Financien

Om de financien van je bedrijf goed te verzorgen hebben we een aantal voorbeeld documenten online gezet. Je kunt de verschillende voorbeelden bekijken en downloaden om als opzetje te gebruiken. 


bekijk-en-download-financieel-plan
bekijk-e-download-boekhouding-excel
Financien financieel plan

Voordat je een bedrijf start zal er een financieel plan worden opgesteld. In het financieel plan wordt een prognose gemaakt van de verwachte omzet, kosten, winst en wordt de investering en de financiering uiteen gezet. Het financieel plan is een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan. Aan de hand van het financieel plan kan worden gekeken of de verwachtingen positief zijn, hoeveel winst er gedraaid zal worden en wat de aflossingscapaciteit is. Zo kunnen potentiĆ«le investeerders zien of er verwacht wordt dat de investering terugbetaald zal worden en op wat voor termijn dat mogelijk is. 


Financieel-plan-algemeen-alles
financieel-plan-horeca-alles

Exploitatiebegroting

Een exploitatiebegroting is een overzicht van de verwachte omzet en kosten voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor een paar jaar opeenvolgend. Deze begroting kan ook een onderdeel zijn van het businessplan, wanneer je van plan bent om een bedrijf te starten. 


Uit deze calculatie kan worden gehaald hoeveel winst men verwacht te gaan behalen en of het bedrijf dus vruchtbaar zal zijn. De calculatie is een onderdeel van het financiĆ«le gedeelte van het ondernemingsplan. Hieronder staat een voorbeeld ervan. De bedragen zijn in dit onderdeel exclusief BTW. In de liquiditeitsbegroting staan de bedragen juist inclusief de BTW. 


Exploitatiebegroting


Lees meer over het maken van een exploitatiebegroting en download het gratis voorbeeld in Excel. 


Investeringsbegroting

In de investeringsbegroting staat wat er aan investeringen voor het bedrijf gemaakt moeten worden. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld de prijs die er betaald moet worden bij een overname van goodwill en inventaris en de kosten van de verbouwing. Maar het kan ook bijvoorbeeld gaan om de voor financiering van de BTW, werkkapitaal en personeelskosten.

Het is van belang een goed overzicht te maken van de benodigde investeringen zodat u niet voor verassingen komt te staan tijdens het opstart traject. Over het algemeen wordt er bij de investeringsbegroting rekening gehouden met een post voor onvoorziene uitgaven van 10% van de totale investeringen. 

Lees meer over het maken van een investeringsbegroting en download het gratis voorbeeld in Excel. 


Financieringsbegroting

In de financieringsbegroting wordt een overzicht weergegeven van hoe de investeringen worden gefinancierd. Een deel kun je wellicht uit eigen vermogen financieren, een deel bij een bank en het kan ook zijn dat je van familie, vrienden of kennissen een deel gefinancierd krijgt. 

Lees meer over het maken van een financieringsbegroting en download het gratis voorbeeld in Excel. 


Financien boekhouden

Bekijk ook de verschillende voorbeeld documenten die we online hebben gezet voor uw boekhouding. Zo hebben we ook een programma in Excel gemaakt waarin een simpele boekhouding kan worden gevoerd. Er zijn uitgebreide boekhoudprogramma's beschikbaar en u kunt ook kiezen voor een simpel gratis programma. 


Verder geven we meer uitleg over de journaalposten, de balans en het rekeningschema


Wij hebben een eenvoudig gratis boekhoudprogramma in Excel gemaakt. De spreadsheet bestaat uit een inkoopboek, een verkoopboek, een kasboek, een totaal overzicht en een grafiek met je resultaat gegevens, 


Kenmerken van dit programma zijn:

  1. Excel 
  2. Geheel gratis
  3. Eenvoudig, simpel


Bekijk en download het gratis boehoudprogramma in Excel. 


Financien sjablonen

Bekijk de verschillende gratis sjablonen die we online hebben gezet en download ze in Excel als opzetje. Zo hebben we bijvoorbeeld een sjabloon voor een kasboek online gezet en een sjabloon om de openstaande crediteuren bij te houden.

In je kasboek houd je de contante betalingen bij. Veel kleinere ondernemers kiezen ervoor om het kasboek zelf te verzorgen. Het kost je even tijd om te doen, maar scheelt erg in de kosten van je boekhouder. Op deze wijze kun je eenvoudig kosten besparen. 

Zorg ervoor dat je alle kasbonnen goed bewaard. De BTW kun je in de meeste gevallen terugvragen. Berg de bonnen op, op een goede plek, en werk ze (afhankelijk van de hoeveelheid) 1 keer per maand bij in het kasboek. De bonnen en het kasboek kun je dan aanleveren aan de boekhouder, of zelf verwerken voor de BTW aangifte. 


In het crediteurenoverzicht wordt met behulp van Excel een overzicht gemaakt van de facturen die je ontvangt. Zodra je betalingen gaat doen pak je het overzicht erbij en kun je gemakkelijk zien welke facturen nog open staan. Zo heb je een ttaaloverzicht van je inkoopfacturen en kan je zien welke bedragen je nog moet betalen en al betaald hebt. 


Facturerenfactuur-voorbeelden-gratis-templates-excel
factuur-voorbeelden-gratis-templates-word


Veel bedrijven maken gebruik van Excel of Word om de facturen te maken. Bekijk de gratis voorbeeld templates en ga direct aan de slag. 


snelcursus-chatgpt-samen-met-ai

Op Voorbeeld Office vind je praktisch advies voor consumenten en het MKB. Daarnaast kan je hier terecht voor onder andere voorbeeld facturen, brieven en contracten. Als je advies nodig hebt voor bijvoorbeeld het het opstellen van een factuur of contract, schakel dan een specialist in om je verder te helpen. Een gespecialiseerde boekhouder of advocaat kan je verder helpen en zorgen dat je het gewenste doel bereikt. 

Op de website van de Belastingdienst, vind je de meest up-to-date informatie over het versturen van een factuur.


Vergelijkbare Pagina's