ZZP uurtarief

Ga terug naar ZZP


Op deze pagina treft u informatie over et ZZP uurtarief. Wanneer u gaat starten als zzp’er moet u een uurtarief gaan bepalen. Dat kan best lastig zijn omdat u met meerdere zaken rekening moet houden. Zo moet u kijken naar wat u nodig heeft om rond te komen, wat uw kosten zijn, wat uw marktwaarde is en wat uw concurrenten doen.  Ook moet u rekening houden met het bedrag dat u zult moeten afdragen aan de belastingdienst.

 

Het is dus van belang om van te voren een gedegen onderzoek te doen om zo uiteindelijk uw uurtarief te bepalen. Het kan ook zijn dat u ervoor kiest om voor verschillende werkzaamheden andere tarieven gaat hanteren.

 

Uw marktwaarde

Voor de marktwaarde kunt u onderzoek doen in de markt waarin u zich gaat bewegen. Wat zijn normale tarieven binnen die markt? Wanneer u werkzaamheden uitvoert die veel voorkomen en waar veel concurrentie in is, zullen uw tarieven moeten worden aangepast aan de concurrentie om te zorgen dat u voldoende opdrachten kunt uitvoeren. Wanneer u zeer specialistische werkzaamheden uitvoert, kunt u de tarieven doorgaans wat hoger maken. Doe dus van te voren goed onderzoek naar uw marktwaarde en bepaal aan de hand daarvan uw tarief.

Toegepast zzp uurtarief op de opdracht

Afhankelijk van het type opdracht en de duur van de opdracht kunt u uw uurtarief bepalen. Wanneer een opdracht heel kort is, zal uw tarief doorgaans wat hoger liggen dan bij langdurige opdrachten. Langdurige opdrachtgever geven u wat meer zekerheid van inkomen en daardoor kunt u ervoor kiezen om een lager tarief in te zetten. Bij langdurige opdrachten geeft u een soort korting in ruil voor een stukje zekerheid. 

ZZP uurtarief kosten berekening

Voor uw tarief kunt u kijken naar de kosten die u maakt voor een opdracht. Uiteraard besteedt u tijd aan de opdracht, maar daarnaast maakt u ook andere kosten. U kunt hierbij denken aan de overhead kosten, de kosten van uw pand, computer, administratie enzovoorts. Naast de overhead kosten, kan het ook zijn dat u bepaalde, op de opdracht toegespitste, kosten zult gaan maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kilometers die u zult moeten maken, of kosten voor het maken van rapporten en dergelijke. 

ZZP uurtarief onderhandeling

Over uw uurtarief kunt u ook onderhandelen met de opdrachtgever. Wanneer u een goede presentatie geeft, bijvoorbeeld in de vorm van een elevator pitch, waarin u uw meerwaarde overbrengt, kunt u g0ed onderhandelen met de opdrachtgever. Houd er wel rekening mee dat u concurrenten heeft en zorg dat uw opdrachtgever waar voor zijn geld krijgt. 

Voorbeeld tarieven

ZZP’ers hanteren dus veel verschillende tarieven. Een tarief voor iemand werkzaam in de bouw ligt ongeveer tussen de 24,- en 45,-, afhankelijk van het type werkzaamheden en de specialisatie. Tarieven van advocaten liggen een stuk hoger, tussen de 100,- en 400,-. 

Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.