Creditnota

Een creditnota lijkt op een factuur, maar is een negatief bedrag. Er wordt bij een creditfactuur een bedrag gecorrigeerd. De credifactuur wordt verrekend met de gewone factuur (debet factuur). Door de correctie factuur zorg je ervoor dat je boekhouding en de BTW grondslag weer juist is. 
factuur-voorbeelden-gratis-templates-excel
factuur-voorbeelden-gratis-templates-wordWanneer je de factuur ongewijzigd laat, maar de ontvanger betaald om welke reden dan ook een lager bedrag, loopt de BTW niet correct. Je dient dan BTW te betalen voor een hoger bedrag dan wat je ontvangt en betaald dus te veel BTW. 


Opmaak creditnota

Door middel van de correctie factuur kan deze BTW weer worden gecorrigeerd. Daarnaast zorg je er door het versturen van het document voor dat de boekhouding klopt. 

Op de correctie factuur moeten dezelfde gegevens staan als op een gewone factuur. Je vermeld dus de NAW gegevens van jou en van de ontvanger. Daarnaast vermeld je de verplichte bedrijfsgegevens zoals het inschrijf nummer bij de Kamer van Koophandel en uw BTW nummer- bekijk hieronder het totaaloverzicht van de verplichte gegevens op je factuur. Je vermeld het aantal en de omschrijving van de producten en/ of diensten die worden gecorrigeerd en vermeld de bedragen en de BTW percentages en bedragen.


De creditfactuur krijgt een uniek nummer en je vermeld de datum van verzenden. Op de correctie factuur kun je ook vermelden op welke wijze het bedrag verrekend kan worden. Bijvoorbeeld het factuur nummer van de factuur waar deze correctie op plaats vindt. Zo is duidelijk voor je debiteur waar de correctie bij hoort.  


Verplichte gegevens op je Creditnota

 1. Jouw bedrijfsgegevens: Naam, adres, btw-nummer, kvk-nummer. Daarnaast is het handig om je telefoonnummer en e-mailadres op je factuur te vermelden. Zo kan de afnemer eenvoudig bij vragen contact met je opnemen.
 2. De gegevens van je afnemer: Naam en adresgegevens.
 3. Factuurnummer: gebruik een uniek opvolgend factuurnummer.
 4. Factuurdatum: De datum waarop de factuur wordt gestuurd
 5. De omschrijving van de geleverde diensten of producten.
 6. Het aantal van de geleverde diensten of producten.
 7. Het btw-tarief van de geleverde diensten of producten.
 8. De datum van levering van de diensten of producten.
 9. Het bedrag exclusief btw, het btw-bedrag en het totaalbedrag inclusief btw.
 10. De betalingstermijn, dit kan variëren van standaard tussen de 14 en 30 dagen.
 11. De bankgegevens, het IBAN-nummer waarop het bedrag kan worden overgemaakt.
 12. Eventuele kortingen
 13. Eventuele vooruitbetalingen
 14. Als je exporteert naar een ander EU-land, moet naast bovenstaande gegevens ook het btw-nummer van de afnemer op de factuur staan. Dit is ook het geval als de btw verlegd wordt.


Bekijk en download de Voorbeeld Creditnota's 

Hieronder staan een voorbeeld creditfactuur in Excel en Word. Bekijk en download de gratis voorbeeld templates. 

Voorbeeld Creditnota Excel

Voorbeeld-creditfactuur-excel

button-bekijk-voorbeeld-template
button-download-voorbeeld-templateVoorbeeld Creditnota Excel

Voorbeeld-creditfactuur-word

button-bekijk-voorbeeld-template
button-download-voorbeeld-templateCreditfactuur btw Tarieven

Als je een factuur gaat sturen, heb je te maken met btw. Het is belangrijk om je btw-tarieven goed op je factuur te zetten, zodat je aan de vereisten voldoet en geen problemen krijgt bij een eventuele controle van de Belastingdienst.

 

De afkorting BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. BTW wordt geheven over de verkoop van goederen en diensten en wordt uiteindelijk door de consument betaald.

In Nederland geldt een standaard Btw-tarief van 21%. Dit tarief geldt voor de bijna alle producten en diensten. Er zijn een aantal uitzonderingen op ons standaard Btw-tarief:


 • 9% BTW: Dit tarief geldt voor voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, boeken en tijdschriften, geneesmiddelen en sommige diensten, zoals kappersdiensten en reparaties van fietsen en schoenen.
 • 0% BTW: Dit tarief geldt voor onder andere exportgoederen, internationale vervoersdiensten en intracommunautaire leveringen (leveringen tussen EU-landen).
 • Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van BTW, waaronder financiële diensten, onderwijs en medische zorg.


Administratie bijhouden

Elk bedrijf is verplicht om een administratie bij te houden. Belangrijke aspecten voor het bijhouden van je administratie staan hieronder:


Boekhouding: het is verplicht om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Je bent verder vrij om daar zelf vorm aan te geven, als je maar zorg dat alle inkomsten en uitgaven goed terug te vinden zijn en de onderliggende documenten aanwezig zijn. Bij een eventuele controle zal je alles moeten overhandigen en moet voor de controleur het totaalplaatje kloppen. Voor de boekhouding kan je gebruik maken van een (gratis) boekhoudprogramma, of je kunt dit bij een eenvoudige administratie in Excel doen. Zorg ervoor dat alles kloppend is en dat je alle facturen en bonnen op een ordelijke wijze bewaart.


Factureren: Als je producten of diensten levert, ben je verplicht daar een factuur voor te sturen. Het is belangrijk dat deze aan de wettelijke verplichtingen voldoet. 


Als zzp’er ben je verplicht om periodiek aangifte te doen van de omzetbelasting (BTW). Hoe vaak je aangifte moet doen, is afhankelijk van de hoogte van je jaarlijkse omzet en of je onderneming btw-plichtig is. Over het algemeen doe je per kwartaal aangifte, maar dit kan ook per maand of per jaar zijn.


Bij de btw aangifte, maak je een berekening van de totale btw dat je in rekening hebt gebracht bij je afnemers en het totale bedrag aan btw dat je hebt betaald. Je kunt de aangifte via de website van de Belastingdienst indienen, of door middel van een elektronische aangifte via je boekhoudprogramma.


De aangifte Inkomstenbelasting doe je jaarlijks tussen 1 maart en 31 mei. Als zzp’er zijn er diverse aftrekposten, het is daarom als je er geen verstand van hebt, een boekhouder of accountant in te schakelen die je kan helpen bij je aangifte.


Als zzp'er ben je in veel gevallen verplicht je uren bij te houden. Dit kan je doen met een Excel overzicht, of in je boekhoudprogramma. Bekijk onze voorbeeld urenstatenBekijk ook de andere factuur voorbeelden. Je kunt je facturen maken in bijvoorbeeld Word of Excel. Er zijn ook boekhoudprogramma's zoals bijvoorbeeld Account View, waarin automatisch facturen worden gemaakt. Er kunnen in dat soort programma's koppelingen worden gemaakt tussen bijvoorbeeld een uren registratie systeem en de boekhouding of tussen een voorraad systeem en de boekhouding. Zo kunnen automatisch de facturen worden gegenereerd en zelfs automatisch boekingen worden gedaan na het goedkeuren en printen van de facturen. 


Lees meer over het verstren van een factuur en creditnota op de website van de Kamer van Koophandel


snelcursus-chatgpt-samen-met-ai

Vergelijkbare Pagina's