Marge horeca

Op deze pagina vindt u informatie over de marge horeca, de inkoopberekeningen van uw gerechten. Met behulp van deze spreadsheet kunt u eenvoudig berekenen wat u per gerecht zult gaan verdienen. Aan de hand van z’n overzicht kunt ook eventueel wijzigingen aanbrengen in uw verkoopprijzen of andere inkoop kanalen gaan zoeken, of andere producten kiezen.


Exploitatiebegroting horeca

We hebben ook een exploitatiebegroting online gezet om zodoende het totaal winst en verlies plaatje uit te rekenen. De inkoopprijs van uw dranken en gerechten is in verhouding tot uw verkoopprijs essentieel om winst te kunnen draaien.

Kerncijfers horeca

Een gezonde gemiddelde inkoopprijs in de horeca is 30%. Het is een streven voor een gezond horeca bedrijf om rond de 30% inkoop te zitten. Bij drank ligt dat percentage wat lager, daar is een percentage van 20% gezond. Daarbij zijn de volgende cijfers kenmerkend voor een gezond horecabedrijf:

ü  Personeelskosten 28%, de personeelskosten mogen binnen de horeca maximaal 28% zijn. De personeelskosten liggen normaal tussen de 20% en 30%. U heeft de personeelskosten goed op orde wanneer u richting de 20% zit van de omzet. Wanneer u richting de 30% gaat, wordt de verhouding slecht en moet u eraan denken om veranderingen door te voeren om de personeelskosten te verlagen.

ü  Huurkosten 10%, hier zijn de meningen wel enigszins over verdeeld. Locatie is uiteraard zeer belangrijk en dat kan een grote kostenpost zijn bij uw bedrijf, maar daardoor ook weer een grote zekerheid. Er wordt gezegd dat een huur van 8% het beste is voor wat betreft horecabedrijven, maar er zijn ook eigenaren die zeggen dat 12% prima is. We houden het maar in het midden op een gemiddelde huur van 10%.

Voorbeeld Marge horeca Excel

Hieronder vindt u een marge horeca excel sheet welke u kunt gebruiken om uw inkoop te berekenen van de gerechten die u serveert. In de sheet worden automatisch berekeningen gemaakt wanneer u enkele variabelen invoert. U geeft per gerecht aan welke ingrediënten daarvoor nodig zijn, de hoeveelheden van die ingrediënten en de inkoopprijs. Op deze manier ziet u wat de totale inkoop is van uw gerecht. 

Houdt er altijd rekening mee dat er soms nog extra’s bij horen. Soms worden ingrediënten zoals kruiden, sauzen en garnituur vergeten. Voor bijvoorbeeld garnituur of kruiden kunt u ook per gerecht een gemiddelde vaste prijs hanteren.

 

Download de excel sheet marge horeca. U kunt hier uw eigen recepten in toevoegen om uit te kunnen rekenen wat de prijs is van uw gerechten, zodat u de verkoopprijs kunt bepalen. 

Lees meer over de horeca op de KHN site. 

Volg ons op Twitter en bekijk de nieuwste voorbeeld documenten.