Voorbeeld open sollicitatiebrief

Op deze pagina treft u een voorbeeld open sollicitatiebrief en informatie over het schrijven van een open sollicitatie. U heeft de perfecte werkgever gevonden waar u graag voor wil werken, maar helaas staan er op dit moment geen passende vacatures voor u open. In dat geval kunt u ervoor kiezen om een open sollicitatiebrief te sturen. Of u heeft ergens op internet een vacature gezien welke u erg aansprak, maar eenmaal op de website van de werkgever gekomen, blijkt de vacature al te zijn ingevuld. Ook in dat geval kan een open sollicitatie uitkomst bieden. De potentiële werkgever kan uw gegevens bewaren in het systeem totdat er een passende vacature open komt te staan. Misschien heeft u zelfs het geluk dat er inmiddels een passende vacature is vrij gekomen, maar dat deze nog niet op de website is geplaatst. Het is dus zeker aan te raden om een open brief te sturen. 

Privacywet

Houdt er bij open sollicitaties rekening mee dat de werkgever zich moet houden aan de privacywet. Deze wet houdt in dat de gegevens van sollicitanten maximaal 4 weken bewaard mogen worden. Hier kan van worden afgeweken als de sollicitant daar toestemming voor geeft. U kunt in uw brief aangeven dat u de werkgever toestaat uw gegevens voor bijvoorbeeld 1 jaar te bewaren. Zo voorkomt u dat uw gegevens worden verwijderd voordat er een passende vacature vrij zal komen. 

Voordelen van een voorbeeld open sollicitatiebrief

  • Door midden van een open sollicitatiebrief laat u aan de potentiële werkgever zien dat het bedrijf of de organisatie u erg aanspreekt. Voor een werkgever is dat uiteraard een groot pluspunt, want dat betekent een enthousiaste werknemer.
  • Door middel van een open sollicitatie laat u zien dat u initiatief toont. Er zijn geen passende vacatures, maar daar laat u het niet bij zitten. Daardoor laat u zien dat u niet snel bij de pakken neer gaat zitten en dat is voor de meeste werkgevers een goede eigenschap van de werknemer.
  • Door middel van een open sollicitatie trekt u extra aandacht van een werkgever. Tijdens de normale sollicitatieprocedure ontvangt de werkgever veel verschillende sollicitaties en dan is het lastiger om op te vallen. Nu u een brief stuurt buiten de sollicitatieprocedure om, valt dat meer op.
  • 1 op de 5 vacatures worden ingevuld door middel van open sollicitaties. Het is dus zeker de moeite waard om op deze wijze te solliciteren.
  • Wanneer er een nieuwe vacature open komt te staan, zal personeelszaken over het algemeen in eerste instantie kijken of er reeds geschikte kandidaten zijn binnen het huidige netwerk. Dan wordt er gekeken naar mogelijke interne sollicitaties en open sollicitaties.
  • Werkgevers bekijken bij een vacature vaak eerst de open sollicitaties die ze al hebben gekregen. Zo bent u de andere kandidaten al voor.

Voorbereiding open sollicitatiebrief

Voordat u de open sollicitatie stuurt kunt u bellen naar de potentiële werkgever. Hierdoor heeft u al een contactmoment gehad en zal uw sollicitatie sneller in behandeling worden genomen. Zorg er tijdens dit telefoongesprek voor dat u een aantal goede vragen stelt waaruit blijkt dat u zich goed heeft verdiept in de organisatie. Op deze manier kunt u een goede indruk achterlaten en zal de betreffende persoon met meer interesse naar uw sollicitatie kijken. Vraag tijdens dit gesprek of het gewaardeerd wordt om een open sollicitatie te sturen en naar wie deze gestuurd kan worden. In uw brief kunt u refereren naar dit telefoongesprek. 

Voorbeeld open sollicitatiebrief 1

Uw naam

Uw adres

Uw postcode en plaats

 

 

Bedrijfsnaam

T.a.v. contactpersoon vermeld op de vacature

straat en nummer

Postcode en Plaats

 

 

Datum, Plaats

Betreft: voorbeeld open sollicitatiebrief 1

 

 

Geachte heer/  mevrouw (Achternaam),

 

Naar aanleiding van ons telefonisch onderhoud d.d. (datum) stuur ik u hierbij mijn open sollicitatie.

Middels deze open sollicitatie hoop ik in aanmerking te komen voor toekomstige vacatures die aansluiten op mijn kennis en ervaring.

 

De afgelopen 10 jaar heb ik met veel plezier in de commercie gewerkt. Ik ben na mijn opleiding accountmanagement gestart als commercieel binnendienst medewerker bij (bedrijf). Al snel ben ik intern opgeleid tot accountmanager buitendienst, welke functie ik met goede resultaten heb weten in te vullen. Zoals in deze functie hoort, ben ik een persoon van de targets. Ik ben daarin erg gedreven, waardoor mijn resultaten goed zijn.

 

Nu ik niet meer verder kan groeien binnen (bedrijfsnaam) ben ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Uw organisatie spreekt mij erg aan door het internationale karakter vanuit een familiair perspectief. Via mijn oud collega (naam) hoor ik ook niets dan positieve verhalen over uw organisatie en de bedrijfscultuur.

 

Ik ben bereid om elke commerciële functie bij uw organisatie aan te pakken. Op deze manier kan ik laten zien wat ik in huis heb en kan ik verder doorgroeien binnen uw organisatie.

 

Ik zie het als een uitdaging om bij te kunnen dragen aan een vernieuwende organisatie en kom graag bij u op gesprek om mijn enthousiasme en gedrevenheid verder toe te lichten.

 

Ik verzoek u mijn gegevens 12 maanden te bewaren, zodat u bij een passende vacature contact met mij op kan nemen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Naam & contactgegevens

 

Bijlage: CV

Voorbeeld open sollicitatiebrief 2

Uw naam

Uw adres

Uw postcode en plaats

 

 

Bedrijfsnaam

T.a.v. contactpersoon vermeld op de vacature

straat en nummer

Postcode en Plaats

 

 

Datum, Plaats

Betreft: voorbeeld open sollicitatiebrief beveiliger

 

 

Geachte heer/  mevrouw (Achternaam),

 

Via mijn oud collega en kennis (naam) begreep ik dat u regelmatig op zoek bent naar beveiligers. Op uw website zag ik momenteel geen vacatures open staan, maar middels deze open sollicitatie hoop ik in aanmerking te komen voor toekomstige vacatures binnen mijn werkgebied.

 

Van kinds af aan is het mijn droom geweest om beveiliger te worden. Na mijn middelbare school ben ik dan ook direct gaan verder leren voor de functie van beveiliger. Zoals u in mijn CV kunt zien heb ik inmiddels alle diploma’s en certificaten behaald.

 

In mijn loopbaan heb ik reeds bij diverse bedrijven ervaring opgedaan in de functie van beveiliger. Binnen de internationale omgeving heb ik kennis gemaakt met beveiliging. Daarnaast het ik in Nederland veel ervaring opgedaan in de objectbeveiliging. In mijn huidige job verzorg ik o.a. de beveiliging van (omschrijving). 

 

Nu ben ik toe aan een volgende stap en ben ik via mijn oud collega (naam) getipt op uw bedrijf. Ik heb me verdiept in uw organisatie en deze spreekt mij heel erg aan. Persoonsbeveiliging is een tak waar ik nog niet veel ervaring in heb, maar waar ik wel alle diploma’s met vlag en wimpel van het behaald. Binnen zo’n gespecialiseerde organisatie verwacht ik snel een zeer gewaardeerde collega te worden.

 

Ik zou graag in een persoonlijke ontmoeting een en ander willen toelichten en kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

 

Tot slot verzoek ik u om mijn sollicitatie 12 maanden te bewaren voor mogelijke toekomstige vacatures.

 

Met vriendelijke groet,

 

Naam & contactgegevens

 

Bijlage: CV

Voorbeeld open sollicitatiebrief 3

Uw naam

Uw adres

Uw postcode en plaats

 

 

Bedrijfsnaam

T.a.v. contactpersoon vermeld op de vacature

Straat en nummer

Postcode en Plaats

 

 

Plaats, datum

 

Betreft: voorbeeld open sollicitatiebrief manager

 

Geachte heer/ mevrouw,

 

Op de site van indeed kwam ik uw advertentie tegen waarin u aangeeft op zoek te zijn naar kandidaten voor de functie van manager bij uw opdrachtgever. Toen ik telefonisch contact met u opnam over de vacature bleek deze zojuist te zijn ingevuld. Toch stuur ik hierbij een open sollicitatie voor het geval er een soortgelijke vacature open komt te staan. U bedrijf spreekt mij namelijk erg aan, hoe meer ik op uw website heb rondgekeken, des te enthousiaster ben ik geworden.

 

Ik heb 20 jaar ervaring in de scheepsbouw, waarvan 15 jaar in de functie van manager. Op dit moment ben ik werkzaam bij (bedrijf) als scheepsbouw manager in Noord Holland. Ik ben daar verantwoordelijk voor de renovatie en productie van grote schepen, waarbij ik leiding heb over een team van 30 man.

 

Uw organisatie spreek mij zo erg aan omdat (omschrijving van waarom de organisatie u aanspreekt, gebruikt hierbij woorden en informatie van de website).

 

Graag zou ik in een persoonlijk gesprek met u meer van de functie en het bedrijf te weten komen en de mogelijkheden voor samenwerking bespreken. Daarnaast verzoek ik u om mijn gegevens 12 maanden te bewaren voor mogelijke toekomstige vacatures.

 

Met vriendelijke groet,

 

Naam & contactgegevens

 

Bijlage: CV

Download voorbeeld open sollicitatiebrief 1 in PDF

Download voorbeeld open sollicitatiebrief 2 in PDF

Download voorbeeld open sollicitatiebrief 3 in PDF

Bekijk de actuele vacatures op werk.nl, indeed en monsterboard