Exploitatiebegroting Horeca

Op deze pagina tref je een voorbeeld Exploitatiebegroting Horeca. Je hebt een mooi pand gevonden voor de exploitatie van je horeca gelegenheid. Om een lening van de bank te krijgen en/ of om te kijken of deze horeca gelegenheid een goede investering is ga je aan de slag met een ondernemingsplanFinancieel-plan-algemeen-alles
financieel-plan-horeca-allesIn je ondernemingsplan heb je het idee uitgewerkt naar een daadwerkelijk plan om de horeca gelegenheid te kunnen starten. Een deel van het ondernemingsplan bestaat uit een financieel plan. In dit plan geef je de financiĆ«le kant van je plan weer. Wat heb je nodig om te starten met de horeca gelegenheid? Wat verwacht je om te zetten en te verdienen? Waar haal je de financiĆ«n vandaan om je plan uit te voeren? Al deze vragen worden beantwoord in het financieel plan. 


Bekijk hieronder een voorbeeld van een exploitatiebegroting. In deze begroting staat wat je verwacht aan omzet te draaien, welke inkopen je hebt, welke kosten je hebt en wat je verwacht over te houden onder aan de streep. In deze begroting is nog geen rekening gehouden met de belastingen. Deze zijn namelijk afhankelijk van de bedrijfsvorm die je kiest. Wordt het een eenmanszaak of een BV? Misschien een VOF?


Ook als je al een bestaande horecagelegenheid hebt en bijvoorbeeld beslissingen wil maken voor de langere termijn, is het aan te raden om een exploitatiebegroting te maken. Bijvoorbeeld omdat je een verbouwing wil doen, of een andere grote investering. 


Voorbeeld Exploitatiebegroting Horeca

exploitatiebegroting-horeca-kl

button-bekijk-voorbeeld-template
button-download-voorbeeld-template

In deze begroting is gerekend met verschillende aantallen gasten. Zo kun je zien hoeveel gasten je gemiddeld nodig hebt heeft om de gewenste winsten te behalen. Je ziet wat het break even point is en wat je dus minimaal nodig hebt om quitte te draaien.


Deze horeca gelegenheid is een deel restaurant en een deel bar. Zo komen er verschillende omzetten uit het bar gedeelte en het restaurant gedeelte. Het kan zijn dat je enkel een bar hebt, dan vervalt het onderdeel restaurant. 


De personeelskosten lopen op, niet helemaal evenredig, omdat je met hetzelfde aantal personeel een bepaald aantal gasten kan bedienen. Het loopt dus in staffels op. Houd wel altijd rekening met de sociale lasten, vakantiegelden etc. Het kan ook zijn dat je er voor kiest om je medewerkers via een uitzendbureau in te huren, via bijvoorbeeld een payroll constructie. In dat geval werf en selecteer je wel zelf de medewerkers, maar besteed je de personeels- en contractadministratie uit aan een daarvoor gespecialiseerd bedrijf. Je betaalt in dat geval een vast uurtarief, waarbij je geen opslag aan sociale lasten, werkgeverslasten enzovoorts hoeft bij te tellen. Afhankelijk van de constructie waar je voor kiest, kun je zelfs het verzuim risico door de payroll organisatie laten overnemen. In de horeca is deze vorm best gebruikelijk. 


Bij het opstellen van een xploitatiebegroting voor de horeca is het daarnaast belangrijk dat je rekening houdt met de seizoenen. Horeca is over het algemeen erg gevoelig voor seizoenen. Zeker bij de seizoensgebonden horeca zoals strandtenten geldt dat de omzet erg verschilt per maand. 


Als je horecagelegenheid eenmaal draait, kan je aan de hand van je winst en verlies rekening zien of je begroting een beetje overeenkomst met de werkelijkheid. In je winst en verlies rekening staan je daardwerkelijke omzet en kosten. Het is belangrijk om je exploitatiebegroting steeds bij te blijven werken en er een dynamisch document van te maken. Zo kan je steeds jaren vooruit denken en op basis van je begrotingen belangrijke beslissingen maken. Bijvoorbeeld of je een nieuw personeelslid kan aannemen, of een verbouwing van je pand kunt realiseren. 


Zorg ervoor dat je van te voren goed nadenkt bij de start van je bedrijf. Probeer alle scenario's voorbij te laten komen en een realistische inschatting te maken. Ook als je geen financiering nodig hebt, raden wij je aan om een exploitatiebegroting te maken. Het is voor jezelf ook een belangrijk stuk om te kunnen inschatten in hoeverre je plannen iets gaan opleveren. 


Als je gaat starten met een horecabedrijf raden we je daarnaast aan om een ondernemingsplan te maken. Als je gebruik gaat maken van financieeerders is dit zelfs een vereiste. In je ondernemingsplan doe je onder andere marktonderzoek en een concurrantieanalyse. Aan de hand van je marktonderzoek kan je kijken of je locatie, je prijzen en je concept passen en kans van slagen hebben. Daarnaast zijn je concurrenten een belrngijk aspect bij het kiezen van een locatie en concept. Horecagelegenheden kunnen elkaar kapot concurreren, maar het kan ook zo zijn dat jullie juist een toegevoegde waarde zijn voor elkaar. Denk dus van te vroen goed na over alles en verwerk dit in een gedegen plan. 


Een onderdeel van je ondernemingsplan is een financieel plan, waarvan de exploitatiebegroting horeca weer een onderdeel. is. Vaak maak je de exploitatiebegroting voor het eerste jaar op maandbasis, zodat je op detailniveau alle omzet en kosten kan begroten. Voor de komende 5 jaar. maak je de begroting op jaarbasis voor een globaler overzicht. 


Kijk voor meer informatie over uw horeca gelegenheid om de site van Horeca Nederland


exploitatiebegroting-horeca
snelcursus-chatgpt-samen-met-ai

Vergelijkbare Pagina's