Investeringsbegroting Horeca

Op deze pagina treft u een voorbeeld van een investeringsbegroting horeca. In een investeringsbegroting staat wat u nodig heeft als eerste investering om uw horeca gelegenheid up and running te hebben. De investeringsbegroting is een onderdeel van het financieel plan dat u schrijft in het ondernemingsplan. In het ondernemingsplan schrijft u over het idee en de uitwerking ervan. Vervolgens gaat u een ramin maken van de verachte omzet en kosten (exploitatiebegroting), maakt u een investeringsbegroting en een financieringsbegroting. In de investeringsbegroting staan dus de kosten die u moet maken om uw plan operationeel te maken. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld verbouwingskosten, inventaris kosten, kosten voor de vulling van uw keuken en uw bar, kosten voor het glaswerk, de borden, bestek, kas gelden, en de opstartkosten. De kosten specificeert u helder en duidelijk, eventueel in een bijlage met alle informatie erbij. De verbouwing kunt u inschatten aan de hand van offertes die u aanvraagt bij een aannemer, of bijvoorbeeld indien u zelf gespecialiseerd bent een schatting op basis van eigen kennis en ervaring. Zorg ervoor dat u een bedrag opneemt in de begroting voor onvoorziene uitgaven. Het zou immers zonde zijn wanneer u achteraf te weinig financiering te hebben en daardoor in de problemen komt. 


Voorbeeld Investeringsbegroting horeca


Om de inventariskosten in te schatten kunt u op verschillende horeca sites de prijzen bekijken. Het kan zijn dat u nieuwe zaken aan zal schaffen, of u gaat voor 2e hands producten. Bekijk goed alle voor en nadelen en hang er een prijskaartje aan. 


Download hier de voorbeeld investeringsbegroting horeca  in Word. U kunt de getallen aanpassen naar uw eigen plannen. Het kan zijn dat sommige kosten niet gemaakt hhoeven te worden, dan verwijdert u deze uit de begroting. 


Bekijk ook de voorbeeld exploitatiebegroting. Hierin staat wat u verwacht om te zetten, welke inkopen daar tegen over staan en welke kosten u verwacht te hebben. In de exploitatiebegroting zijn verschillende omzet staffels opgenomen. U weet immers nog niet hoeveel gasten u kunt verwachten. Met behulp van deze begroting kunt u wel zien of uw plannen haalbaar zijn. Hoeveel gasten u minimaal nodig zal hebben gemiddeld per avond om break even te draaien of om de beoogde winsten te halen. 


Een ander onderdeel van een financieel plan is de financieringsbegroting. Hierin staat hoe u de investeringen die u zult maken om uw plannen te realiseren gaat financieren. U dient dus voldoende geld te financieren om de investeringen te bekostigen. Het kan zijn dat u voldoende eigen geld heeft, maar vaak komt het voor dat u een deel van de investering van de bank of een kennis of familielid dient te lenen. Deze financieringen staan in de financieringsbegroting vermeld. 


Kijk voor meer informatie over uw horeca zaak op het horeca startersloket