ChatGPT een Sollicitatiebrief laten Schrijven

ChatGPT een sollicitatiebrief laten schrijven: Steeds meer mensen gebruiken ChatGPT voor dagelijkse werkzaamheden, maar hoe gebruik je de tekstrobot om je sollicitatiebrief te schrijven? Op deze pagina leggen we het allemaal uit. Bekijk ook hoe je een CV kunt maken met Chatgpt

 

Inhoudsopgave

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief met ChatGPT?

Welke vragen kan je stellen voor een Perfecte Brief?

Voorbeeld Sollicitatiebrief in ChatGPT

Hoe zorg je dat je sollicitatiebrief opvalt?

Gratis Voorbeeld Sollicitatiebrief Sjablonen in Word


Hoe schrijf je een sollicitatiebrief met ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot van Open AI met kant-en-klare antwoorden op basis van tekst. AI gebruikt kennis om snel te analyseren waar iemand het over heeft en vervolgens een pasklaar antwoord te geven. Zo kan ChatGPT ook je sollicitatiebrief maken en perfectioneren.

De chatbot kan je motivatiebrief maken op basis van de vragen die je stelt. ChatGPT zal altijd input van je nodig hebben. Als je ChatGPT vraagt om je sollicitatiebrief te maken, zal bijvoorbeeld het volgende kunnen aanleveren:

o   Vacature

o   Jouw CV

o   Functienaam/ functieomschrijving


Volg de volgende stappen om een sollicitatiebrief te maken met ChatGPT:

 1. Zoek de vacature op internet en kopieer de URL;
 2. Ga naar https://chat.openai.com/chat en open een chat met de vraag “Kan je een sollicitatiebrief voor me schrijven voor deze functie (URL vacature)? “
 3. Vervolgens wordt er een brief geschreven die helemaal toegespitst is op de vacature. Pas deze brief aan naar jouw schrijfstijl en zorg dat hij kloppend is.
 4. Voeg elementen van je CV toe aan de brief, dit kan je handmatig doen, of vragen aan de chatbot. Kopieer in dat geval je CV in de chat en stel daarbij de vraag “Kan je mijn CV in de brief verwerken?”
 5. Verwerk je brief in een template. Geef je brief wat extra uitstraling door er een professionele template voor te gebruiken. Stem de template af op je CV en je bent klaar. Bekijk verder op de pagina een aantal gratis voorbeeld templates in Word.


chatgpt-sollicitatiebrief-maken

Welke vragen kan je stellen voor een Perfecte Brief?

De vragen die je stelt hangen helemaal af van de beginsituatie en informatie die je hebt. Om je toch een idee te geven hebben we een aantal voorbeeld vragen voor je op een rijtje gezet.

1.       “Kan je een sollicitatiebrief voor me schrijven voor deze functie (URL vacature)?“

2.       “Kan je mijn CV in de brief verwerken?”

3.       “Kan je een sollicitatiebrief schrijven voor de functie van (functie naam)”

4.       “Kan je een sollicitatiebrief schrijven voor de vacature (tekst plakken vanuit de vacature)”

Je krijgt dan een eerste versie van een sollicitatiebrief. Daarna kan je nog aanvullende vragen stellen om je brief te perfectioneren. Kijk je brief goed na en maak er een mooi CV bij.


Voorbeeld Sollicitatiebrief in ChatGPT

Om je een idee te geven van de output die de Chatbot kan geven, hebben we een sollicitatiebrief laten schrijven voor een vacature van supermarktmedewerker bij de Albert Heijn. We hebben daarbij de volgende vraag gesteld:

 

“Kan je een sollicitatiebrief schrijven voor deze vacature? (link naar de vacature)”

 

We kregen een goede sollicitatiebrief terug die aansluit op de vacature. Omdat we de brief persoonlijker wilden maken, hebben we een CV toegevoegd met de volgende vraag:


“Kan je mijn cv in de sollicitatiebrief verwerken?”


ChatGPT heeft nu een goede brief geschreven die helemaal is toegespitst op de vacature. We hoeven hem alleen nog maar even na te kijken en her en der bij te schaven.


ChatGPT een sollicitatiebrief laten schrijven Voorbeeldbrief

[Je naam]

[Je adres]

[Je postcode en woonplaats]

[Je telefoonnummer]

[Je e-mailadres]


[Naam van de contactpersoon]

[Naam van het bedrijf]

[Adres van het bedrijf]

[Postcode en plaatsnaam van het bedrijf]


[Plaatsnaam, datum]

Betreft: Sollicitatie Medewerker Brood & Vers


Geachte heer/mevrouw [naam van de contactpersoon],

Met veel enthousiasme solliciteer ik naar de functie van Medewerker Brood & Vers bij Albert Heijn in Son. Als ervaren Supermarktmedewerker Vers, heb ik ervaring met het beheren van voorraden, het controleren van kwaliteit en het bieden van uitstekende klantenservice. Ik heb een goede kennis van producten en heb het vermogen om snel te leren en mij aan te passen aan nieuwe situaties.

In mijn huidige rol als Supermarktmedewerker Vers bij Jumbo in Amsterdam, heb ik veel geleerd over het beheren van voorraden en bestellingen om ervoor te zorgen dat de afdeling volledig gevuld is. Ik controleer regelmatig de kwaliteit van de producten en zorg voor een aantrekkelijke presentatie van producten. Daarnaast assisteer ik klanten bij het vinden van producten en het beantwoorden van vragen over producten en prijzen. Ik zorg voor een schone en georganiseerde werkruimte en volg voedselveiligheidsprotocollen.

Ook ben ik actief als vrijwilliger bij De Voedselbank in Amsterdam. Hier assisteer ik bij de voorbereiding en distributie van voedsel aan behoeftige gemeenschappen en ben ik verantwoordelijk voor de opslag van producten en het beheer van de inventaris.

Met mijn uitstekende klantenservicevaardigheden, sterke communicatie- en interpersoonlijke vaardigheden en kennis van voedselveiligheidsprotocollen, ben ik ervan overtuigd dat ik een waardevolle aanvulling zou zijn voor het team van Albert Heijn in Son.

In mijn CV vindt u meer informatie over mijn opleiding en werkervaring. Ik ben flexibel inzetbaar en vind het geen probleem om in de weekenden en avonden te werken.

Ik kijk er naar uit om mijn motivatie nader toe te lichten in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

[Je naam en handtekening]


Hoe zorg je dat je sollicitatiebrief opvalt?

Om te zorgen dat je sollicitatiebrief opvalt, kan je een aantal dingen doen. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt:

 

 • Pas je brief aan op de vacature: Zorg ervoor dat je de vacature goed leest en in je brief antwoord geeft op de zoekvraag.
 • Maak een sterke openingszin: Begin je brief met een krachtige openingszin die de aandacht trekt van de lezer. Dit kan bijvoorbeeld een pakkende quote zijn of een korte beschrijving van jouw ervaring of vaardigheden.
 • Gebruik een professionele template: Zorg voor een professionele template, waar al jouw contactgegevens en je naam duidelijk in naar boven komen.
 • Pas de template van de brief aan op je CV: Zorg ervoor dat je CV en Sollicitatiebrief mooi op elkaar aansluiten, gebruik dezelfde stijl en lettertypes.
 • Maak het persoonlijk: Richt je brief aan een specifieke persoon en laat zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Dit laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de baan.
 • Wees uniek: Zorg dat je opvalt door jouw eigen persoonlijkheid en ervaring te laten doorschemeren in jouw brief. Vermijd clichés en laat zien waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie.
 • Focus op de toegevoegde waarde: Laat zien hoe jouw vaardigheden en ervaring een toegevoegde waarde kunnen zijn voor het bedrijf en de functie. Laat zien dat je begrijpt wat er van je verwacht wordt en hoe jij hieraan kunt bijdragen.
 • Houd het kort en krachtig: Zorg dat jouw brief niet te lang is en focus op de belangrijkste punten. Houd het leesbaar en overzichtelijk, zodat de lezer snel kan zien wat jouw sterke punten zijn.Lees hier 5 tips om ChatGPT te gebruiken om te solliciterenGratis Voorbeeld Sollicitatiebrief Sjablonen in Word

Als je de brief klaar hebt, dan kan je hem verwerken in een sjabloon. Dit kan je doen in bijvoorbeeld Word. Bekijk en download hieronder een aantal voorbeeld sollicitatiebrief templates die je daarvoor kunt gebruiken.snelcursus-chatgpt-samen-met-ai