Factuur Excel

Factuur Excel, maak uw facturen eenvoudig in Excel. Download een van de tien gratis sjablonen. 
factuur-voorbeelden-gratis-templates-excel
factuur-voorbeelden-gratis-templates-word


Op Voorbeeld Office vind je praktisch advies voor consumenten en het MKB. Daarnaast kan je hier terecht voor onder andere voorbeeld facturen, brieven en contracten. Als je advies nodig hebt voor bijvoorbeeld het het opstellen van een factuur of contract, schakel dan een specialist in om je verder te helpen. Een gespecialiseerde boekhouder of advocaat kan je verder helpen en zorgen dat je het gewenste doel bereikt. 

Op de website van de Belastingdienst, vind je de meest up-to-date informatie over het versturen van een factuur.


Onderdelen op een Factuur

Een factuur bestaat altijd uit een aantal verplichte onderdelen. Verder ben je vrij je factuur in te delen hoe je wilt, zorg er wel voor dat het een overzichtelijk document blijft en de belangrijke gegevens goed leesbaar zijn.


Verplichte gegevens op je factuur zijn:


 1. Jouw bedrijfsgegevens: Naam, adres, btw-nummer, kvk-nummer. Daarnaast is het handig om je telefoonnummer en e-mailadres op je factuur te vermelden. Zo kan de afnemer eenvoudig bij vragen contact met je opnemen.
 2. De gegevens van je afnemer: Naam en adresgegevens.
 3. Factuurnummer: gebruik een uniek opvolgend factuurnummer.
 4. Factuurdatum: De datum waarop de factuur wordt gestuurd
 5. De omschrijving van de geleverde diensten of producten.
 6. Het aantal van de geleverde diensten of producten.
 7. Het btw-tarief van de geleverde diensten of producten.
 8. De datum van levering van de diensten of producten.
 9. Het bedrag exclusief btw, het btw-bedrag en het totaalbedrag inclusief btw.
 10. De betalingstermijn, dit kan variëren van standaard tussen de 14 en 30 dagen.
 11. De bankgegevens, het IBAN-nummer waarop het bedrag kan worden overgemaakt.
 12. Eventuele kortingen
 13. Eventuele vooruitbetalingen
 14. Als je exporteert naar een ander EU-land, moet naast bovenstaande gegevens ook het btw-nummer van de afnemer op de factuur staan. Dit is ook het geval als de btw verlegd wordt.


Bekijk en download Factuur Excel

Bekijk hieronder de voorbeeld facturen in Excel en download de gratis templates. 


Factuur Excel Voorbeeld 1

Factuur-voorbeelden-excel-template-1

button-bekijk-voorbeeld-template
button-download-voorbeeld-template

Factuur Excel Voorbeeld 2

Factuur-voorbeelden-excel-template-2

button-bekijk-voorbeeld-template
button-download-voorbeeld-template

Factuur Excel Voorbeeld 3

Factuur-voorbeelden-excel-template-3

button-bekijk-voorbeeld-template
button-download-voorbeeld-template

Factuur Excel Voorbeeld 4

Factuur-voorbeelden-excel-template-4

button-bekijk-voorbeeld-template
button-download-voorbeeld-template

NAW gegevens

Op elke factuur vermeld je jouw NAW gegevens en de NAW gegevens van uw afnemer. Je kunt vrijblijvend een logo op de factuur zetten. 


BTW nummer

Zet altijd je eigen BTW nummer op de facturen die je verstuurt. Dit is verplicht!


Kamer van Koophandel

Vermeld altijd uw nummer van de Kamer van Koophandel op uw facturen! Dit is verplicht! 


BTW tarief

Zet op uw factuur het BTW tarief wat gehanteerd wordt, dat is verplicht! 

Als je een factuur gaat sturen, heb je te maken met btw. Het is belangrijk om je btw-tarieven goed op je factuur te zetten, zodat je aan de vereisten voldoet en geen problemen krijgt bij een eventuele controle van de Belastingdienst.

 

De afkorting BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. BTW wordt geheven over de verkoop van goederen en diensten en wordt uiteindelijk door de consument betaald.

In Nederland geldt een standaard Btw-tarief van 21%. Dit tarief geldt voor de bijna alle producten en diensten. Er zijn een aantal uitzonderingen op ons standaard Btw-tarief:


 • 9% BTW: Dit tarief geldt voor voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, boeken en tijdschriften, geneesmiddelen en sommige diensten, zoals kappersdiensten en reparaties van fietsen en schoenen.
 • 0% BTW: Dit tarief geldt voor onder andere exportgoederen, internationale vervoersdiensten en intracommunautaire leveringen (leveringen tussen EU-landen).
 • Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van BTW, waaronder financiële diensten, onderwijs en medische zorg.


BTW Bedrag

Vermeld altijd het BTW bedrag op de factuur. Dit is handig voor de boekhouding en ben je verplicht door de Belastingdienst. 


Omschrijving

Op elke factuur zet je de omschrijving van de geleverde diensten en/ of producten. Dit is wederom een verplicht onderdeel! 


Levering

Een ander verplicht onderdeel op de facturen is de datum of periode van de levering. Vergeet dit niet te vermelden!


Aantal

Op elke factuur staat het aantal van de geleverde diensten en/ of producten. 


Betalingstermijn

Ze op de factuur wat de betalingstermijn is. Het is aan te raden dit vooraf af te stemmen met je afnemer, zodat beide partijen niet voor verassingen komen te staan. 


Factuur Excel Administratie

Elke zzp’er is verplicht om een administratie bij te houden. Belangrijke aspecten voor het bijhouden van je administratie staan hieronder:


Boekhouding: het is verplicht om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Je bent verder vrij om daar zelf vorm aan te geven, als je maar zorg dat alle inkomsten en uitgaven goed terug te vinden zijn en de onderliggende documenten aanwezig zijn. Bij een eventuele controle zal je alles moeten overhandigen en moet voor de controleur het totaalplaatje kloppen. Voor de boekhouding kan je gebruik maken van een (gratis) boekhoudprogramma, of je kunt dit bij een eenvoudige administratie in Excel doen. Zorg ervoor dat alles kloppend is en dat je alle facturen en bonnen op een ordelijke wijze bewaart.


Factureren: Als je producten of diensten levert, ben je verplicht daar een factuur voor te sturen. Het is belangrijk dat deze aan de wettelijke verplichtingen voldoet. 


Als zzp’er ben je verplicht om periodiek aangifte te doen van de omzetbelasting (BTW). Hoe vaak je aangifte moet doen, is afhankelijk van de hoogte van je jaarlijkse omzet en of je onderneming btw-plichtig is. Over het algemeen doe je per kwartaal aangifte, maar dit kan ook per maand of per jaar zijn.


Bij de btw aangifte, maak je een berekening van de totale btw dat je in rekening hebt gebracht bij je afnemers en het totale bedrag aan btw dat je hebt betaald. Je kunt de aangifte via de website van de Belastingdienst indienen, of door middel van een elektronische aangifte via je boekhoudprogramma.


De aangifte Inkomstenbelasting doe je jaarlijks tussen 1 maart en 31 mei. Als zzp’er zijn er diverse aftrekposten, het is daarom als je er geen verstand van hebt, een boekhouder of accountant in te schakelen die je kan helpen bij je aangifte.


Als zzp'er ben je in veel gevallen verplicht je uren bij te houden. Dit kan je doen met een Excel overzicht, of in je boekhoudprogramma. Bekijk onze voorbeeld urenstaten


Bekijk ook de Voorbeeld Boekhouding Excel


Lees alles over het opstellen van een rechtsgeldige factuur op de website van de kamer van koophandel


snelcursus-chatgpt-samen-met-ai

Vergelijkbare Pagina's