Voorbeeld Motivatiebrief

Op deze pagina treft u een voorbeeld Motivatiebrief opleiding/ cursus. Naast het gebruik van een motivatie/ sollicitatiebrief, kan het ook zijn dat u voor een bepaalde opleiding of cursus een brief moet schrijven waarin u uw motivatie kenbaar maakt.In dit geval zal het zo zijn dat er een beperkt aantal kandidaten zullen worden toegelaten tot de opleiding/ cursus en dat u de lezer moet overtuigen dat u de geschikte kandidaat bent om in aanmerking te komen voor de opleiding/ cursus.

Criteria/ opbouw motivatiebrief

1.       De opening

Bij de brief is het van belang om de lezer te motiveren om verder te lezen. Dit doet u door ervoor te zorgen dat de brief een goede opening heeft. In de opening geeft u aan dat u geïnteresseerd bent om de opleiding/ cursus te volgen. 

 

2.       De inhoud

In de inhoud van de brief omschrijft u waarom u geïnteresseerd bent om de opleiding te volgen en waarom u denkt de geschikte kandidaat te zijn. U geeft hier aan wat u aanspreekt aan het instituut en de opleiding en welke reeds opgedane kennis en ervaring u geschikt maken. 

 

3.       De afsluiting

Bij de afsluiting is het van belang om de lezer over te halen u uit te nodigen voor een gesprek. Uiteraard gebeurt dit ook door een pakkende inhoud en een goede match. Bij de afsluiting laat u nogmaals uw enthousiasme zien om te zorgen dat u wordt uitgenodigd.

Tips voor een goede brief als motivatie voor een opleiding/ cursus

  • Beschrijf feiten die ertoe leiden dat u geschikt bent. Opgedane kennis en ervaring, gebleken competenties, enzovoorts.
  • Geef aan waarom deze opleiding/ cursus een logische stap voor uw is;
  • Verdiep uzelf in het instituut en de opleiding;
  • Zorg ervoor dat u concreet bent.
  • Maak uw zinnen niet te lang;
  • Houd de motivatiebrief positief, fris en toekomstgericht;
  • Zorg ervoor dat u de lezer te motiveert  om verder te lezen;
  • Zorg dat u de interesse wekt om meer over u te weten te komen;
  • Zorg ervoor dat er geen spelfouten in de brief zitten;

Voorbeeld motivatiebrief opleiding/ cursus

Uw naam

Straat & huisnummer

Postcode & plaats

 

 

 

Naam bedrijf

T.a.v. Contactpersoon

Straat & huisnummer

Postcode & plaats

 

 

Plaats, datum

 

 

Geachte heer/ mevrouw (naam),

 

Middels deze weg wil ik mijn motivatie kenbaar maken om geselecteerd te worden voor de opleiding/ cursus ___(naam opleiding/ cursus).Deze opleiding/ cursus spreekt mij erg aan door het internationale karakter van zowel uw instituut als de opleiding/ cursus. Ook raak ik erg geënthousiasmeerd door het innovatieve karakter van uw instituut.

 

Al vanaf jongs af aan is voor mijn en mijn omgeving duidelijk dat mijn droom is om ___(beroep) te worden. Zoals u kunt zien in mijn bijgevoegde CV, is deze opleiding/ cursus een logische stap om mijn droom te verwezenlijken. Naast mijn genoten opleidingen, heb ik al enige ervaring opgedaan op het gebied van ___(kernwaarden opleiding). Deze ervaring heeft mij nog meer de bevestiging gegeven dat het beroep ___(beroep)  op mijn buik geschreven staat. 

 

Omdat ik voldoe aan de vooropleidingseisen, al enige ervaring heb opgedaan in de kernwaarden van de opleiding/ cursus en bovenal mijn uitgesproken droom, ben ik van mening dat ik een zeer geschikte kandidaat ben voor deze opleiding/ cursus.

 

Ik kijk uit naar een persoonlijk gesprek, waarin ik mijn motivatie verder kenbaar kan maken.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

 

Naam

 

 

Bijlage: Curriculum Vitae

Download voorbeeld motivatiebrief in Word. 

Zie ook de voorbeeld motivatiebrief voor een sollicitatie. 

Bekijk de actuele vacatures op werk.nl.