bijeenkomst worden georganiseerd. Met bekende zangers en de band “Lachende gasten”, zullen wij met elkaar het succes van onze stichting vieren.

 

Vanaf 16:00 is iedereen van harte welkom in de Haagse binnenstad.

 

 

-        EINDE PERSBERICHT -

 

 

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: naam, telefoonnummer, email-adres.

Foto’s zijn in hoge resolutie beschikbaar op: website waar u de foto’s op hebt geplaatst. Voorbeeld persbericht nieuwe directeur

-        PERSBERICHT -

 

Plaats, datum

 

Lach een Dag stelt een nieuwe directeur aan

 

 

De stichting Lach een Dag stelt met ingang van 1 december Jan de Blij aan als nieuwe directeur. Jan de Blij volgt Marianne Vrolijk op die de afgelopen zeven jaar directeur van Lach een Dag was. Na haar jarenlange inzet, werd het tijd het stokje over te dragen. Haar opvolger is een ervaren directeur uit de wereld van de stichtingen.

 

De Blij was de afgelopen twee jaar directeur bij PlezierNL. Daarvoor was hij directeur van de stichting Geluk. De Blij neemt hiermee vijftien jaar ervaring met stichtingen mee, die in zijn nieuwe functie goed van pas komt. Net als de stichting Geluk verenigt Lach een Dag verschillende doelgroepen.

 

“Hoe kun je een lach op het gezicht van een kind toveren, wanneer een lach niet altijd vanzelfsprekend is?”, zegt Dr Blij over zijn nieuwe functie. “Dat is een uitdaging die mij aanspreekt en waar ik vrolijk van wordt.”

 

 

-        EINDE PERSBERICHT -

-         

 

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: naam, telefoonnummer, email-adres.

Foto’s zijn in hoge resolutie beschikbaar op: website waar u de foto’s op hebt geplaatst. Voorbeeld persbericht opening

-        PERSBERICHT -

 

Plaats, datum

 

Nieuw Streetfood restaurant strijkt neer aan de Haagse gracht

 

 

DEN HAAG - Nog niet zo lang geleden was het concept nog niet doorgedrongen tot de lage landen, maar deze week wordt alweer het derde filiaal geopend van het heerlijke streetfood restaurant Jummie. Aan de oude gracht in Den Haag kunt u genieten van kleine gerechtjes uit de Aziatische streedfood keuken.

 

Daphne en Kees bereiden vanuit het voormalige bakkerspand aan de oude gracht in Den Haag 7 dagen per week de lekkerste gerechtjes voor u klaar. “Sharing is Caring” is de kern van dit concept, waarbij kleine gerechten op tafel komen die met elkaar worden gedeeld.

 

Dapnhe heeft al 20 jaar ervaring met dit concept in Thailand en het is altijd haar droom geweest om in de Lage landen haar kookkunsten over te brengen. Echtgenoot Kees staat in de bediening, samen met dochter An. Jummie heeft een uitgebreide kaart met wel 40 kleine gerechten. Vis, vlees, vegetarisch, alles wordt hier met liefde klaargemaakt en geserveerd.

 

Na een uitgebreide verbouwing van 6 maanden is het dan eindelijk zo ver. Het oude bakkerspand is geheel gerenoveerd en geschikt gemaakt voor het uitbaten van een restaurant met 60 zitplaatsen. Door de open keuken kunnen de gasten zien hoe de gerechten elke dag vers bereid worden.

 

Tijdens de lunch – dagelijks vanaf 12.00 – wordt er door middel van een buffet van alles uit de Aziatische streetfood keuken geserveerd. Voor een all inclusive prijs kan er uitgebreid worden geluncht.

 

Aanstaande vrijdag om 16:00 vindt de grote opening plaats. Tijdens de opening worden heerlijke hapjes geserveerd, onder het genot van een glaasje bubbels.

 

 

-        EINDE PERSBERICHT -

-         

 

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: naam, telefoonnummer, email-adres.

Foto’s zijn in hoge resolutie beschikbaar op: website waar u de foto’s op hebt geplaatst. 


snelcursus-chatgpt-samen-met-ai

Vergelijkbare Pagina's