CV Schrijven Tips

CV Schrijven Tips: Zit je er tegenop te hikken om je CV te maken? Dat is helemaal niet nodig, want met onze tips en gratis voorbeeld templates heb je het klusje zo geklaard. We geven een korte refresh over wat er ook alweer allemaal op je cv hoort te staan, tips om een top cv te maken en je kunt gebruik maken van 1 van onze gratis cv templates in Word. Kortom, alles wat je nodig hebt om een perfect cv te schrijven.


Inhoudsopgave

Hoe maak je een goed CV?

Wat moet er allemaal op je CV?

Gratis CV Templates

CV maken Stappenplan

Tips voor een perfect CV

 

Hoe maak je een goed CV?

Een goed CV maken hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. De meeste mensen hebben nog wel ergens een oud CV en dan is het alleen maar een kwestie van opfrissen en bijschaven.

 

Het belangrijkste aspect van een goed CV is dat deze aansluit op de vacature. Je maakt je CV om te solliciteren naar een functie en dan is het ook van belang dat jij de kennis en ervaring in huis hebt om de vacature in te vullen. Dat kan je laten zien door in je CV zoveel mogelijk die kennis en ervaring te noemen die overeenkomt.

Ook als je bepaalde kennis of ervaring uit de vacature niet beheerst, kan je daar iets over vermelden in je CV of motivatiebrief. Bijvoorbeeld in je profieltekst.

Een goed CV is een overzichtelijk en beknopt document met jouw kennis en ervaring. Een perfect CV sluit ook nog eens aan op de vacature.

Maak het recruiters gemakkelijk en laat de aansluiting goed uitkomen op je CV!


in-5-stappen-een-killer-cv-infographic

Wat moet er allemaal op je CV?

CV Schrijven tips: Nu we hebben gezien hoe je een goed CV maakt, zullen we de inhoud van een CV doornemen. Wat er precies op je CV komt hangt dus deels af van de vacature, maar standaard zal je in ieder geval de onderstaande informatie op je CV zetten.


Naam en contactgegevens op je CV

Je naam en contactgegevens zet je standaard ergens op je CV (tenzij je anoniem solliciteert). Je naam kan je ergens in een groter lettertype plaatsen en je contactgegevens plaats je op een duidelijke plek.  Je kunt voor je contactgegevens eventueel iconen gebruiken, om je CV een professionele en verzorgde uitstraling te geven.


CV Profieltekst

Je profieltekst is een korte introductie van jouw kennis en ervaring. Dit stukje tekst is een perfecte gelegenheid om te zorgen dat je op gesprek wordt uitgenodigd. Je kunt deze tekst gebruiken om je vaardigheden uit te lichten die gevraagd worden in de vacature. Of om net even de extra informatie te geven die nodig is om te zien dat jij de perfecte kandidaat bent.


Ook kan je de profieltekst goed gebruiken om je potentiële werkgever te laten zien dat jij zo gemotiveerd bent, dat jij de juiste persoon bent voor de functie. Gebruik de ruimte van je profieltekst dus om je kansen te vergroten. Het zijn 4 tot 6 zinnen, dus veel ruimte heb je niet. Als je inspiratie nodig hebt, kan je op internet verschillende voorbeelden vinden van een profieltekst.


In een profieltekst kan je de volgende informatie verwerken, afhankelijk van de functie en jouw kennis en ervaring. Houd er daarbij altijd rekening mee dat de tekst toegespitst wordt op de vacature.

 • Benoem jouw bijzondere prestaties, waar jij trots op bent en in uitblinkt;
 • Geef aan waarom de functie goed aansluit, waarom jij de geschikte kandidaat bent;
 • Laat zien wat jouw toegevoegde waarde kan zijn voor de organisatie waar je solliciteert;
 • Maak duidelijk dat je enthousiast bent en het investeren waard bent;
 • Indien van toepassing kan je verduidelijking geven over bijzonderheden op je CV.


CV schrijven tips voor je werkervaring

Je werkervaring zal voor de meeste mensen het meest uitgebreide onderdeel van het CV zijn. Bijvoorbeeld bij studenten liggen de verhoudingen wat anders. Bij je werkervaring vermeld je de volgende gegevens:

 • De naam van je Werkgever en de vestigingsplaats;
 • De Functie en periode dat je er gewerkt hebt;
 • Een beknopte omschrijving van je werkzaamheden, waarbij je vooral aandacht geeft aan de overeenkomsten met de vacature.


Probeer geen klakkeloze opsomming te geven van standaard werkzaamheden die bij je functie horen. Voor de meeste functies is vrij duidelijk wat de standaard werkzaamheden zijn. Probeer daarom juist wat meer aandacht te geven aan de bijzondere prestaties die jij hebt verricht. Laat zien waar jij echt in uitblinkt.

Begin met je meest recente werkervaring bovenaan en ga dan verder terug in de tijd (omgekeerd chronologische volgorde).Opleidingen op je CV

Bij je opleidingen zet je net als je werkervaring je meest recente opleiding bovenaan. Daarna ga je verder terug in de tijd.

 • Bij je opleiding vermeld je de volgende gegevens:
 • De naam van je opleiding;
 • Het instituut waar je de opleiding hebt gevolgd;
 • De periode van de opleiding;
 • Diploma/ eventuele deelcertificaten.


CV schrijven tips voor je Vaardigheden

Het laatste vaste onderdeel van je CV zijn je vaardigheden. Bij dit onderdeel maak je een opsomming van de dingen waar jij goed in bent.

 

Vaardigheden kunnen zogenoemde “hard skills” zijn, dat zijn vaardigheden zoals het beheersen van een (computer)taal. Of juist zogenoemde “soft skills” zoals leidinggeven of communiceren.Overige informatie/ gegevens op je CV

Naast bovenstaande onderdelen, kan je ervoor kiezen om je CV verder uit te breiden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een foto toe te voegen, hobby’s te vermelden, of referenties erop te zetten.

Bedenk bij alles wat je toevoegt of het van toegevoegde waarde is voor je sollicitatie. Het is niet handig om te veel afleiding op je CV te hebben. Houd het beknopt en overzichtelijk en zet er alleen informatie op die van belang is.


Gratis CV Templates

Om het nog makkelijker te maken, hebben we gratis CV templates online geplaatst. Deze sjablonen zijn gemaakt in Microsoft Word met tekstvakken.


Gratis-cv-template-2
cv-voorbeeld-word-1
cvTemplateGratis16
cvTemplateGratis12


button-alle-cv-voorbeelden

CV Maken stappenplan

Maak eenvoudig een professioneel CV volgens ons simpele stappenplan.

 

1.       Zoek je meest recente CV op, of maak een lijst met je werkervaring en opleidingen;

2.       Kies een moderne CV template, of maak een sjabloon vanaf een blanco document;

3.       Vul je naam, contactgegevens, werkervaring en opleidingen in op je CV;

4.       Lees de vacaturetekst nog eens aandachtig door en maak een lijstje met belangrijke wensen en eisen;

5.       Kijk welke vaardigheden jij bezit die overeenkomen met het profiel en vermeld deze op je CV;

6.       Maak een profieltekst waaruit jouw enthousiasme en aansluiting naar voren komt;

7.       Check je CV op aansluiting en spelfouten;

8.       Start met solliciteren.Perfect CV Schrijven Tips

Volg onze tips en maak een perfect CV.

 

 1. De belangrijkste tip voor een perfect CV is absoluut de aansluiting met de vacature. Vaak zijn mensen geneigd om een CV enkel vanuit zichzelf op te stellen en gaan ze daarbij voorbij aan de vacature. Het is juist belangrijk dat je potentiële werkgever kan zien dat jij geschikt bent voor die specifieke baan, dus aansluiting is essentieel.
 2. Houd je CV kort en bondig, zorg ervoor dat de teksten niet te lang zijn en dat de belangrijkste kernzaken naar boven komen.
 3. Geef concrete meetbare informatie, iets waar je potentiële werkgever iets mee kan. Probeer de prestaties die je noemt meetbaar te maken en geef verduidelijking waar nodig.
 4. Vertel de waarheid! Geef geen valse informatie op je CV. Tegenwoordig is alles zo na te gaan en leugens zijn een echte no-go op je CV.
 5. Tot slot is het aan te raden om het de recruiters zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dat betekent dat je CV zo opgesteld moet worden dat het gemakkelijk leesbaar is door de systemen. Ook een goed herkenbare bestandsnaam en een correcte sollicitatiewijze maken het proces gemakkelijker.
 6. Probeer een stukje vertrouwen en zekerheid over te brengen. Zeker als een werkgever moet investeren in nieuwe medewerkers (wat bijna altijd het geval is), willen ze weten of jij de investering waard bent. Probeer daarom een stukje vertrouwen daarin te geven, door bijvoorbeeld je ambities kenbaar te maken en je enthousiasme voor de organisatie te laten zien.


Wil je wat meer design in je CV verwerken? Kijk dan eens bij Canva, daar kan je ook een mooi CV ontwerpen. 


CV Met Sollicitatiebrief

Ga je ook nog een sollicitatiebrief schrijven? Bekijk onderstaand filmpje met uitleg en tips voor de perfecte motivatiebrief. 


snelcursus-chatgpt-samen-met-ai