VAR Verklaring

Ga terug naar ZZP

Een VAR verklaring is een verklaring van de Belastingdienst dat u voor meerdere opdrachtgevers werkt. Wanneer u als zzp’er werkt, betaalt u inkomstenbelasting. Wanneer u echter voor 1 of een enkele bedrijven werkt, kunnen de werkzaamheden gezien worden als een dienstverband, waar bij loonbelasting verschuldigd is. De VAR geeft u en de opdrachtgevers hierover duidelijkheid.Iedereen die in Nederland werkt kan een VAR aanvragen. Een VAR is voor werkzaamheden/ diensten en niet voor bijvoorbeeld de levering van producten. Het is niet verplicht om een VAR aan te vragen, maar vaak zullen uw opdrachtgevers er wel om vragen. 

Geldigheid VAR verklaring

De VAR is 1 jaar geldig en moet dus ieder jaar opnieuw door u worden aangevraagd/ door de Belastingdienst worden afgegeven. Wanneer uw situatie veranderd, dient u dit zo snel mogelijk aan de Belastingdienst door te geven. U vraagt dan tussentijds een nieuwe VAR aan.

Vanaf 2015 krijgt u de nieuwe VAR niet meer automatisch opgestuurd van de Belastingdienst. Omdat er nieuwe wetgeving aankomt, heeft u voor 2015 geen nieuwe VAR nodig, tenzij uw situatie is gewijzigd. De VAR van 2014 is geldig in 2015 totdat de nieuwe wetgeving ingaat.

 

Soorten VAR

Loon uit dienstbetrekking (VAR-loon)

De VAR-loon geeft geen zekerheid over de vraag of er sprake is van een dienstbetrekking en of de opdrachtgever loonheffingen moeten inhouden en betalen. Bij deze VAR moeten de opdrachtgevers zelf toetsen of er sprake is van een dienstbetrekking.

Resultaat uit overige werkzaamheden (VAR-row)

De VAR-row geeft geen zekerheid over de vraag of er sprake is van een dienstbetrekking en of de opdrachtgever loonheffingen moeten inhouden en betalen. Bij deze VAR moeten de opdrachtgevers zelf toetsen of er sprake is van een dienstbetrekking.

Winst uit onderneming (VAR-wuo)

De VAR-wuo houdt in dat de opdrachtgevers geen loonheffingen hoeven in te houden en te betalen. Daarvoor gelden wel een aantal voorwaarden, de omschrijving van het werk uit de VAR moet overeenkomst met het werk dat u voor hen uitvoert, de VAR moet geldig zijn, uw identiteit is door de opdrachtgever vastgesteld en de opdrachtgever heeft een kopie van de VAR. 

Inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van uw vennootschap (VAR-dga)

De VAR-dga houdt in dat de opdrachtgevers geen loonheffingen hoeven in te houden en te betalen. Daarvoor gelden wel een aantal voorwaarden, de omschrijving van het werk uit de VAR moet overeenkomst met het werk dat u voor hen uitvoert, de VAR moet geldig zijn, uw identiteit is door de opdrachtgever vastgesteld en de opdrachtgever heeft een kopie van de VAR. 


Ga je voor jezelf beginnen en wil je de boekhouding zelf doen? Bekijk het gratis voorbeeld boekhoudprogramma in Excel op Carla's Templates.