SVH

Sociale Hygiëne (SVH) is het diploma in de horeca en is verplicht bij horecabedrijven die drank schenken. Wanneer u een leidinggevende binnen een horecabedrijf bent waar drank geschonken wordt, dient u in het bezit te zijn van het  diploma. Per bedrijf waar drank geschonken wordt is het verplicht om minimaal 2 leidinggevenden op te geven met een  diploma. Het diploma wordt eenmalig behaald en er hoeft geen “bijspijkercursus” meer gevolgd te worden.

Aantal medewerkers met SVH

Tijdens openingstijden van de horecagelegenheid dient er altijd minimaal 1 persoon aanwezig te zijn met het SVH diploma. Het is niet verplicht dat dit een leidinggevende is. Het kan ook een medewerker zijn, of bijvoorbeeld een kok.

 

SVH is bedoeld om medewerkers van een horecabedrijf die drank schenken te leren hoe om te gaan met situaties die kunnen leiden tot problemen. Geleerd wordt hoe men om gaat met dronken gasten, wanneer er niet meer geschonken mag worden, wat men moet doen als andere gasten worden lastig gevallen, of wanneer het personeel lastig wordt gevallen. Ook wordt er geleerd hoe men om moet gaan met gasten die gokken en drugs gebruiken. Een ander onderdeel van de cursus is gastvrijheid. En tot slot komt de wet en regelgeving aan bod.

Soorten SVH

Er zijn 2 verschillende soorten SVH. De ene soort is voor medewerkers in een horecagelegenheid en de andere soort is voor medewerkers van een slijterij.

Bij een horecagelegenheid is de stelregel dat de drank binnen de horecagelegenheid (of indien van toepassing et terras) moet worden genuttigd. Het is niet de bedoeling dat er alcohol wordt meegenomen buiten de horecagelegenheid.

Bij een slijterij geldt dat de alcohol niet op locatie mag worden genuttigd, maar meegenomen wordt door de klant.

Omdat beide gevallen verschillende risico’s met zich meebrengen, gelden er andere regels en procedures.

SVH alcohol onder 18 jaar

Een belangrijk onderdeel van het SVH diploma is de verkoop van alcohol onder de 18 jaar. Het is strikt verboden om alcohol te schenken aan gasten onder de 18 jaar. Om dit te waarborgen dienen medewerkers bij twijfel de identiteit te controleren wanneer er alcohol wordt besteld. Ook is het verplicht om duidelijk aan te geven dat het beleid is om geen alcohol onder de 18 jaar te schenken. U kunt stickers bestellen om op alle ingangen van uw horecagelegenheid te plakken via deze link.  

SVH oefenexamens

Op het internet zijn diverse websites waar u kunt oefenen voor uw svh diploma. Ook in het officiële boek staan allemaal examen oefeningen. Wij raden u aan om goed te oefenen. Via deze link kunt u oefenexamens vinden.

Lees hier meer over andere mogelijke (niet verplichte) cursussen binnen de horeca

snelcursus-chatgpt-samen-met-ai