Voorbeeld Persbericht

Hieronder treft u een voorbeeld persbericht. Een persbericht stuurt u naar de krant. Wanneer de krant uw bericht nieuwswaardig vindt, zal het persbericht worden geplaatst. 


alle-persberichten-button


Zet in uw persbericht de datum waarop u het bericht vrijgeeft voor publicatie. Voordat u het persbericht verstuurt kijkt u het goed na op spellingfouten. 


In de koptekst van uw tekstbericht schrijft u uw eigen contactgegevens, U zet hier uw Naam, Bedrijfsnaam, adres gegevens, telefoon en faxnummer, en uw email adres. 

Vervolgens schrijft u in grote letters op uw document dat het om een persbericht gaat. 

U zet boven het persbericht de headline en het onderschrift. Vervolgens start u de tekst met de datum waarop u het persbericht heeft geschreven. 


Voorbeeld persbericht

PERSBERICHT

 

Hier schrijft u de headline, zoals deze bovenaan het persbericht zal verschijnen .

Hier schrijft u het onderschrift van het bericht.


Plaats, datum, Den Haag, 30 april 2013:   U schrijft kort en bondig wat het nieuws is wat u bekend wil maken Dit doet u et pakkende teksten en feiten. Wat, wie, waar, wanneer , waarom en hoe. Denk goed na over wat de lezer wil horen en of er nog vragen overblijven na het lezen van het bericht. Het is van plan om een compleet, maar toch korte, inhoud te geven aan het bericht. Te lange berichten zullen niet worden geplaatst, of worden ingekort.


Kijk voor voorbeelden in de krant waarin u het bericht geplaatst zou willen hebben en kijk naar de schrijfstijl van het bericht. Elke krant heeft een ander type lezers en daarvoor gelden ook weer andere schrijfwijzen. Zorg ervoor dat uw contactgegevens duidelijk staan vermeld op uw persbericht, bij vragen wilt u immers goed bereikbaar zijn. Verstuur het persbericht ruim van te voren, als u een aankondiging ergens voor wilt plaatsen. Wanneer u nieuws wilt uitbrengen van een memorabele dag, stuurt u het persbericht diezelfde dag nog. Zo maakt u het meeste kans op plaatsing.

Download voorbeeld persbericht

Download hieronder het voorbeeld van een persbericht in Word als opzetje. 

Voorbeeld Persbericht

Bij het schrijven van een persbericht is het van belang dat u de aandacht van de lezer weet te trekken. Het doel is om er een nieuwsbericht van te laten maken door de journalist. Tevens is het van belang dat u informatie geeft waarmee de journalist u kan bereiken wanneer er nog vragen zijn. Zorg voor een informatief en pakkend stuk en dan heeft u de grootste kans dat er een nieuwsbericht van gemaakt zal worden. Geef uw email adres en telefoonnummer op zodat de journalist u kan bereiken. Zorg ook voor beeldmateriaal. 


Inhoud van een persbericht

Een persbericht is een nieuws artikel wat door een organisatie, bedrijf of persoon is opgesteld om aandacht te vragen van een grote kring mensen. Het is een schriftelijke mededeling van een bedrijf, instelling of persoon om aandacht te vragen van journalisten, welke er mogelijk een nieuwsbericht van zullen maken.


Plaats datum

Bovenaan het persbericht vermeldt u de plaats en datum van het bericht. De plaats waar het bericht geschreven is en de datum van het schrijven, net zoals bij een zakelijke brief.


Kop

Een persbericht heeft een standaard opmaak. We beginnen met de kop van het persbericht. Zorg ervoor dat het een pakkende kop is, zodat de interesse van de lezer (journalist) wordt gewekt. In de kop wordt in het kort aangegeven wat het nieuwsfeit betreft. Dat kan bijvoorbeeld een evenement zijn, een lancering van een boek, een nieuwe directeur, een opening van een winkel of een lancering van een nieuw product.  

Belangrijk bij de kop van het persbericht is dat hij kort en bondig is en op een pakkende wijze de kern van het bericht weergeeft. 

Om de aandacht te trekken van de lezer is het gebruik van pakkende bijvoeglijke naamwoorden aan te raden. Nieuw... Opvallend… Prachtig…


Inleiding

Na de pakkende kop volgt u met de inleiding van het persbericht. Hierin geeft u een korte inleiding van hetgeen u kenbaar wilt maken. Vaak wordt de inleiding dik gedrukt.


Kern

In de kern van uw bericht geeft u weer wat u kenbaar wilt maken. Zorg ervoor dat u kort en bondig uiteenzet waar het bericht over gaat.


Noot voor de redactie

Onderaan uw persbericht zet u de tekst “ - Einde persbericht – “.

Hier geeft u aan bij wie de redactie terecht kan voor verdere informatie, wat de contactpersonen zijn en alle overige relevante informatie voor de redactie. Alle contactinformatie wordt hier vermeld.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Naam van de contactpersoon

Telefoonnummer: (telefoonnummer)

E-mail: (emailadres)

website: (website)


Optioneel foto

Goed beeldmateriaal kan zorgen voor een grotere nieuwswaarde van uw bericht. U kunt ervoor kiezen om een foto mee te sturen met het persbericht, maar u kunt er ook voor kiezen om een link mee te sturen naar een website waar u meerdere bruikbare foto’s op plaatst. Op deze manier kunt u de journalist zelf laten kiezen uit de foto’s en kunt u meerdere opties aanbieden. Zorg ervoor dat u foto’s in hoge resolutie heeft, zodat ze bruikbaar zijn voor een artikel.


voorbeeld-persbericht-1
voorbeeld-persbericht-2
snelcursus-chatgpt-samen-met-ai

Bekijk ook de voorbeeld brieven op topvoorbeelden.com


Vergelijkbare Pagina's