Voorbeeld motivatiebrief Open sollicitatie

Voorbeeld motivatiebrief Open sollicitatie: Haal inspiratie uit onze voorbeeld brieven en start direct met solliciteren. Bekijk de voorbeelden, download ze binnen enkele seconden in Word en bewerk ze geheel naar wens. Lees ook onze tips en bekijk de voorbeeld Zinnen en Tips om je slagingskans te vergroten.button-alle-voorbeeld-motivatiebrieven
button-alle-cv-voorbeelden

Inhoud van je motivatiebrief

De 2 belangrijke punten waar een motivatiebrief altijd uit moet bestaan zijn:

 • Waarom jij de perfecte kandidaat bent- de aansluiting tussen jouw profiel en de vacature
 • Waarom jij gemotiveerd bent – je enthousiasme voor de vacature en ambities


Opbouw motivatiebrief

Sluit de lay-out van je motivatiebrief aan op de stijl van je cv. Gebruik eenzelfde sjabloon zodat alles dezelfde uitstraling heeft. De opbouw van je otivatiebrief is als volgt:


Bovenaan- de kop

In de kop staan jouw NAW gegevens:

 • Naam
 • Functietitel
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres


NAW gegevens ontvanger

Daarna komen de NAW-gegevens van de ontvanger, richt je motivatiebrief rechtstreeks aan de recruiter.

 • Bedrijfsnaam
 • T.a.v. Contactpersoon
 • Postadres


Plaats, datum en onderwerp

Plaats, Datum: Vermeld de Plaats en datum onder de adresgegevens.

Onderwerp: In het onderwerp zet je de naam van de vacature eventueel in combinatie met het vacaturekenmerk.


Aanhef motivatiebrief

Gebruik de naam van de recruiter in de aanhef van je motivatiebrief. Om de naam van de recruiter te vinden, kijk je in de vacaturetekst of op de LinkedIn-pagina van het bedrijf. Je zou daar de mensen moeten kunnen vinden die verantwoordelijk zijn voor het recruitmentproces. Als je de naam op geen enkele manier kunt vinden, kies dan voor Beste recruiter. Probeer te voorkomen dat je aanhef te algemeen/ onpersoonlijk is. Een persoonlijke aanhef is bewezen effectiever. 


Voorbeeld Motivatiebrief 1e Alinea/ Opening

De 1e alinea van je motivatiebrief bepaalt de recruiter of hij/ zij verder zal lezen. Het is dus belangrijk om de aandacht van de lezer te trekken en vast te houden. Er zijn een verschillende, effectieve strategieën voor openen van je motivatiebrief. Je kun je prestaties benadrukken, je passie en enthousiasme tonen of namen laten vallen (referenen naar bekenden die bij het bedrijf werken).


Voorbeeld Motivatiebrief Middenstuk/ Vervolgalinea's 

In het middenstuk zijn 2 zaken belangrijk: De aansluiting op het profiel + jouw enthousiasme en passie.

Aansluiting profiel: In eerste instantie geef je aan waarom jij een toegevoegde waarde bent voor het bedrijf. Beschrijf in welke behoeften jij kunt voldoen en waarom jij aansluit bij het profiel. Benadruk dat je een expert bent in je vakgebied, maar zorg dat je het niet overdrijft. Verder leg je uit hoe je werkervaring, opleiding en vaardigheden je potentiële werkgever zullen helpen. Het is belangrijk om te laten zien dat je de behoeften van het bedrijf kent en ze te laten zien dat jij in die behoefte kan voldoen.

Enthousiasme en passie: Daarnaast vindt een werkgever het belangrijk dat jij op je plek komt te zitten, waardoor er een grote kans is dat je voor een langere tijd bij ze zal blijven. Ze zullen immers moeten investeren in jouw inwerktraject, dus hoe groter de kans van slagen, hoe beter dit voor je potentiële werkgever zal zijn. Een belangrijk onderdeel van je motivatie is daarom te laten zien waarom jij deze baan graag wil. Enthousiasme en passie zijn daarom belangrijke sleutelwoorden om je motivatie over te brengen en het bedrijf te overtuigen.


Voorbeeld Motivatiebrief Slotalinea 

Hoe sluit je de motivatiebrief af? Probeer niet te veel clichématig en ook niet te behoeftig over te komen. Vertel dat je ernaar uitkijkt om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Zeg dat je graag wil bespreken hoe jouw ervaring en kennis je toekomstige werkgever kunnen helpen om haar doelen te bereiken.


Voorbeeld Motivatiebrief Groet en ondertekening

Tot slot zet je de groet, je naam en je digitale handtekening onderaan de brief.


Voorbeeld motivatiebrief Winkel - Bekijk en Download

Bekijk en download de Voorbeeld motivatiebrief Horeca en ga direct aan de slag. 

Voorbeeld motivatiebrief Open Sollicitatie - Gemeente

voorbeeld-motivatiebrief-open-sollicitatie-gemeente

bekijk

button-bekijk-voorbeeld-template

dowload

button-download-voorbeeld-template

Voorbeeld motivatiebrief Open Sollicitatie - Onderwijs

voorbeeld-motivatiebrief-open-sollicitatie-onderwijs

bekijk

button-bekijk-voorbeeld-template

dowload

button-download-voorbeeld-template

Voorbeeld motivatiebrief Open Sollicitatie - Politie

voorbeeld-motivatiebrief-open-sollicitatie-politie

bekijk

button-bekijk-voorbeeld-template

dowload

button-download-voorbeeld-template

Voorbeeld Motivatiebrief Open sollicitatie - Gemeente

NAAM GEADRESSEERDE              

STRAAT + HUISNUMMER            

POSTCODE + PLAATS


[PLAATS], [DATUM]

Onderwerp: [VACATURE + KENMERK]


Geachte (NAAM RECRUITER),

Via deze weg wil ik mijn interesse kenbaar maken voor de functie van administratief medewerker bij uw gemeente. Ik zag dat jullie momenteel geen vacatures voor die regio open hebben staan, vandaar dat ik een open sollicitatie stuur.

Momenteel ben ik werkzaam als administratief medewerker bij de gemeente (Plaats). Per (datum) ga ik verhuizen naar (Plaats) en zal de reisafstand te groot worden voor mij. Omdat het werk goed bij mij past, ben ik op zoek naar een vergelijkbare functie in de buurt van (Plaats).

Ik ben een administratief medewerker met structuur en oplossingsgericht vermogen. Daarnaast heb ik ervaring met debiteuren-en crediteurenadministratie. Door mijn punctualiteit is het maken van facturen ook iets wat goed bij mij past. Ik ben pas tevreden als alles kloppend en sluitend is.

Ik hoop dat mijn sollicitatie u aanleiding zal geven mij uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek, waarin ik graag mijn gedrevenheid en enthousiasme verder kan toelichten. Aangezien dit een open sollicitatie is, verzoek ik u om mijn gegevens de komende 12 maanden te bewaren voor komende vacatures.


Met vriendelijke groeten,

[JOUW NAAM]

[HANDTEKENING]Voorbeeld Motivatiebrief Open sollicitatie - Onderwijs

NAAM GEADRESSEERDE              

STRAAT + HUISNUMMER            

POSTCODE + PLAATS


[PLAATS], [DATUM]

Onderwerp: [VACATURE + KENMERK]


Geachte (NAAM RECRUITER),

Middels deze motivatiebrief wil ik graag een open sollicitatie sturen voor de functie van onderwijsassistent bij uw school.

Als ik ergens energie van krijg, dan is het wel het helpen van onze nieuwe generatie. Door mijn liefde voor kinderen, ben ik erg goed in het geven van unieke en persoonlijke aandacht. Ik kan daarbij goed luisteren en zorgen dat de juiste aandacht op het juiste moment ingezet wordt. Nu ik mijn opleiding als onderwijsassistent recent heb afgerond, sta ik te popelen om aan de slag te gaan als onderwijsassistent.

Wat mij zo aanspreekt aan (Naam School) is de diversiteit en de uitdaging. In een hecht team zorgen dat de kinderen het beste uit zichzelf halen, kennisoverdracht en persoonlijke ontwikkeling, klinken voor mij als muziek in de oren.

Per (datum) ben ik beschikbaar voor (aantal) uur per week. Ik hoop dat mijn sollicitatie u aanleiding zal geven mij uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek, waarin ik graag mijn gedrevenheid en enthousiasme voor de functie verder wil toelichten. Wanneer u op de korte termijn geen vacatures voor deze positie beschikbaar heeft, verzoek ik u mijn gegevens 12 maanden in uw bestand te houden.


Met vriendelijke groeten,

[JOUW NAAM]

[HANDTEKENING]Voorbeeld Motivatiebrief Open sollicitatie - Politie

NAAM GEADRESSEERDE              

STRAAT + HUISNUMMER            

POSTCODE + PLAATS


[PLAATS], [DATUM]

Onderwerp: [VACATURE + KENMERK]


Geachte (NAAM RECRUITER),

Via deze weg wil ik mijn interesse kenbaar maken voor de functie van politieagent in (Plaats). Ik zag dat jullie momenteel geen vacatures voor die regio open hebben staan, vandaar dat ik een open sollicitatie stuur. De functie van politieagent spreekt mij erg aan omdat deze naadloos aansluit op mijn ambities.

Ik vind het belangrijk in het leven om een verschil wil maken, van jongs af aan is daarom voor mij al duidelijk geweest dat ik bij de Politie terecht wilde komen. Mijn talent om mensen bij te staan en mijn natuurlijke gezag, zijn belangrijke vaardigheden die ik bezit. Daarnaast kan ik goed luisteren, observeren en weet ik wanneer er ingegrepen moet worden.

Als ik iemand kan helpen of bijstaan, haal ik daar mijn voldoening uit, dat is ook precies wat mij aanspreekt aan de functie van politieagent. Daarnaast spreken de afwisseling van de baan en het teamwerk mij erg aan. Omdat ik een echte sporter ben, weet ik me goed te bewegen in een team en het beste uit mezelf en mijn team te halen.

Ik hoop dat mijn sollicitatie u aanleiding zal geven mij uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek, waarin ik graag mijn gedrevenheid en enthousiasme voor de functie verder wil toelichten. Aangezien dit een open sollicitatie is, verzoek ik u om mijn gegevens de komende 12 maanden te bewaren voor komende vacatures.


Met vriendelijke groeten,

[JOUW NAAM]

[HANDTEKENING]Motivatiebrief Mailen

De meest professionele manier om je motivatiebrief te mailen is om er een apart pdf-document van te maken. Dit kan je doen door je brief te schrijven in een tekstprogramma en dit vervolgens op te slaan als pdf-bestand. Stuur een korte begeleidende mail en verwijs daarin naar je cv en motivatiebrief in de bijlagen.

Zorg ervoor dat je de documenten een goede bestandsnaam geeft. Het beste kan je in de bestandsnaam je naam zetten, met eventueel een datum. Gebruik geen algemene bestandsnamen zoals “cv” of “motivatiebrief”, omdat je het hierdoor moeilijker maakt voor de recruiter. Als ze het bestand ergens opslaan, zullen ze er een unie kenmerk aan moeten geven om het terug te kunnen vinden, dus dat is extra werk.


Voorbeeld Motivatiebrief Tips

 • Beschrijf feiten die laten zien dat jij de perfecte kandidaat bent;
 • Voorkom herhaling van dingen die al in je cv staan, zorg in plaats daarvan dat je motivatie een aanvulling is;
 • Geef aan waarom deze functie een goede stap voor jou is, laat daarbij je enthousiasme overkomen;
 • Verdiep jezelf in het bedrijf en de behoeften die ze hebben;
 • Zorg ervoor dat je concreet bent;
 • Maak je zinnen niet te lang;
 • Houd de motivatiebrief positief, fris en toekomstgericht;
 • Zorg ervoor dat je de aandacht van je lezer trekt en vasthoudt; 
 • Zorg dat je de interesse wekt om meer over jou te weten te komen;
 • Voorkom spelfouten;
 • Maak je brief niet te lang en voorkom vakjargon. 


snelcursus-chatgpt-samen-met-ai

Bekijk ook de voorbeeld sollicitatiebrieven op carlastemplates.com


Vergelijkbare Pagina's