Factuur voorbeeld

Factuur voorbeeld, op deze pagina kun je eenvoudig factuur voorbeelden bekijken en downloaden in Word en Excel. Bekijk de verschillende voorbeelden en maak een keuze uit de sjablonen. 
factuur-voorbeelden-gratis-templates-excel
factuur-voorbeelden-gratis-templates-word


Op Voorbeeld Office vind je praktisch advies voor consumenten en het MKB. Daarnaast kan je hier terecht voor onder andere voorbeeld facturen, brieven en contracten. Als je advies nodig hebt voor bijvoorbeeld het het opstellen van een factuur of contract, schakel dan een specialist in om je verder te helpen. Een gespecialiseerde boekhouder of advocaat kan je verder helpen en zorgen dat je het gewenste doel bereikt. 

Op de website van de Belastingdienst, vind je de meest up-to-date informatie over het versturen van een factuur.


Bekijk en download alle voorbeeld facturen

Bekijk en download de gratis factuur voorbeelden. 


Factuur Voorbeeld ZZP

Voorbeeld-factuur-zzp-excel
factuur-voorbeeld-zzp-word

Voorbeeld Creditfactuur

Voorbeeld-creditfactuur-excel
Voorbeeld-creditfactuur-word

Voorbeeld Faturen Excel

Factuur-voorbeelden-excel-template-1
Factuur-voorbeelden-excel-template-2
Factuur-voorbeelden-excel-template-3
Factuur-voorbeelden-excel-template-4

Voorbeeld Faturen Algemeen

Factuur aanbetaling

factuur-voorbeeld-aanbetaling

Factuur aangenomen werk

voorbeeld-factuur-aangenomen-werk

Factuur auto

voorbeeld-factuur-excel-auto

Factuur artiest

voorbeeld-factuur-artiest-excel

Factuur fotograaf

voorbeeld-factuur-word-fotograaf

Factuur bouw

voorbeeld-factuur-excel-bouw

Factuur horeca

voorbeeld-factuur-excel-horeca
 • Je gaat factureren als je een product of dienst hebt geleverd waar een vergoeding tegenover staat. De factuur stuur je naar aan persoon of naar een bedrijf die jouw producten en/ of diensten heeft afgenomen.
 • De factuur heeft een aantal wettelijk bepaalde onderdelen. 
 • Een veelgebruikt programma om te factureren is Excel. Hierin kunnen automatische berekeningen worden gemaakt van bijvoorbeeld de aantallen, prijzen en btw percentages. 
 • Je kunt er ook voor kiezen om je facturen te maken in een (gratis) boekhoudprogramma. Het voordeel daarvan is dat de facturen automatisch verstuurd en geboekt kunnen worden. Factuur Voorbeeld - Alles
Factuur voorbeeld vereisten

De facturen worden gemaakt met een aantal vaste vereiste gegevens:


 1. Jouw bedrijfsgegevens: Naam, adres, btw-nummer, kvk-nummer. Daarnaast is het handig om je telefoonnummer en e-mailadres op je factuur te vermelden. Zo kan de afnemer eenvoudig bij vragen contact met je opnemen.
 2. De gegevens van je afnemer: Naam en adresgegevens.
 3. Factuurnummer: gebruik een uniek opvolgend factuurnummer.
 4. Factuurdatum: De datum waarop de factuur wordt gestuurd
 5. De omschrijving van de geleverde diensten of producten.
 6. Het aantal van de geleverde diensten of producten.
 7. Het btw-tarief van de geleverde diensten of producten.
 8. De datum van levering van de diensten of producten.
 9. Het bedrag exclusief btw, het btw-bedrag en het totaalbedrag inclusief btw.
 10. De betalingstermijn, dit kan variëren van standaard tussen de 14 en 30 dagen.
 11. De bankgegevens, het IBAN-nummer waarop het bedrag kan worden overgemaakt.
 12. Eventuele kortingen
 13. Eventuele vooruitbetalingen
 14. Als je exporteert naar een ander EU-land, moet naast bovenstaande gegevens ook het btw-nummer van de afnemer op de factuur staan. Dit is ook het geval als de btw verlegd wordt.


Door een goede opbouw van je factuur, zorg je voor een duidelijk document. Je kunt ook gebruik maken van verschillende facturatieprogramma's. In deze programma's kun je een factuursjabloon maken, welke automatisch wordt gevuld vanuit je boekhouding. Het voordeel van factuurprogramma's is dat er veel automatisch wordt verwerkt. Zo bespaar je tijd in je facturatieproces. Er zijn veel verschillende soorten facturatieprogramma's op de markt. Van gratis boekhoudprogramma's, tot uitgebreide boekhoudprogramma's. 


Factuur Voorbeeld BTW

Zet op uw factuur het BTW tarief wat gehanteerd wordt, dat is verplicht! 

Als je een factuur gaat sturen, heb je te maken met btw. Het is belangrijk om je btw-tarieven goed op je factuur te zetten, zodat je aan de vereisten voldoet en geen problemen krijgt bij een eventuele controle van de Belastingdienst.

 

De afkorting BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. BTW wordt geheven over de verkoop van goederen en diensten en wordt uiteindelijk door de consument betaald.

In Nederland geldt een standaard Btw-tarief van 21%. Dit tarief geldt voor de bijna alle producten en diensten. Er zijn een aantal uitzonderingen op ons standaard Btw-tarief:


 • 9% BTW: Dit tarief geldt voor voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, boeken en tijdschriften, geneesmiddelen en sommige diensten, zoals kappersdiensten en reparaties van fietsen en schoenen.
 • 0% BTW: Dit tarief geldt voor onder andere exportgoederen, internationale vervoersdiensten en intracommunautaire leveringen (leveringen tussen EU-landen).
 • Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van BTW, waaronder financiële diensten, onderwijs en medische zorg.


Voorbeeld Factuur Administratie

Elke zzp’er is verplicht om een administratie bij te houden. Belangrijke aspecten voor het bijhouden van je administratie staan hieronder:


Boekhouding: het is verplicht om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Je bent verder vrij om daar zelf vorm aan te geven, als je maar zorg dat alle inkomsten en uitgaven goed terug te vinden zijn en de onderliggende documenten aanwezig zijn. Bij een eventuele controle zal je alles moeten overhandigen en moet voor de controleur het totaalplaatje kloppen. Voor de boekhouding kan je gebruik maken van een (gratis) boekhoudprogramma, of je kunt dit bij een eenvoudige administratie in Excel doen. Zorg ervoor dat alles kloppend is en dat je alle facturen en bonnen op een ordelijke wijze bewaart.


Factureren: Als je producten of diensten levert, ben je verplicht daar een factuur voor te sturen. Het is belangrijk dat deze aan de wettelijke verplichtingen voldoet. 


Als zzp’er ben je verplicht om periodiek aangifte te doen van de omzetbelasting (BTW). Hoe vaak je aangifte moet doen, is afhankelijk van de hoogte van je jaarlijkse omzet en of je onderneming btw-plichtig is. Over het algemeen doe je per kwartaal aangifte, maar dit kan ook per maand of per jaar zijn.


Bij de btw aangifte, maak je een berekening van de totale btw dat je in rekening hebt gebracht bij je afnemers en het totale bedrag aan btw dat je hebt betaald. Je kunt de aangifte via de website van de Belastingdienst indienen, of door middel van een elektronische aangifte via je boekhoudprogramma.


De aangifte Inkomstenbelasting doe je jaarlijks tussen 1 maart en 31 mei. Als zzp’er zijn er diverse aftrekposten, het is daarom als je er geen verstand van hebt, een boekhouder of accountant in te schakelen die je kan helpen bij je aangifte.


Als zzp'er ben je in veel gevallen verplicht je uren bij te houden. Dit kan je doen met een Excel overzicht, of in je boekhoudprogramma. Bekijk onze voorbeeld urenstaten


Bekijk ook de Voorbeeld Boekhouding Excel


Lees alles over het opstellen van een rechtsgeldige factuur op de website van de kamer van koophandel


Bekijk ook de Voorbeeld Offertes

Voordat je begint aan de werkzaamheden wordt vaak een offerte gemaakt. Zie hier een voorbeeld offerte in Excel en diverse voorbeelden in Word, inclusief een voorbeeld offerte brief en een voorbeeld offerte aanvraag


snelcursus-chatgpt-samen-met-ai

Vergelijkbare Pagina's