Voorbeeld huurovereenkomsten

Op deze pagina treft u verschillende voorbeeld huurovereenkomsten. U kunt de overeenkomsten inzien, downloaden en aanpassen naar uw eigen huursituatie. We hebben verschillende vormen van huurovereenkomsten online gezet, van een "gewone" woonruimte, een gemeubileerde woonruimte,  huurovereenkomst van een recreatiewoning en een huurovereenkomst van een bedrijfsruimte.


Voorbeeld huurverenkomsten: Huurovereenkomst woonruimte

Wanneer u uw woning gaat verhuren is het aan te raden een goede huurovereenkomst af te sluiten. In de huurovereenkomst maakt u afspraken met de huurder over de hoogte en opbouw van de huurprijs, de periode waarvoor de woonruimte gehuurd wordt, de opzegtermijn, de voorwaarden die de huurder en de verhuurder hebben, en alles wat u verder nog af wil spreken zoals bijvoorbeeld een waarborgsom en afspraken over de oplevering van de verhuurder aan de start en de huurder aan het eind van de huurtermijn. 

Bekijk hieronder een voorbeeld huurovereenkomst woonruimte en lees waar u allemaal aan moet denken bij het verhuren van uw woonruimte. 

Voorbeeld huurovereenkomsten: huurovereenkomst gemeubileerde woning

U kunt ervoor kiezen om de woonruimte casco te verhuren, of om de woonruimte gemeubileerd te verhuren. In het geval van een gemeubileerde woning zijn er bepaalde eisen waar de woning minimaal aan moet voldoen. Er is nog een tussenvariant en dat is een gestoffeerde woonruimte. In het geval van een gestoffeerde woonruimte, wordt de vloerbedekking, de raambedekking en de verlichting erbij verhuurd. 

In het geval van een gemeubileerde woning dient het volgende minimaal aanwezig te zijn in de woning:

  • Vaste vloerbedekking
  • Raamdecoratie
  • Verlichting
  • De keuken heeft een koelkast, eventueel een vaatwasser (tegenwoordig steeds vaker een vereiste), een fornuis, een afzuigkap, oven en/of magnetron, serviesgoed, bestek, pannen, mixer en andere keukenbenodigdheden.
  • Wasmachine is een vereiste, een droger is optioneel.
  • Meubels zoals zithoek, televisie, eethoek, bed(den), kasten.
  • Linnengoed en lampen

Bekijk hieronder een voorbeeld huurovereenkomst gemeubileerde woning en de informatie over het gemeubileerd verhuren van een woning. 

Voorbeeld huurovereenkomsten: voorbeeld huurovereenkomst kamer inclusief 

U kunt ook een kamer of een woonruimte inclusief gas licht en water verhuren. In dat geval wordt er in de huurprijs een vast bedrag afgesproken hiervoor en kan er geen rekening achteraf meer worden gestuurd wanneer de kosten hoger uitvallen. Het huren inclusief gas licht en water is meestal als het om kamers gaat. 

Bekijk hieronder een voorbeeld huurovereenkomst van een kamer inclusief gas licht en water. U kunt dit voorbeeld gebruiken en aanvullen naar uw eigen situatie. 

Voorbeeld huurovereenkomsten: voorbeeld huurovereenkomst recreatiewoning

Wanneer u een recreatiewoning verhuurt, kunt u gebruik maken van onderstaand voorbeeld. Bij een recreatiewoning is het van belang dat er met de huurder wordt afgesproken dat de woning enkel voor recreatief gebruik is en niet permanent bewoond mag worden. 

Bekijk hieronder een voorbeeld van een huurovereenkomst van een recreatiewoning en lees waar u allemaal op moet letten bij de verhuur van een recreatiewoning. U kunt het voorbeeld ook downloaden en aanpassen naar uw eigen situatie. 

Lees hier alles over het verhuren van uw  recreatiewoning

Voorbeeld huurovereenkomsten: voorbeeld huurovereenkomst bedrijfsruimte

Uiteraard kunt u ook een bedrijfsruimte beschikbaar hebben voor de verhuur. In dit geval is er geen woonbestemming op het object en geldt er weer een andere overeenkomst. Bekijk hieronder een voorbeeld huurovereenkomst bedrijfsruimte

Voorbeeld huurovereenkomsten: Verhuur horecapand, pachtcontract

Wanneer u een horecapand verhuurt kunt u dit doen tegen een vast bedrag en kunt u het voorbeeld van de verhuur van de bedrijfsruimte van hierboven gebruiken. U kut er ook voor kiezen om de ruimte te verpachten. Dit houdt in dat de goodwill, inventaris en mastiek ook worden verhuurd. 

Lees meer informatie over het verpachten van een horecaruimte en bekijk een voorbeeld van een pachtovereenkomst.