Voorbeeld Persbericht

Hieronder treft u een voorbeeld persbericht. Een persbericht stuurt u naar de krant. Wanneer de krant uw bericht nieuwswaardig vindt, zal het persbericht worden geplaatst. Zet in uw persbericht de datum waarop u het bericht vrijgeeft voor publicatie. Voordat u het persbericht verstuurt kijkt u het goed na op spellingfouten. 

In de koptekst van uw tekstbericht schrijft u uw eigen contactgegevens, U zet hier uw Naam, Bedrijfsnaam, adres gegevens, telefoon en faxnummer, en uw email adres. 

Vervolgens schrijft u in grote letters op uw document dat het om een persbericht gaat. 

U zet boven het persbericht de headline en het onderschrift. Vervolgens start u de tekst met de datum waarop u het persbericht heeft geschreven. 

Voorbeeld persbericht

PERSBERICHT

 

Hier schrijft u de headline, zoals deze bovenaan het persbericht zal verschijnen .

Hier schrijft u het onderschrift van het bericht.


Plaats, datum, Den Haag, 30 april 2013:   U schrijft kort en bondig wat het nieuws is wat u bekend wil maken Dit doet u et pakkende teksten en feiten. Wat, wie, waar, wanneer , waarom en hoe. Denk goed na over wat de lezer wil horen en of er nog vragen overblijven na het lezen van het bericht. Het is van plan om een compleet, maar toch korte, inhoud te geven aan het bericht. Te lange berichten zullen niet worden geplaatst, of worden ingekort.


Kijk voor voorbeelden in de krant waarin u het bericht geplaatst zou willen hebben en kijk naar de schrijfstijl van het bericht. Elke krant heeft een ander type lezers en daarvoor gelden ook weer andere schrijfwijzen. Zorg ervoor dat uw contactgegevens duidelijk staan vermeld op uw persbericht, bij vragen wilt u immers goed bereikbaar zijn. Verstuur het persbericht ruim van te voren, als u een aankondiging ergens voor wilt plaatsen. Wanneer u nieuws wilt uitbrengen van een memorabele dag, stuurt u het persbericht diezelfde dag nog. Zo maakt u het meeste kans op plaatsing.

Download voorbeeld persbericht

Download hieronder het voorbeeld van een persbericht in Word als opzetje. 

Bij het schrijven van een persbericht is het van belang dat u de aandacht van de lezer weet te trekken. Het doel is om er een nieuwsbericht van te laten maken door de journalist. Tevens is het van belang dat u informatie geeft waarmee de journalist u kan bereiken wanneer er nog vragen zijn. Zorg voor een informatief en pakkend stuk en dan heeft u de grootste kans dat er een nieuwsbericht van gemaakt zal worden. Geef uw email adres en telefoonnummer op zodat de journalist u kan bereiken. Zorg ook voor beeldmateriaal. 

Volg ons op Twitter voor updates van nieuwe voorbeeld documenten.