CV Schrijven Tips: Zit je er tegenop te hikken om je CV te maken? Dat is helemaal niet nodig, want met onze tips en gratis voorbeeld templates heb je het klusje zo geklaard. We geven een korte refresh over wat er ook alweer allemaal op je cv hoort te staan, tips om een top cv te maken en je kunt gebruik maken van 1 van onze gratis cv templates in Word. Kortom, alles wat je nodig hebt om een perfect cv te schrijven.
Inhoudsopgave
Hoe maak je een goed CV?
Wat moet er allemaal op je CV?
Gratis CV Templates
CV maken Stappenplan
Tips voor een perfect CV
Een goed CV maken hoeft helemaal niet veel tijd te
kosten. De meeste mensen hebben nog wel ergens een oud CV en dan is het alleen
maar een kwestie van opfrissen en bijschaven.
Het belangrijkste aspect van een goed CV is dat deze aansluit op de vacature. Je maakt je CV om te solliciteren naar een functie en dan is het ook van belang dat jij de kennis en ervaring in huis hebt om de vacature in te vullen. Dat kan je laten zien door in je CV zoveel mogelijk die kennis en ervaring te noemen die overeenkomt.
Ook als je bepaalde kennis of ervaring uit de vacature niet beheerst, kan je daar iets over vermelden in je CV of motivatiebrief. Bijvoorbeeld in je profieltekst.
Een goed CV is een overzichtelijk en beknopt document met jouw kennis en ervaring. Een perfect CV sluit ook nog eens aan op de vacature.
Maak het recruiters gemakkelijk en laat de aansluiting goed uitkomen op je CV!
CV Schrijven tips: Nu we hebben gezien hoe je een goed CV maakt, zullen we de inhoud van een CV doornemen. Wat er precies op je CV komt hangt dus deels af van de vacature, maar standaard zal je in ieder geval de onderstaande informatie op je CV zetten.
Je naam en contactgegevens zet je standaard ergens op je CV (tenzij je anoniem solliciteert). Je naam kan je ergens in een groter lettertype plaatsen en je contactgegevens plaats je op een duidelijke plek. Je kunt voor je contactgegevens eventueel iconen gebruiken, om je CV een professionele en verzorgde uitstraling te geven.
Je profieltekst is een korte introductie van jouw kennis en ervaring. Dit stukje tekst is een perfecte gelegenheid om te zorgen dat je op gesprek wordt uitgenodigd. Je kunt deze tekst gebruiken om je vaardigheden uit te lichten die gevraagd worden in de vacature. Of om net even de extra informatie te geven die nodig is om te zien dat jij de perfecte kandidaat bent.
Ook kan je de profieltekst goed gebruiken om je potentiële werkgever te laten zien dat jij zo gemotiveerd bent, dat jij de juiste persoon bent voor de functie. Gebruik de ruimte van je profieltekst dus om je kansen te vergroten. Het zijn 4 tot 6 zinnen, dus veel ruimte heb je niet. Als je inspiratie nodig hebt, kan je op internet verschillende voorbeelden vinden van een profieltekst.
In een profieltekst kan je de volgende informatie verwerken, afhankelijk van de functie en jouw kennis en ervaring. Houd er daarbij altijd rekening mee dat de tekst toegespitst wordt op de vacature.
Je werkervaring zal voor de meeste mensen het meest uitgebreide onderdeel van het CV zijn. Bijvoorbeeld bij studenten liggen de verhoudingen wat anders. Bij je werkervaring vermeld je de volgende gegevens:
Probeer geen klakkeloze opsomming te geven van standaard werkzaamheden die bij je functie horen. Voor de meeste functies is vrij duidelijk wat de standaard werkzaamheden zijn. Probeer daarom juist wat meer aandacht te geven aan de bijzondere prestaties die jij hebt verricht. Laat zien waar jij echt in uitblinkt.
Begin met je meest recente werkervaring bovenaan en ga dan verder terug in de tijd (omgekeerd chronologische volgorde).
Bij je opleidingen zet je net als je werkervaring je meest recente opleiding bovenaan. Daarna ga je verder terug in de tijd.
Het laatste vaste onderdeel van je CV zijn je vaardigheden. Bij dit onderdeel maak je een opsomming van de dingen waar jij goed in bent.
Vaardigheden kunnen zogenoemde “hard skills” zijn, dat zijn vaardigheden zoals het beheersen van een (computer)taal. Of juist zogenoemde “soft skills” zoals leidinggeven of communiceren.
Naast bovenstaande onderdelen, kan je ervoor kiezen om je
CV verder uit te breiden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een foto toe
te voegen, hobby’s te vermelden, of referenties erop te zetten.
Bedenk bij alles wat je toevoegt of het van toegevoegde waarde is voor je sollicitatie. Het is niet handig om te veel afleiding op je CV te hebben. Houd het beknopt en overzichtelijk en zet er alleen informatie op die van belang is.
Om het nog makkelijker te maken, hebben we gratis CV templates online geplaatst. Deze sjablonen zijn gemaakt in Microsoft Word met tekstvakken.
Maak eenvoudig een professioneel CV volgens ons simpele stappenplan.
1. Zoek je meest recente CV op, of maak een lijst met je werkervaring en opleidingen;
2. Kies een moderne CV template, of maak een sjabloon vanaf een blanco document;
3. Vul je naam, contactgegevens, werkervaring en opleidingen in op je CV;
4. Lees de vacaturetekst nog eens aandachtig door en maak een lijstje met belangrijke wensen en eisen;
5. Kijk welke vaardigheden jij bezit die overeenkomen met het profiel en vermeld deze op je CV;
6. Maak een profieltekst waaruit jouw enthousiasme en aansluiting naar voren komt;
7. Check je CV op aansluiting en spelfouten;
8. Start met solliciteren.
Volg onze tips en maak een perfect CV.
Wil je wat meer design in je CV verwerken? Kijk dan eens bij Canva, daar kan je ook een mooi CV ontwerpen.
Ga je ook nog een sollicitatiebrief schrijven? Bekijk onderstaand filmpje met uitleg en tips voor de perfecte motivatiebrief.