FactuurNummer

Een verplicht onderdeel van een factuur is het factuurnummer. Dit is een uniek nummer dat u aan het document toe kent. Het factuurnummer is opeen lopend. Voor de nummering kunt u allerlei verschillende varianten bedenken. U kunt bijvoorbeeld het jaartal gebruiken, gevolgd door een opvolgende nummering. Daarnaast kun u diverse interne doorbelastingen in uw document verwerken. U kunt uw nummering vrij bedenken, mits het opeenvolgende nummers zijn. In de meeste boekhoudprogramma's worden de factuurnummers automatisch aangemaakt.


Voorbeeld factuurnummer

Een voorbeeld factuurnummer is bijvoorbeeld het jaartal gevolgd door een opvolgend nummer: 20190001, 20190002, enzovoorts. Zorg ervoor dat er in uw factuurnummer voldoende speling is voor het aantal facturen dat u stuurt. In het nieuwe jaar kunt u beginnen met een nieuw jaartal zodat duidelijk is uit welk jaartal de factuur komt. 

Sommige bedrijven vinden het vervelend om aan de klanten te laten zien hoeveel facturen er per jaar worden verstuurd. Andere bedrijven hebben daar geen problemen  mee en kunnen dus volstaan met een simpele nummering. 

Dek goed na over de nummering, zodat u niet door ingewikkelde systemen fouten kan maken. O achteraf niet uit komt met de betreffende numerieke keuze. Aan uw factuur kunt u bijvoorbeeld ook de klantnummers verwerken. Dit kan het werk van een debiteren administratie vergemakkelijken. 


Maak de nummering van uw factuur dus niet te ingewikkeld en kies een voor u gemakkelijk te gebruiken systeem. 


Het factuurnummer is dus een verplicht onderdeel op uw factuur. Naast het nummer zijn er diverse andere verplichte onderdelen op uw document. Ga terug naar de vorige pagina factuur voorbeeld om alle verplichte velden van uw document te zien. Voorbeelden van andere verplichte velden zijn de BW percentages en de NAW gegevens.


Zo vermeld u op elke factuur de Naam, het adres en de woonplaats van u en van de ontvanger. U kunt uw eigen gegevens ook in uw briefpapier verwerken en dus alleen nog maar de gegevens van de ontvanger op uw document vermelden. 


Naast de NAW gegevens van uzelf kun u ervoor kiezen om een logo in het briefpapier of in het document toe te voegen. Zo geeft u de huisstijl mee aan de factuur zodat uw klanten uw facturen aan de hand van uw logo kunnen herkennen. 

Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. We zetten regelmatig voorbeeld documenten, sjablonen, formats en modellen online. Op Twitter posten we de updates van de nieuwe voorbeeld brieven, contracten en nog veel meer.