Voorbeeld Factuur Aanbetaling

Op deze pagina tref je een voorbeeld factuur aanbetaling. Bij aanbetaling of deelbetaling is de koop al tot stand gekomen, waarbij de koper aan de verkoper een zekerheid in de vorm van een deelbetaling geeft. De koper betaald voordat hij de daadwerkelijke goederen of diensten heeft ontvangen een deel van de afgesproken betaling.
factuur-voorbeelden-gratis-templates-excel
factuur-voorbeelden-gratis-templates-word


Wanneer de koop is gedaan, de overeenkomst is gesloten, heeft de koper bij het annuleren van de koop, geen recht op retourneren van de aanbetaling. Een aanbetaling komt regelmatig voor bij bijvoorbeeld de aanschaf van een keuken, of goederen die op maat worden gemaakt/ besteld. Zo zorgt de leverancier ervoor dat hij minder risico loopt op het moment dat de koper zich terug wil trekken. De leverancier zal immers anders met goederen overblijven, waar hij moeilijk vanaf zal komen.


Standaard Informatie op een factuur

Standaard staat de volgende verplichte informatie op een factuur:

 1. Jouw bedrijfsgegevens: Naam, adres, btw-nummer, kvk-nummer. Daarnaast is het handig om je telefoonnummer en e-mailadres op je factuur te vermelden. Zo kan de afnemer eenvoudig bij vragen contact met je opnemen.
 2. De gegevens van je afnemer: Naam en adresgegevens.
 3. Factuurnummer: gebruik een uniek opvolgend factuurnummer.
 4. Factuurdatum: De datum waarop de factuur wordt gestuurd
 5. De omschrijving van de geleverde diensten of producten.
 6. Het aantal van de geleverde diensten of producten.
 7. Het btw-tarief van de geleverde diensten of producten.
 8. De datum van levering van de diensten of producten.
 9. Het bedrag exclusief btw, het btw-bedrag en het totaalbedrag inclusief btw.
 10. De betalingstermijn, dit kan variëren van standaard tussen de 14 en 30 dagen.
 11. De bankgegevens, het IBAN-nummer waarop het bedrag kan worden overgemaakt.
 12. Eventuele kortingen
 13. Eventuele vooruitbetalingen
 14. Als je exporteert naar een ander EU-land, moet naast bovenstaande gegevens ook het btw-nummer van de afnemer op de factuur staan. Dit is ook het geval als de btw verlegd wordt.


Voorbeeld factuur aanbetaling

factuur-voorbeeld-aanbetaling

button-bekijk-voorbeeld-template
button-download-voorbeeld-template

Voorbeeld factuur aanbetaling uitleg

Er kan ook worden afgesproken een aanbetaling te voldoen als er grotere projecten worden uitgevoerd. De producten dienen van te voren te worden ingekocht en daarvoor wordt soms een aanbetaling afgesproken. Naast een aanbetaling kan er bij een overeenkomst worden afgesproken dat het gehele bedrag vooruit wordt betaald. Denk bijvoorbeeld aan particuliere verhuizingen.

Je kunt je afnemer niet verplichten om een aanbetaling te doen. Vaak zet men in de algemene voorwaarden een percentage van een standaard bedrag. Wanneer je afnemer het niet eens is met de hoogte van het percentage, kun je met de afnemer aan tafel gaan om te onderhandelen. Wanneer je de aanbetaling redelijkerwijs vraagt, zal je prima een gulden middenweg met je afnemer vinden.


Voorbeeld factuur aanbetaling BTW tarieven

Als je een factuur gaat sturen, heb je te maken met btw. Het is belangrijk om je btw-tarieven goed op je factuur te zetten, zodat je aan de vereisten voldoet en geen problemen krijgt bij een eventuele controle van de Belastingdienst.

 

De afkorting BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. BTW wordt geheven over de verkoop van goederen en diensten en wordt uiteindelijk door de consument betaald.

In Nederland geldt een standaard Btw-tarief van 21%. Dit tarief geldt voor de bijna alle producten en diensten. Er zijn een aantal uitzonderingen op ons standaard Btw-tarief:


 • 9% BTW: Dit tarief geldt voor voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, boeken en tijdschriften, geneesmiddelen en sommige diensten, zoals kappersdiensten en reparaties van fietsen en schoenen.
 • 0% BTW: Dit tarief geldt voor onder andere exportgoederen, internationale vervoersdiensten en intracommunautaire leveringen (leveringen tussen EU-landen).
 • Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van BTW, waaronder financiële diensten, onderwijs en medische zorg.


Factureren en administratie bijhouden

Elke zzp’er is verplicht om een administratie bij te houden. Belangrijke aspecten voor het bijhouden van je administratie staan hieronder:


Boekhouding: het is verplicht om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Je bent verder vrij om daar zelf vorm aan te geven, als je maar zorg dat alle inkomsten en uitgaven goed terug te vinden zijn en de onderliggende documenten aanwezig zijn. Bij een eventuele controle zal je alles moeten overhandigen en moet voor de controleur het totaalplaatje kloppen. Voor de boekhouding kan je gebruik maken van een (gratis) boekhoudprogramma, of je kunt dit bij een eenvoudige administratie in Excel doen. Zorg ervoor dat alles kloppend is en dat je alle facturen en bonnen op een ordelijke wijze bewaart.


Factureren: Als je producten of diensten levert, ben je verplicht daar een factuur voor te sturen. Het is belangrijk dat deze aan de wettelijke verplichtingen voldoet. 


Als zzp’er ben je verplicht om periodiek aangifte te doen van de omzetbelasting (BTW). Hoe vaak je aangifte moet doen, is afhankelijk van de hoogte van je jaarlijkse omzet en of je onderneming btw-plichtig is. Over het algemeen doe je per kwartaal aangifte, maar dit kan ook per maand of per jaar zijn.


Bij de btw aangifte, maak je een berekening van de totale btw dat je in rekening hebt gebracht bij je afnemers en het totale bedrag aan btw dat je hebt betaald. Je kunt de aangifte via de website van de Belastingdienst indienen, of door middel van een elektronische aangifte via je boekhoudprogramma.


De aangifte Inkomstenbelasting doe je jaarlijks tussen 1 maart en 31 mei. Als zzp’er zijn er diverse aftrekposten, het is daarom als je er geen verstand van hebt, een boekhouder of accountant in te schakelen die je kan helpen bij je aangifte.


Als zzp'er ben je in veel gevallen verplicht je uren bij te houden. Dit kan je doen met een Excel overzicht, of in je boekhoudprogramma. Bekijk onze voorbeeld urenstaten.


Bekijk ook de Voorbeeld Boekhouding Excel


Lees alles over het opstellen van een rechtsgeldige factuur op de website van de kamer van koophandel


snelcursus-chatgpt-samen-met-ai

Vergelijkbare Pagina's