BTW Prive Gebruik Auto

Op deze pagina treft u informatie over BTW prive gebruik auto en een berekening voor het bedrag. Wanneer een zakelijke auto privé door de ondernemer of werknemers wordt gebruikt, moet voor het privé gebruik btw betaald worden. U betaald dus BTW over het stukje dat de belastingdienst als privé gebruik van de auto ziet.Er zijn 2 manieren om het btw bedrag te berekenen. U kunt kiezen welke van de twee methodes u gebruikt om de BTW op te geven bij de Belastingdienst. Over het algemeen wordt de aangifte van de btw over het privé gebruik van uw auto van de zaak aan het eind van het jaar opgegeven:

1.       Via de kilometeradministratie, in het geval van deze berekening betaald u over het werkelijke privé gebruik van de btw. Een sluitende kilometeradministratie is hierbij noodzakelijk, verplicht. Aan de hand van de kilometerregistratie berekend u het percentage privé en zakelijk gebruik.

2.       Zonder de kilometeradministratie, in het geval u geen kilometeradministratie heeft,  berekent u het percentage van 2,7% van de cataloguswaarde inclusief btw & bpm. Dit is dus een vaste berekening, waar geen kilometer administratie benodigd is.


Voorbeeld berekening btw prive gebruik auto


De btw over het privé gebruik van uw wagenpark wordt bij de laatste aangifte van het boekjaar opgegeven en betaald.

 

Hieronder treft u een voorbeeld om het bedrag aan btw privé gebruik te berekenen wanneer u geen sluitende kilometerregistratie heeft.

 

1.       In de eerste kolom zet u de naam van de berijder;

2.       In de tweede kolom vermeldt u het kenteken;

3.       In de derde kolom zet u het bijtellingspercentage;

4.       In de vierde kolom geeft u aan of de berijder privé rijdt (wanneer de berijder niet privé rijdt, berekend u voor deze berijder geen btw)

5.       In de vijfde kolom zet u de fiscale waarde van de auto;

6.       In de 6e kolom wordt de btw privé gebruik berekend (in deze gele cellen staat een formule, zorg dat u deze niet overschrijft);

7.       In de volgende kolommen zet u handmatig elke maand het bedrag aan bijtelling van de betreffende medewerker. Aan de hand hiervan wordt het btw bedrag van die maand berekend. Dit btw bedrag verschijnt in de gele kolom ernaast. (in deze gele cellen staat een formule, zorg dat u deze niet overschrijft);

8.       In de laatste kolom wordt het totaalbedrag berekend over het gehele jaar. Dit bedrag is het bedrag dat u nodig heeft voor uw aangifte. (in deze groene cellen staat een formule, zorg dat u deze niet overschrijft);


Download hier de berekening btw prive gebruik auto in Excel. 


Bekijk hier een voorbeeld van een kilometerregistratie.


Lees meer over btw prive gebruik auto op de site van de Belastingdienst.