ZZP tips

Hieronder treft u een aantal zzp tips voor als u als freelancer werkt. 


Bekijk de zzp tips

Bekijk hieronder de ZZP tips

  • Netwerken, zorg ervoor dat u aandacht besteedt aan netwerken. Op die manier kunt u zorgen voor meer opdrachten. Ga ook bij uw huidige opdrachtgevers na of er nog andere mogelijke opdrachten zijn binnen die organisaties. Door een goed netwerk te creëren, is de kans groter dat u nieuwe opdrachten krijgt. Zo creëert u een stukje zekerheid voor uzelf.
  • Specialisatie, zorg ervoor dat u zich allen bezig houdt met de werkzaamheden waar u goed in bent. Andere werkzaamheden kunt u beter uitbesteden. Wanneer u bijvoorbeeld niet goed bent in administratieve zaken, kunt u de eigen administratie beter uitbesteden aan een extern kantoor en uw eigen tijd in uw eigen specialisatie stoppen. Ook als u opdrachten krijgt welke (deels) niet goed aansluiten op uw specialiteit, kunt u deze aan andere zzp’ers uitbesteden.
  • Presentatie, zorg voor een goede presentatie zowel uiterlijk als verbaal. Een goede indruk geeft u wanneer u verzorgd gekleed gaat naar uw opdrachtgevers. U moet het natuurlijk ook niet overdrijven, pas uw kleding aan de organisatie aan. Zorg er daarnaast voor dat u een goede verbale presentatie heeft. Ga bijvoorbeeld aan de slag voor een goede elevator pitch, waarmee u uw (potentiële) opdrachtgevers in het kort een presentatie van uw capaciteiten kunt geven.
  • Inspelen, luister goed naar uw (potentiële) opdrachtgevers en speel in op de wensen. Door goed te luisteren, weet u wat er speelt en kunt u daarop inspelen. Blijf continue in beweging en luister daarbij naar de mogelijkheden. Zog dat u op de hoogte bent van wat er speelt in de markt en bekijk of u daar iets mee zou kunnen.
  • Advies, vraag advies aan uw omgeving en zoek mensen uit waar u goede adviezen van kunt krijgen.
  • Verder kijken, kijk verder dan wat u gewend bent te doen. Door met een open blik rond te kijken en niet vastgeroest te zitten, ziet u meer mogelijkheden.
  • Flexibiliteit, ondernemen betekent dat u een bepaalde mate van flexibiliteit nodig heeft. Hierdoor kunt u zichzelf verder ontwikkelen. Zorg er daarom voor dat u flexibel bent, dit zal worden gewaardeerd door uw opdrachtgevers.
  • Maak plezier, zorg ervoor dat u zich concentreert op leuke opdrachten. Zo zullen de werkzaamheden voor u interessant blijven en dat komt altijd ten goede van de resultaten.
  • Contact houden, zorg ervoor dat u wanneer de opdracht is afgerond contact blijft houden met de opdrachtgever. Vraag achteraf feedback en blijf in contact staan voor mogelijke vragen over de afgeronde opdracht, of nieuwe opdrachten.
  • Duidelijke afspraken, maak duidelijke afspraken met uw opdrachtgevers over de werkzaamheden, deadlines en tarieven. Zorg ervoor dat deze afspraken op papier staan zodat u achteraf niet voor verassingen komt te staan. Maak ook heldere afspraken over de eventuele urenverantwoording en betalingen.

Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.