Marge horeca

Marge horeca: op deze pagina vind je alles over de marge van je gerechten in de horeca, de inkoopberekeningen van je gerechten. Met behulp van deze spreadsheet kun je eenvoudig berekenen wat je per gerecht zult gaan verdienen.


Aan de hand van zo’n overzicht kun je ook eventueel wijzigingen aanbrengen in je verkoopprijzen of andere inkoop kanalen gaan zoeken, of andere producten kiezen.


Kerncijfers horeca

Een gezonde gemiddelde inkoopprijs in de horeca is 30%. Het is een streven voor een gezond horeca bedrijf om rond de 30% inkoop te zitten. Bij drank ligt dat percentage wat lager, daar is een percentage van 20% gezond. Daarbij zijn de volgende cijfers kenmerkend voor een gezond horecabedrijf:

ü  Personeelskosten 28%, de personeelskosten mogen binnen de horeca maximaal 28% zijn. De personeelskosten liggen normaal tussen de 20% en 30%. Je hebt de personeelskosten goed op orde wanneer je richting de 20% zit van de omzet. Wanneer je richting de 30% gaat, wordt de verhouding slecht en moet je eraan denken om veranderingen door te voeren om de personeelskosten te verlagen.

ü  Huurkosten 10%, hier zijn de meningen wel enigszins over verdeeld. Locatie is uiteraard zeer belangrijk en dat kan een grote kostenpost zijn bij je bedrijf, maar daardoor ook weer een grote zekerheid. Er wordt gezegd dat een huur van 8% het beste is voor wat betreft horecabedrijven, maar er zijn ook eigenaren die zeggen dat 12% prima is. We houden het maar in het midden op een gemiddelde huur van 10%.


Voorbeeld Marge horeca Excel

Hieronder staat de marge horeca excel sheet welke je kunt gebruiken om je inkoop te berekenen van de gerechten die je serveert. In de sheet worden automatisch berekeningen gemaakt wanneer je enkele variabelen invoert. Je geeft per gerecht aan welke ingrediënten daarvoor nodig zijn, de hoeveelheden van die ingrediënten en de inkoopprijs. Op deze manier zie je wat de totale inkoop is van je gerecht. 

Houdt er altijd rekening mee dat er soms nog extra’s bij horen. Soms worden ingrediënten zoals kruiden, sauzen en garnituur vergeten. Voor bijvoorbeeld garnituur of kruiden kun je ook per gerecht een gemiddelde vaste prijs hanteren.

 

Bekijk en download de Excelsheet marge horeca

Je kunt in de sheet je eigen recepten in toevoegen om uit te kunnen rekenen wat de prijs is van je gerechten, zodat je de verkoopprijs kunt bepalen. 

Lees meer over de horeca op de KHN site


marge-horeca

Bekijk

bekijk-template-voorbeeld

Download

download-template-voorbeeld

Exploitatiebegroting horeca

We hebben ook een exploitatiebegroting online gezet om zodoende het totaal winst en verlies plaatje uit te rekenen. De inkoopprijs van uw dranken en gerechten is in verhouding tot uw verkoopprijs essentieel om winst te kunnen draaien.


In deze begroting staat wat je verwacht aan omzet te draaien, welke inkopen je hebt, welke kosten je hebt en wat je verwacht over te houden onder aan de streep. In deze begroting is nog geen rekening gehouden met de belastingen. Deze zijn namelijk afhankelijk van de bedrijfsvorm die je kiest. Wordt het een eenmanszaak of een BV? Misschien een VOF?


Ook als je al een bestaande horecagelegenheid hebt en bijvoorbeeld beslissingen wil maken voor de langere termijn, is het aan te raden om een exploitatiebegroting te maken. Bijvoorbeeld omdat je een verbouwing wil doen, of een andere grote investering. 


exploitatiebegroting-horeca

In deze begroting is gerekend met verschillende aantallen gasten. Zo kun je zien hoeveel gasten je gemiddeld nodig hebt heeft om de gewenste winsten te behalen. Je ziet wat het break even point is en wat je dus minimaal nodig hebt om quitte te draaien.


Deze horeca gelegenheid is een deel restaurant en een deel bar. Zo komen er verschillende omzetten uit het bar gedeelte en het restaurant gedeelte. Het kan zijn dat je enkel een bar hebt, dan vervalt het onderdeel restaurant. 


De personeelskosten lopen op, niet helemaal evenredig, omdat je met hetzelfde aantal personeel een bepaald aantal gasten kan bedienen. Het loopt dus in staffels op. Houd wel altijd rekening met de sociale lasten, vakantiegelden etc. Het kan ook zijn dat je er voor kiest om je medewerkers via een uitzendbureau in te huren, via bijvoorbeeld een payroll constructie. In dat geval werf en selecteer je wel zelf de medewerkers, maar besteed je de personeels- en contractadministratie uit aan een daarvoor gespecialiseerd bedrijf. Je betaalt in dat geval een vast uurtarief, waarbij je geen opslag aan sociale lasten, werkgeverslasten enzovoorts hoeft bij te tellen. Afhankelijk van de constructie waar je voor kiest, kun je zelfs het verzuim risico door de payroll organisatie laten overnemen. In de horeca is deze vorm best gebruikelijk. 


Bij het opstellen van een exploitatiebegroting voor de horeca is het daarnaast belangrijk dat je rekening houdt met de seizoenen. Horeca is over het algemeen erg gevoelig voor seizoenen. Zeker bij de seizoensgebonden horeca zoals strandtenten geldt dat de omzet erg verschilt per maand. 


Als je horecagelegenheid eenmaal draait, kan je aan de hand van je winst en verlies rekening zien of je begroting een beetje overeenkomst met de werkelijkheid. In je winst en verlies rekening staan je daardwerkelijke omzet en kosten. Het is belangrijk om je exploitatiebegroting steeds bij te blijven werken en er een dynamisch document van te maken. Zo kan je steeds jaren vooruit denken en op basis van je begrotingen belangrijke beslissingen maken. Bijvoorbeeld of je een nieuw personeelslid kan aannemen, of een verbouwing van je pand kunt realiseren. 


Zorg ervoor dat je van te voren goed nadenkt bij de start van je bedrijf. Probeer alle scenario's voorbij te laten komen en een realistische inschatting te maken. Ook als je geen financiering nodig hebt, raden wij je aan om een exploitatiebegroting te maken. Het is voor jezelf ook een belangrijk stuk om te kunnen inschatten in hoeverre je plannen iets gaan opleveren. 


Als je gaat starten met een horecabedrijf raden we je daarnaast aan om een ondernemingsplan te maken. Als je gebruik gaat maken van financieeerders is dit zelfs een vereiste. In je ondernemingsplan doe je onder andere marktonderzoek en een concurrantieanalyse. Aan de hand van je marktonderzoek kan je kijken of je locatie, je prijzen en je concept passen en kans van slagen hebben. Daarnaast zijn je concurrenten een belrngijk aspect bij het kiezen van een locatie en concept. Horecagelegenheden kunnen elkaar kapot concurreren, maar het kan ook zo zijn dat jullie juist een toegevoegde waarde zijn voor elkaar. Denk dus van te vroen goed na over alles en verwerk dit in een gedegen plan. 


Een onderdeel van je ondernemingsplan is een financieel plan, waarvan de exploitatiebegroting horeca weer een onderdeel. is. Vaak maak je de exploitatiebegroting voor het eerste jaar op maandbasis, zodat je op detailniveau alle omzet en kosten kan begroten. Voor de komende 5 jaar. maak je de begroting op jaarbasis voor een globaler overzicht. 


snelcursus-chatgpt-samen-met-ai

Vergelijkbare Pagina's