Voorbeeld Motivatiebrief

Op deze pagina treft u een voorbeeld Motivatiebrief opleiding/ cursus. Naast het gebruik van een motivatie/ sollicitatiebrief, kan het ook zijn dat u voor een bepaalde opleiding of cursus een brief moet schrijven waarin u uw motivatie kenbaar maakt.In dit geval zal het zo zijn dat er een beperkt aantal kandidaten zullen worden toegelaten tot de opleiding/ cursus en dat u de lezer moet overtuigen dat u de geschikte kandidaat bent om in aanmerking te komen voor de opleiding/ cursus.

Criteria/ opbouw motivatiebrief

1.       De opening

Bij de brief is het van belang om de lezer te motiveren om verder te lezen. Dit doet u door ervoor te zorgen dat de brief een goede opening heeft. In de opening geeft u aan dat u geïnteresseerd bent om de opleiding/ cursus te volgen. 

 

2.       De inhoud

In de inhoud van de brief omschrijft u waarom u geïnteresseerd bent om de opleiding te volgen en waarom u denkt de geschikte kandidaat te zijn. U geeft hier aan wat u aanspreekt aan het instituut en de opleiding en welke reeds opgedane kennis en ervaring u geschikt maken. 

 

3.       De afsluiting

Bij de afsluiting is het van belang om de lezer over te halen u uit te nodigen voor een gesprek. Uiteraard gebeurt dit ook door een pakkende inhoud en een goede match. Bij de afsluiting laat u nogmaals uw enthousiasme zien om te zorgen dat u wordt uitgenodigd.

Tips voor een goede brief als motivatie voor een opleiding/ cursus

  • Beschrijf feiten die ertoe leiden dat u geschikt bent. Opgedane kennis en ervaring, gebleken competenties, enzovoorts.
  • Geef aan waarom deze opleiding/ cursus een logische stap voor uw is;
  • Verdiep uzelf in het instituut en de opleiding;
  • Zorg ervoor dat u concreet bent.
  • Maak uw zinnen niet te lang;
  • Houd de motivatiebrief positief, fris en toekomstgericht;
  • Zorg ervoor dat u de lezer te motiveert  om verder te lezen;
  • Zorg dat u de interesse wekt om meer over u te weten te komen;
  • Zorg ervoor dat er geen spelfouten in de brief zitten;

Voorbeeld motivatiebrief opleiding/ cursus

Uw naam

Straat & huisnummer

Postcode & plaats

 

 

 

Naam bedrijf

T.a.v. Contactpersoon

Straat & huisnummer

Postcode & plaats

 

 

Plaats, datum

 

 

Geachte heer/ mevrouw (naam),

 

Middels deze weg wil ik mijn motivatie kenbaar maken om geselecteerd te worden voor de opleiding/ cursus ___(naam opleiding/ cursus).Deze opleiding/ cursus spreekt mij erg aan door het internationale karakter van zowel uw instituut als de opleiding/ cursus. Ook raak ik erg geënthousiasmeerd door het innovatieve karakter van uw instituut.

 

Al vanaf jongs af aan is voor mijn en mijn omgeving duidelijk dat mijn droom is om ___(beroep) te worden. Zoals u kunt zien in mijn bijgevoegde CV, is deze opleiding/ cursus een logische stap om mijn droom te verwezenlijken. Naast mijn genoten opleidingen, heb ik al enige ervaring opgedaan op het gebied van ___(kernwaarden opleiding). Deze ervaring heeft mij nog meer de bevestiging gegeven dat het beroep ___(beroep)  op mijn buik geschreven staat. 

 

Omdat ik voldoe aan de vooropleidingseisen, al enige ervaring heb opgedaan in de kernwaarden van de opleiding/ cursus en bovenal mijn uitgesproken droom, ben ik van mening dat ik een zeer geschikte kandidaat ben voor deze opleiding/ cursus.

 

Ik kijk uit naar een persoonlijk gesprek, waarin ik mijn motivatie verder kenbaar kan maken.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

 

Naam

 

 

Bijlage: Curriculum Vitae

Download de voorbeeld motivatiebrief 

Download hieronder de voorbeeld motivatiebrief in Word. 

Download voorbeeld motivatiebrief in Word. 

Zie ook de voorbeeld motivatiebrief voor een sollicitatie. 

Bekijk de actuele vacatures op werk.nl.