Voorbeeld kas Excel

Een voorbeeld kas Excel om eenvoudig uw kasboek te verzorgen. Met behulp van uw kasboek zorgt u voor een ordelijke administratie van uw contante betalingen. Zorg er altijd voor dat u bij contante betalingen een bon vraagt. Op deze bon staat uw BTW vermeld. 

Indien u in het bezit bent van de bon, kunt u deze verwerken in uw administratie en zodoende de kosten aftrekken van de winst. Ook kunt u in veel gevallen de BTW terugvragen. Denk hierbij aan de BTW op bijvoorbeeld brandstof. Het is daarom van belang uw bonnen goed te bewaren. Ik maak zelf gebruik van een prikker waar ik de bonnetjes op prik en daarna verwerk ik ze maandelijks in het kasboek.  


Voorbeeld kas Excel

Bovenstaand voorbeeld kunt u gebruiken voor uw kas administratie. Het is een Excel sheet, met voor elke maand een nieuw tabblad. De bedragen (totalen) worden automatisch berekend na het invullen.


In eerste instantie kent u een nummer toe aan de bon. Dit nummer schrijft u ook op uw hard copy bon. Dit doe ik altijd om te zorgen dat er een ordelijk kas boek ontstaat. De bonnen hebben vaak een lang nummer of geen nummer, vandaar de eigen nummering. 

Zorg ervoor dat u de bonnen behorende bij het kasboek goed bewaard. Wanneer er een controle zou komen van de Belastingdienst moet u de bonnen kunnen overhandigen. U kunt er ook voor kiezen om de bonnen in te scannen, of er een foto van te maken met uw telefoon en deze door te mailen. Het maakt niet uit of u de bonnen als hard copy of digitaal bewaard, als er maar een onvervalste duidelijk leesbare bon aanwezig is bij een eventuele controle. 

Voor de start van een bedrijf wordt er vaak een financieel plan gemaakt. Dit is als onderdeel van het ondernemingsplan. In het financieel plan staat onder andere een exploitatiebegroting, een investeringsbegroting en een financieringsbegroting. In de exploitatiebegroting staat een overzicht van de verwachte omzet en de verwachte kosten over een periode van een aantal jaar. Aan de hand van deze begroting kan worden bekeken of het plan winstgevend is en in hoeveel jaar men verwacht de investering te hebben terugverdiend. Dit is interessante informatie voor uzelf, maar ook voor eventuele geldschieters. In de investeringsbegroting staat welke investeringen er gemaakt zullen worden. Dit zijn bijvoorbeeld de overname prijs (goodwill en inventaris), maar ook het benodigde werkkapitaal, waarborgsommen en de voorfinanciering btw.