ZZP administratie

Op deze pagina treft u informatie over de ZZP administratie. Wanneer u als zzp’er werkt, zult u een administratie moeten bijhouden. U kunt er voor kiezen om veel zelf te doen, of u kunt de administratie (deels) uitbesteden. Lees over de verschillende mogelijkheden en hoe u zelf uw administratie als zzp’er bij kunt houden.

 


Administratie is kantoorwerk in de breedste zin van het woord. Onder administratie kan het bijhouden van u kasboek, crediteuren, debiteuren zijn en op maken van rapportages/ overzichten. De administratie wordt meestal digitaal bijgehouden en daar kunnen verschillende programma’s voor worden gebruikt. 

ZZP kasboek

U kunt uw kasboek eenvoudig bijhouden in Excel. Bewaar alle bonnen goed en verwerk ze in een spreadsheet. U zet hierin de datum van de bon, de omschrijving, het bedrag exclusief btw, het btw bedrag en het totaalbedrag. Zo heeft u een helder overzicht van uw kasboek. Bekijk hier een voorbeeld kasboek, welke u gratis kunt downloaden en gebruiken. 

 

Debiteuren/ crediteuren zzp administratie

U kunt uw debiteuren/ crediteuren administratie ook eenvoudig bijhouden in Excel. Het werkt vergelijkbaar als het kasboek, waarbij u de volgende gegevens vermeldt: De debiteur/ crediteur, factuurdatum, de omschrijving, het bedrag exclusief btw, het btw bedrag en het totaalbedrag, de betaaldatum. In Excel kunt u extra functies toevoegen zoals filters, waardoor u gemakkelijk kunt zien welke bedragen zijn betaald en welke bedrag nog open staan. Zo heeft u als u de administratie goed bijhoudt altijd een accuraat overzicht. We hebben een debiteuren/ crediteuren overzicht gemaakt welke u gratis kunt downloaden en gebruiken. 

Factureren zzp administratie

U kunt op diverse manieren factureren. We hebben vele voorbeelden op deze site gezet welke u gratis kunt downloaden en gebruiken. Zie hier meer informatie over factureren.

Boekhouding

U kunt voor uw administratie gebruik maken van een boekhoudprogramma. Er zijn tegenwoordig diverse gratis boekhoudprogramma’s beschikbaar. Bekijk hier de verschillende gratis boekhoudprogramma’s.

Bewaren zzp administratie

Bewaren administratie zzp

U bent verplicht om uw administratie minimaal 7 jaar te bewaren voor de Belastingdienst. De volgende administratie moet worden bewaard: het grootboek, de debiteurenadministratie en crediteurenadministratie, de voorraad administratie, de in- en verkoopadministratie.

de loonadministratie Zorg er dus voor dat u een goed systeem heeft waarin u de administratie bewaart. U kunt er ook voor kiezen om de administratie digitaal te bewaren. U kunt het beste werken met mappen. Maak bijvoorbeeld een map voor uw crediteuren, een map voor uw debiteuren, een map voor uw kasbonnen, een map voor uw voorraadadministratie enzovoorts. U kunt er als u maar weinig activiteiten heeft ook voor kiezen om alles in 1 map voor een bepaald jaar te bewaren. 

Uitbesteden of zelf administreren

Wanneer u administratief goed onderlegd bent, kunt u prima uw eigen administratie verzorgen. U kunt er voor kiezen om alles zelf te doen, of bijvoorbeeld de belasting aangiftes en jaarwerken door een accountant/ boekhouder te laten verzorgen. Wanneer u zelf niet goed bent in administreren,