Voorbeeld factuur artiest


Hieronder treft u een voorbeeld factuur artiest. Artiesten werken veelal als ZZP-er (freelancer). De standaard regels voor het opstellen van een factuur gelden hierbij.

 

Met betrekking tot het BTW percentage kunnen er wel verschillen zijn In sommige gevallen kan het zijn dat artiesten 6% btw moeten betalen in plaats van de gebruikelijke 21%. Per juli 2012 vallen de optredens van uitvoerende kunstenaars onder het 6% btw tarief. Voorwaarde voor dit tarief is dat er een artistieke prestatie moet worden verricht. Optredens die hieronder vallen zijn:

ü  Optredens van dj’s of vj’s  op bijvoorbeeld een dance party of festival.

ü  Dans uitvoeringen

ü  Optredens van vocalisten bij evenementen/ voorstellingen

ü  Optredens in musicals

ü  Optredens in cabaret voorstellingen

ü  Optredens in toneel voorstellingen, theaters enzovoorts

ü  Het geven van lezingen

ü  Optredens van goochelaars

ü  Optredens van komieken en buiksprekers

ü  Optredens van circus artiesten

ü  Optredens van karikaturisten en sneltekenaars (enkel indien dit op evenementen plaatsvindt)

* Belangrijke voorwaarde bij het 6% tarief is dat de artistieke prestatie voor een groter publiek is (direct of indirect). Daarmee worden bijvoorbeeld optredens in theaters, concertzalen bedoeld. Optredens voor bijvoorbeeld de radio, televisie, commercials, films vallen daar ook onder (indirect publiek).

Zorg ervoor als artiest dat u meerdere opdrachtgevers heeft. Naast het feit dat dat meer zekerheid voor werk geeft, is dit een eis van de Belastingdienst. Indien u enkel en alleen voor dezelfde opdrachtgever werkt, wordt dit gezien als een dienst verband en moet er loonbelasting in plaats van inkomstenbelasting worden betaald. Het is zeer waarschijnlijk dat uw opdrachtgever om een VAR verklaring vraagt. Deze verklaring krijgt u van de Belastingdienst als na controle blijkt dat u inderdaad voldoende opdrachtgevers heeft.

 

Download de voorbeeld factuur artiest in Excel. U krijgt eerst de ZIP versie en kunt vervolgens het Excel bestand opslaan op uw computer. De factuur kunt u geheel aanpassen naar uw eigen huisstijl. Zorg er wel voor dat alle verplichte onderdelen op uw factuur zijn vermeld.


Zie ook de andere factuur voorbeelden op deze site.