Inschrijven als ZZP

Op deze pagina treft u informatie over inschrijven als zzp. Heeft u besloten om als zzp’er te starten? Dan kunt u zich bij de kamer van koophandel inschrijven. Let er wel op dat als u als zzp’er gaat starten vanuit een uitkering, u voor de inschrijving schriftelijke goedkeuring nodig heeft van uw werkcoach, omdat anders uw uitkering zal worden stopgezet.Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland zijn verplicht  zich in te schrijven in het handelsregister bij de kamer van koophandel. In het handelsregister staan alle bedrijfsgegevens van iedere onderneming uit Nederland. De wet zegt dat u een onderneming heeft wanneer u zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. 

Inschrijven als ZZP, Criteria onderneming

U heeft een onderneming wanneer:

  • U goederen of diensten levert. U levert bijvoorbeeld haardhout, dan levert u goederen. U levert bijvoorbeeld administratieve ondersteuning, dan levert u diensten.
  • U vraagt voor deze goederen of diensten een vergoeding.
  • U verkoopt deze goederen of diensten met regelmaat. Wanneer u een keer een partij hout welke u zelf over heeft omdat u geen open haard meer heeft op marktplaats, dan bent u nog geen ondernemer.
  • U heeft meerdere opdrachtgevers. Wanneer u maar 1 opdrachtgever heeft, zal er eerder sprake van een loondienstverband.
  • U bepaalt zelf hoe en wanneer u de werkzaamheden uitvoert. U voert de werkzaamheden naar eigen inzicht in.


Wanneer u twijfelt of u een onderneming heeft, kunt u contact opnemen met de kamer van koophandel. De kamer van koophandel kan aan de hand van uw situatie bepalen of er sprake is van een onderneming.

Tijdstip inschrijven als zzp

U schrijft uw onderneming in bij de kamer van koophandel vanaf een week voor de start, tot een week na de start. 

Na het inschrijven bij de kamer van koophandel wordt uw onderneming automatisch aangemeld bij de belastingdienst. 

Locatie inschrijving

U kunt de formulieren voor de inschrijving downloaden op de site van de kamer van koophandel. Deze formulieren kunt u van te voren invullen. Voor de daadwerkelijke inschrijving moet u persoonlijk langsgaan bij een kantoor van de kamer van koophandel. 

Toegevoegde waarde kamer van koophandel

Bij de kamer van koophandel kunt u diverse cursussen volgen. Ook organiseert de kamer van koophandel starters dagen. Deze gratis bijeenkomsten die er worden gegeven zijn ideaal voor de startende ondernemers. U krijgt hier als startende ondernemer tips en adviezen om een succesvolle ondernemer te worden. Op de site van de kamer van koophandel kunt u kijken wanneer deze bijeenkomsten worden georganiseerd bij u in de buurt. Zeker een aanrader! 

Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.