Gratis Boekhoudprogramma

Sinds een aantal jaar worden er diverse gratis boekhoudprogramma's aangeboden via het internet. Deze boekhoudprogramma's variëren van software pakketten die u kunt downloaden, tot online boekhoudingen.  


Software gratis boekhoudprogramma

Er zijn verschillende soorten software te downloaden waarin u uw boekhouding kunt verzorgen. De meeste softwarepakketten zijn geschikt voor Windows, enkele varianten zijn ook geschikt voor Apple & Linux. 

De aanbieders van deze software hopen natuurlijk wel op een bepaalde manier geld te verdienen aan het aanbieden van de gratis software. Dit doen ze door bijvoorbeeld een basis pakket geheel gratis aan te bieden en voor aanvullende modules een bijdrage te vragen. Het kan ook voorkomen dat de software gratis wordt aangeboden voor een licentie van 1 gebruiker, bij meerdere gebruikers moet dan een bijdrage worden betaald. Een andere optie is dat er voor de vragen, de helpdesk, kosten in rekening worden gebracht. 


De aanbieder van de gratis software ziet u als een potentiële klant. Ze zullen u waarschijnlijk aanbieden om uw jaarrekeningen en/ of belasting aangiftes te verzorgen. U bent hierbij tot niets verplicht. De aanbieder van het gratis pakket kan doordat u zelf de boekhouding verzorgt, in een programma waar de aanbieder veel kennis van heeft, vaak voor goede tarieven deze diensten aanbieden. Het is dus meestal wel het overwegen waard om uw jaarrekeningen en overige zaken die u zelf niet uitvoert, door deze aanbieder te laten verzorgen. 

Gratis online boekhoudprogramma's

Bij de online gratis boekhoudprogramma's werkt het vaak net iets anders dan bij de software die wordt gedownload. Er wordt hier meer gebruik gemaakt van social networking. U krijgt berichten en adviezen, die gericht zijn op uw situatie. De aanbieder heeft immers inzicht in uw boekhoud behoefte. 

Natuurlijk zal de aanbieder net zoals bij de bovenstaande aanbieders, graag extra betaalde diensten voor u willen verrichten. Het kan zijn dat de aanbieder zelf deze diensten doet, of dat de aanbieder samenwerkt met andere bedrijven die deze diensten voor u kunnen verzorgen. 

Een aantal van de aanbieders biedt een gratis versie aan, waarbij u reclame te zien krijgt. Indien u later voor een betaalde versie zou kiezen, verdwijnt deze reclame. Zo kunt u zonder daar vooraf voor te betalen zien of het boekhoudprogramma voldoet aan uw wensen. Als u geen last heeft van de reclame, kunt u blijven in de gratis boekhoudomgeving. Dit principe is u misschien bekend van de verschillende apps die u kunt downloaden op uw telefoon. 

Voorbeeld Boekhouding Excel

Voor een ZZP-er of eenvoudige eenmanszaak kan je Excel gebruiken voor je boekhouding.
Je houdt dan een inkoopboek bij, een verkoopboek, een urenregistratie en een kilometerregistratie.
Met behulp van je inkoopboek en verkoopboek maak je de winst en verliesrekening. 

Bekijk deze gratis voorbeeld boekhouding Excel template op carlastemplates.com: voorbeeld boekhouding Excel

Voorbeeld gratis boekhoudprogramma Excel

Bekijk de verschillende gratis boekhoudprogramma's

Volg ons op Twitter!