Voorbeeld Factuur Aanbetaling

Op deze pagina treft u een voorbeeld factuur aanbetaling. Bij aanbetaling of deelbetaling is de koop al tot stand gekomen, waarbij de koper aan de verkoper een zekerheid in de vorm van een deelbetaling geeft. De koper betaald voordat hij de daadwerkelijke goederen of diensten heeft ontvangen een deel van de afgesproken betaling.Wanneer de koop is gedaan, de overeenkomst is gesloten, heeft de koper bij het annuleren van de koop, geen recht op retourneren van de aanbetaling. Een aanbetaling komt regelmatig voor bij bijvoorbeeld de aanschaf van een keuken, of goederen die op maat worden gemaakt/ besteld. Zo zorgt de leverancier ervoor dat hij minder risico loopt op het moment dat de koper zich terug wil trekken. De leverancier zal immers anders met goederen overblijven, waar hij moeilijk vanaf zal komen.

Voorbeeld factuur aanbetaling

Download voorbeeld factuur aanbetaling in Excel. 

Er kan ook worden afgesproken een aanbetaling te voldoen, indien er grotere projecten worden uitgevoerd. De producten dienen van te voren te worden ingekocht en daarvoor wordt soms een aanbetaling afgesproken. Naast een aanbetaling kan er bij een overeenkomst worden afgesproken dat het gehele bedrag vooruit wordt betaald. Denk bijvoorbeeld aan particuliere verhuizingen.

U kunt uw afnemer niet verplichten om een aanbetaling te doen. Vaak zet men in de algemene voorwaarden een percentage van een standaard bedrag. Indien uw afnemer het niet eens is met de hoogte van het percentage, kunt u met de afnemer aan tafel gaan om te onderhandelen. Wanneer u de aanbetaling redelijkerwijs vraagt, zal u prima een gulden middenweg met uw afnemer vinden.


Factuur vereisten, Voorbeeld factuur aanbetaling

Factuur vereisten: Wettelijk verplicht om op de factuur te vermelden

De naam van de verzender/ leverancier

De adres gegevens van de verzender/ leverancier

Het BTW-nummer van de verzender/ leverancier

Het inschrijf nummer van de Kamer van Koophandel van de verzender/ leverancier

De factuurdatum, de datum waarop de factuur is gemaakt

Het factuurnummer, een uniek en opvolgend nummer

De naam van de ontvanger/ afnemer

Het adres van de ontvanger/ afnemer

Een omschrijving van de geleverde goederen en/ of diensten

Het aantal van de geleverde goederen en/ of diensten

De datum waarop de goederen en/ of diensten zijn geleverd, of het tijdvlak waarin de goederen en/ of diensten zijn geleverd

Het bedrag dat in rekening wordt gebracht exclusief BTW

Het BTW tarief wat in rekening wordt gebrachtHet BTW bedrag dat in rekening wordt gebracht

U kunt bovenstaand voorbeeld downloaden in ZIP bestand en vervolgens het Excel bestand opslaan op uw computer. In de header van het Excel bestand kunt u uw logo en/ of bedrijfsgegevens vermelden. U kunt er ook voor kiezen om deze gegevens ergens anders in het document te verwerken. 

Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.