Offerte Maken

U gaat een offerte maken wanneer u een formeel aanbod wil doen, op basis van een verzoek van uw (potentiële) opdrachtgever. In deze offerte doet u een aanbieding van uw producten en/ of diensten. De (potentiële) opdrachtgever komt bij u voor een verzoek en u geeft in de offerte een overzicht van de producten/ diensten, de prijzen, de planning en de voorwaarden.U kunt ervoor kiezen om de offerte in bijvoorbeeld Word of Excel te maken. Afhankelijk van de hoeveelheid van de aangeboden producten en/of diensten is het beter te kiezen voor Word of Excel, of misschien een combinatie.

Offerte maken, onderdelen

Huisstijl

Wanneer u gaat starten met het maken van een 1e offerte, maakt u in eerste instantie een sjabloon document in Word of Excel. U kunt daarvoor een van de voorbeelden gebruiken welke op deze site staan. Dit document maakt u op conform uw huisstijl. Wanneer u gebruik maakt van voorbedrukt briefpapier is dit niet nodig en kunt u de header en footer leeg laten. Wanneer u andere standaard documenten heeft waarin uw huisstijl al verwerkt is, kunt u dit document kopiëren en de teksten eruit verwijderen.


Inhoud

In een offerte staan de volgende onderdelen:


Algemene gegevens

Hier staan de gegevens van de aanvrager, de aanvraagomschrijving, het offertenummer, de contactpersonen, enzovoorts.


Een beschrijving van de producten en/ of diensten

Hier geeft u een beschrijving van de producten en/ of diensten of de oplossing die u aanbiedt. Geef een goede omschrijving zodat duidelijk is waar de potentiele opdrachtgever voor kiest. De potentiele opdrachtgever heeft waarschijnlijk ook meerdere offertes opgevraagd en moet goed kunnen vergelijke wat hij aangeboden krijgt.

 

Wanneer dit een uitgebreid onderdeel is, met veel verschillende prijzen, kan het makkelijker zijn om uw offerte in Excel te maken. U kunt ook alleen dit onderdeel in Excel maken en vervolgens in een Word document plakken.


De prijs

In een offerte staat een prijs. Dat kan een prijs zijn die onderverdeeld is in diverse producten/ diensten, of er kan een totaalprijs worden opgegeven. Zorg ervoor dat in ieder geval duidelijk is wat de potentiele opdrachtgever voor de prijs bestelt. Vermeld bij de prijs of deze inclusief of exclusief BTW is.


De planning

U geeft een planning van de te leveren producten en/ of diensten. Wanneer kunnen de producten worden geleverd en wanneer kunt u de diensten uitvoeren.


De voorwaarden

In dit onderdeel vermeldt u de voorwaarden. Bijvoorbeeld wat de geldigheid is van de offerte, of de bedragen inclusief of exclusief btw zijn, enzovoorts.

Offerte maken voorbeeld

Bekijk de voorbeeld offerte

Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.