Financien

Financien voorbeeld documenten

Om de financien van uw bedrijf goed te verzorgen hebben we een aantal voorbeeld documenten online gezet. U kunt de verschillende voorbeelden bekijken en downloaden om als opzetje te gebruiken. 

Financien financieel plan

Voordat u een bedrijf start zal er een financieel plan worden opgesteld. In het financieel plan wordt een prognose gemaakt van de verwachte omzet, kosten, winst en wordt de investering en de financiering uiteen gezet. Het financieel plan is een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan. Aan de hand van het financieel plan kan worden gekeken of de verwachtingen positief zijn, hoeveel winst er gedraaid zal worden en wat de aflossingscapaciteit is. Zo kunnen potentiële investeerders zien of er verwacht wordt dat de investering terugbetaald zal worden en op wat voor termijn dat mogelijk is. 

In de exploitatiebegroting staat een overzicht van de verwachte omzet, de verwachte kosten en de verwachte winst. Bekijk hieronder een simpel voorbeeld van een exploitatiebegroting. 

In de investeringsbegroting staat wat er aan investeringen voor het bedrijf gemaakt moeten worden. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld de prijs die er betaald moet worden bij een overname van goodwill en inventaris en de kosten van de verbouwing. Maar het kan ook bijvoorbeeld gaan om de voor financiering van de BTW, werkkapitaal en personeelskosten. Het is van belang een goed overzicht te maken van de benodigde investeringen zodat u niet voor verassingen komt te staan tijdens het opstart traject. Over het algemeen wordt er bij de investeringsbegroting rekening gehouden met een post voor onvoorziene uitgaven van 10% van de totale investeringen. 

In de financieringsbegroting wordt een overzicht weergegeven van hoe de investeringen worden gefinancierd. Een deel kunt u wellicht uit eigen vermogen financieren, een deel bij een bank en het kan ook zijn dat u van familie, vrienden of kennissen een deel gefinancierd krijgt. 

Financien boekhouden

Bekijk ook de verschillende voorbeeld documenten die we online hebben gezet voor uw boekhouding. Zo hebben we ook een programma in Excel gemaakt waarin een simpele boekhouding kan worden gevoerd. Er zijn uitgebreide boekhoudprogramma's beschikbaar en u kunt ook kiezen voor een simpel gratis programma. 

Financien sjablonen

Bekijk de verschillende gratis sjablonen die we online hebben gezet en download ze in Excel als opzetje. Zo hebben we bijvoorbeeld een sjabloon voor een kasboek online gezet en een sjabloon om de openstaande crediteuren bij te houden. 

Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.