Profiel CV

Een onderdeel van uw CV is het stukje Profiel CV. Hier geeft u een korte presentatie van uzelf.

Het is een stukje tekst waarin u zichzelf beknopt voorstelt. De profielschets kan een beetje vergeleken worden met een elevator pitch, waarin u in een kort gesprekje een indruk wil achterlaten, gevolgd van een korte beschrijving van waarnaar u op zoek bent.Zowel op het ouderwetse CV als op het moderne curriculum vitae is de profielschets een wezenlijk onderdeel. Het doel van de profielschets is om de aandacht te trekken van de lezer zodat men uw curriculum vitae en uw brief verder willen lezen. Het profiel is meestal een stukje tekst van 4 tot 6 regels. 

Tips voor een goede profielschets

Houdt het beknopt. Probeer niet alles over uzelf te vertellen, maar haal de hoogtepunten van uw carrière, uw persoonlijke kwaliteiten en uw specialismen naar boven.

Zorg ervoor dat uw karakter naar boven komt in uw profiel. Omdat een CV een kale opsomming is van opleidingen en werkervaring, is het van belang een persoonlijk tintje aan uw CV te geven. Laat dus in uw profielschets zien wie u bent en breng uw karakter over. 

Opbouw profiel CV

Een profielschets is een beperkt stukje tekst. Bedenkt dus van te voren goed wat u wil uitlichten.

opbouw van een profielschets is als volgt: 

  • Kort voorstellen
  • Specialiteiten, persoonlijke kwaliteiten omschrijven, waar ben je goed in
  • Aangeven waar u naar op zoek bent, wat zijn je ambities

Begin met een selectie van uw specialiteiten, persoonlijke kwaliteiten en ambities en haal daar weer de belangrijkste onderdelen uit. Dot totdat u een stukje boeiende tekst overhoudt met uw belangrijkste punten. Zorg dat het geen opsomming wordt, maar een boeiend stukje tekst. 

Voorbeeld profiel CV 1

Mijn naam is Jan, een proactieve en resultaatgerichte accountmanager met ruime ervaring binnen de scheepsbouw en de luxe jachtbouw. Mijn werkstijl kenmerkt zich het beste als commercieel en doelgericht: Ik behaal mijn targets door doelgericht te werk te gaan. Ik zoek een uitdagende commerciële functie binnen de internationale scheepsbouw.  

Voorbeeld profiel CV 2

Mijn naar is Sophie, een enthousiaste en georganiseerde Office Manager, met ruime ervaring op het ondersteunende vlak. Mijn werkstijl kenmerkt zich door gedrevenheid en orde: ik weet mijn prioriteiten goed te stellen en zorg dat mijn werk op tijd af is. Ik ben op zoek naar een inspirerende organisatie binnen de ICT.

Voorbeeld profiel CV 3

Schilderen is mijn passie. Omdat ik een perfectionist ben, zijn mijn opdrachtgevers altijd erg tevreden over mijn werk. Door snel en secuur te werken kan ik keer op keer perfectie afleveren binnen de gestelde deadlines. Ik ben op zoek naar een baan waarin ik een team kan leren te schilderen met dezelfde passie.

Voorbeeld profiel CV 4

Een optimist eerste klas, zo sta ik bekend binnen mijn teams. Door middel van mijn positieve houding weet ik mijn teamgenoten mee te trekken in de moeilijkste trajecten. Na jarenlange ervaring offshore, ben ik op zoek naar een baan aan de wal waarin ik mijn enthousiasme en kennis kan delen met een nieuw team.  

Extra tips voor een boeiende profielschets

  • Het kan zijn dat u niet zo snel uw persoonlijke kwaliteiten kunt opnoemen. Bekijk op internet de lijsten van persoonlijke kwaliteiten om te achterhalen wat die van u zijn.
  • Zorg voor een boeiende tekst, de lezer moet aan de hand van uw profielschets worden getriggerd om uw sollicitatie verder in behandeling te nemen.
  • Geef uw profielschets een persoonlijk karakter. Uw overige CV s een opsomming en in uw profielschets kunt u een stukje persoonlijkheid laten overkomen.
  • Maak geen opsomming van persoonlijke kwaliteiten, maar haal de beste 1 of 2 eruit.

Bekijk hier de actuele vacatures op werk.nl