CV maken
cv-voorbeeld-2023-1
cv-voorbeeld-2023-2
cv-voorbeeld-2023-3
cv-voorbeeld-2023-4alle-gratis-cv-voorbeelden-2023.1

Hoe maak je een cv?

CV maken: Maak een perfect cv waarmee je zul opvallen bij je potentiële werkgever en vergroot je kansen om de baan met onze eenvoudige tips. We leggen je in dit artikel haarfijn alle ins en outs van het maken van een cv uit:

 • Hoe maak je een cv in Word?
 • Welke stappen zijn belangrijk bij het maken van je cv?
 • Uit welke onderdelen bestaat je cv? (+ uitleg)


Bekijk en download gratis voorbeeld cv

Gratis-cv-template-12
cv-voorbeeld-word-8
cv-voorbeeld-word-10
cvTemplateGratis4

bekijk-download-cv-voorbeeld

CV maken in Word

Stappenplan om je cv in Word te maken

 • Open Microsoft Word en klik op het tabblad "Bestand" in de linkerbovenhoek.
 • Klik op "Nieuw" en selecteer de lijst met sjablonen.
 • Kies een cv-template die bij je past en klik vervolgens op "maken" om de template in Word te openen.
 • Je kunt ook een standaard (gratis) cv template kiezen van onze website en daarmee beginnen
 • Sla je cv op door op het tabblad "Bestand" te klikken en vervolgens "Opslaan als" te selecteren. Kies een locatie voor het bestand en geef het een beschrijvende naam
 • Vervang de teksten met je eigen informatie, waarbij je de vaste koppen en subkoppen als richtlijn gebruikt.
 • Pas de opmaak en lay-out naar wens aan met behulp van de opmaakhulpmiddelen in Word.


CV maken stappenplan

 1. Bepaal je doel: Voordat je gaat beginnen met je cv, is het goed om na te denken over je doel, wat je wil bereiken. Als je wil werken voor een specifiek bedrijf of een specifieke functie, dan zal je je cv erg gericht maken. Daarentegen kan je een algemener cv maken op het moment dat je nog open staat voor verschillende opties.
 2. Maak een overzicht van alle informatie die op je cv komt: Vaak kan je om te beginnen een ouder cv gebruiken en dit aanvullen met de meer recentere informatie: vaardigheden, opleidingen, werkervaring
 3. Kies een template: Het is belangrijk om een overzichtelijke template te kiezen die past bij de branche waarin je solliciteert. Een template met duidelijke koppen, een goed leesbaar letterype en verder niet te veel poespas is in de meeste gevallen de beste optie.
 4. Verwerk alle informatie in je template: Zorg ervoor dat je alles verwerkt in de template, minimaal je naam, contactgegevens, vaardigheden, werkervaring en opleidingen.
 5. Maak zo veel mogelijk concreet: Gebruik cijfers om je prestaties weer te geven, voorbeelden en statistieken om je prestaties goed en meetbaar te illustreren.
 6. Pas je cv aan de vacature aan: Hiervoor lees je de vacature goed door en kijk je naar de overeenkomsten. De keywords waar overeenkomsten in zijn benadruk je in je cv. Gebruik dus de functiebeschrijving en eisen/ wensen als leidraad om je vaardigheden en ervaring en opleiding te benadrukken die het meest relevant zijn.
 7. Schrijf een profieltekst: In je profieltekst geef je een korte introductie van je cv en kan je ook een aansluiting op de vacature maken. Lees verder op deze pagina meer over het schrijven van een profieltekst.
 8. Controleer en verstuur: Controleer je cv goed op spel- en grammaticafouten en vraag iemand uit je omgeving voor een extra controle.


CV maken onderdelen

Er zijn verschillende onderdelen waar een standaard cv uit bestaat:

 • Naam en functie
 • Contactgegevens: Adres, telefoonnummer en e-mailadres.
 • Profieltekst: Een korte inleiding/ samenvatting van je cv die aansluit op de vacature
 • Vaardigheden: Je hard en soft skills
 • Werkervaring: Een a-chronologische opsomming van je werkervaring (functietitel, bedrijfsnaam, data, werkzaamheden, prestaties, verantwoordelijkheden)
 • Opleiding: Een a-chronologische opsomming van je opleidingen/ cursussen/ certificaten
 • Aanvullende info: Overige relevante informatie voor de functie zoals talen, referenties, een fotogratis-cv-template-uitleg

CV maken: Naam en functie

Je naam en functie krijgen over het algemeen een prominente plek op je cv. In sommige gevallen kan je ook anoniem sollicteren en laat je de naam volledig weg.


CV maken: Contactgegevens

Je hoeft niet veel contactgegevens op je cv te zetten. Je emailadres, telefoonnummer en woonplaats zijn in de meeste gevallen voldoende.


CV maken: Profieltekst


Een profieltekst is een korte introductie van je cv waarin je een samenvatting geeft van je belangrijkste vaardigheden, ervaringen en doelen. Je profieltekst laat je aansluiten bij de vacature, waarin je de meest relevante nformatie voor de functie geeft.

Tips voor het schrijven van een effectieve profieltekst:

 • Houd je tekst beknopt: Houd je beknop, maximaal drie tot zes zinnen, of ongeveer 50-100 woorden.
 • Maak je tekst concreet: Gebruik in je profieltekst specifieke en concrete voorbeelden en statistieken. Laat daarin je prestaties goed zien.
 • Pas je profieltekst aan op de vacature: Lees de vacature goed door en gebruik de functie eisen en wensen als leidraad voor je profieltekst. Benadruk de vaardigheden, werkervaring en opleidingen die aansluiten op het profiel en die het meest relevant zijn.
 • Actief in plaats van passief: Gebruik sterke, actieve woorden om je verantwoordelijkheden en prestaties te beschrijven.
 • Controleer je tekst: Lees je profieltekst aandachtig door en controleer zorgvuldig po  op spel- en grammaticafouten. Wij adviseren altijd om je tekst ook nog door iemand uit je omgeving te laten checken


CV maken: Vaardigheden


Vaardigheden zet je op je cv om je capaciteiten en potentiële waarde voor een werkgever aan te tonen. Zoals bij alle onderdelen van je cv is het van begalng om je vaardigheden af te stemmen op de functie waar je naar solliciteert. Lees de vacature dus goed door en kijk naar welke vaardigheden gevraagd wordt.

Tips om je vaardigheden op uw cv te benadrukken:

 • Gebruik concrete voorbeelden: Je kunt een opsomming maken van je vaardigheden, maar met concrete voorbeelden kan je potentiele werkgever meer inzicht krijgen.
 • Stem je vaardigheden af ​​op de vacature: Lees de vacaturetekst aandachtig door en markeer de vaardigheden die worden gevraagd. Benadruk vervolgens de vaardigheden die jij bezit en overeenkomen met het profiel.
 • Actief in plaats van passief: Om je vaardigheden aan te geven gebruik je actieve woorden.
 • Verwerk je vaardigheden in een aparte sectie op je template: In deze sectie maak je een overzicht van de belangrijkste vaardigheden.
 • Gebruik een combinatie van hard skills en soft skills: Hard skills zijn specifieke, technische vaardigheden, soft skills zijn meer algemene, persoonlijke kwaliteiten. Omdat beide soorten vaardigheden waardevol zijn voor een werkgever, maak je een combinatie van beiden.


Verschil hard skills en soft skills

Hard skills en soft skills zijn beide belangrijk voor een werkgever.

Hard skills

Hard skills zijn specifieke, technische vaardigheden die worden aangeleerd door middel van opleiding of training. Voorbeelden van hard skills zijn bijvoorbeeld het beheersen van een programmeertaal of het beheersen van een buitenlandse taal. Deze hard skills zijn in principe goed meetbaar en kunnen worden aangetoond door certificaten.

Soft skills

Soft skills daarentegen zijn meer algemene, persoonlijke kwaliteiten die vaak moeilijker te kwantificeren zijn. Voorbeelden van soft skills zijn communicatie, probleemoplossing, samenwerking, leiderschap of timemanagement. Soft skills worden meestal ontwikkeld door ervaring, zoals opleiding, sport en buitenschoolse activiteiten.

Zowel hard skills als soft skills zijn van belang voor je werkgever en daarom wordt vaak om beiden gevraagd.


CV maken: Werkervaring

In je werkervaring geef je aan voor welke bedrijven je hebt gewerkt in welke periode en geef je aan wat je daar hebt gedaan.

Tips werkervaring op je cv:

 • Omgekeerde chronologische volgorde: Verwerk je werkervaring in een omgekeerde chronologische volgorde: begin met je meest recente werkervaring en werk terug in de tijd.
 • Vermeld de basis informatie: Vermeld bij je werkervaring de basis informatie: de naam van de organisatie, de periode dat je er gewerkt hebt, de data dat je er gewerkt hebt en de werkzaamheden.
 • Gebruik de vacature als leidraad: Zoek naar sleutelwoorden en zinsdelen die de taken en verantwoordelijkheden van de vacature beschrijven, en gebruik deze om je cv op maat te maken.
 • Stem je ervaringen af ​​op de baan: Benadruk je vaardigheden en ervaringen die het meest relevant zijn voor de vacature waarop je solliciteert.
 • Gebruik de functie eisen en wensen als checklist: Lees de vacature goed en richt je vooral op de functie eisen en wensen. In je werkervaring benadruk je deze kennis.
 • Maak je cv dynamisch: Omdat je cv maar een kort document is en je er niet alle informatie op kwijt kan, is het aan te raden om per vacature de belangrijkste kernwoorden te gebruiken in je cv. Daardoor kan je verschillende cv’s hebben, afgestemd op de verschillende vacatures.


CV maken: opleidingen

Bij je opleiding geef je een opsomming van welke opleidingen, cursussen, etc je hebt behaald. Zorg ervoor dat je deze informatie in een opsomming beknopt weergeeft en concentreer je op de meest relevante informatie.

Tips om je opleiding op je cv weer te geven:

 • Omgekeerde chronologische volgorde: Verwerk je opleidingen in een omgekeerde chronologische volgorde: begin met je meest recente diploma of opleiding en werk terug in de tijd.
 • Vermeld de basis informatie: Vermeld bij je opleidingen de basis informatie: de naam van de instelling, de periode dat je de opleiding hebt gevolgd, het vakgebied en of je het diploma hebt behaald
 • Markeer de meest relevante opleidingen/ cursussen: Als je opleidingen of cursussen hebt gevolgd die bijzonder relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert, overweeg dan om ze in een apart gedeelte van je cv te markeren.
 • Verwerk relevante certificeringen: Als je relevante certificeringen hebt, zoals een veiligheidscertificaat, zorg er dan voor dat je deze op je cv vermeldt.


CV maken: aanvullende info

Afhankelijk van de functie waar je naar solliciteert en hetgeen in de vacature gevraagd wordt, kan je ervoor kiezen om nog aanvullende info op je cv te plaatsen. Als student heb je misschien niet genoeg werkervaring en wil je stages of nevenwerkzaamheden op je cv plaatsen. Of er wordt specifiek gevraagd naar referenties. Overweeg goed welke aanvullende informatie je eventueel nog kwijt wil.


CV maken gratis templates

Bekijk de gratis cv templates op onze site en ga direct aan de slag met je cv. Je kunt ook kijken op topvoorbeelden voor gratis cv templates. 

cv-voorbeeld-word-8
cv-voorbeeld-word-1
cv-voorbeeld-word-3