Opbouw Sollicitatiebrief

Op deze pagina treft u informatie over de opbouw sollicitatiebrief. Wanneer u de juiste opbouw volgt, creëert u een goede sollicitatiebrief. Een sollicitatiebrief stuurt u samen met uw cv naar het bedrijf waar u solliciteert. Zorg ervoor dat uw sollicitatiebrief foutloos is, goed is opgebouwd en dat u de link goed legt tussen hetgeen gevraagd wordt in de vacature en uw opleidingen en ervaringen. 


De standaard opbouw sollicitatiebrief

In de inleiding van de brief schrijft u waar u de vacature heeft gevonden (internet/ jobbird/ krant enz.). Geef in de inleiding aan op welke vacature u solliciteert en vermeldt daarbij (indien aanwezig) het referentienummer van de vacature. U vermeldt in de eerste alinea waarom u op deze vacature reageert. Dat kan zijn omdat u toe bent aan een nieuwe uitdaging, dat u goed aansluit op het profiel, dat u op zoek bent naar een baan in een andere regio, enzovoorts. 

 

In de volgende alinea schrijft u waarom dit bedrijf en deze functie u juist zo aanspreekt. Wat zijn de positieve eigenschappen van het bedrijf en de functie die u doen reageren op de vacature? 

 

In de volgende alinea schrijft u waarom u geschikt bent voor deze functie. U schrijft welke ervaring en opleiding u heeft die aansluit op het gevraagde profiel. Het is belangrijk dat u de link legt tussen uw profiel en het gevraagde profiel. 

 

In de afsluiting geeft u aan dat u graag in aanmerking komt voor een persoonlijk gesprek, een sollicitatiegesprek.

Voorbeeld opbouw sollicitatiebrief

Uw naam

Uw adres, straat en huisnummer

Uw adres, postcode en plaats

 

Bedrijfsnaam

T.a.v. de heer/ mevrouw (achternaam contactpersoon)

Adres ontvanger, straat en huisnummer

Adres ontvanger, postcode en plaats

 

 

Plaats en datum

 

Betreft: Sollicitatie vacature __(kenmerk)

 

 

Geachte heer/ mevrouw (achternaam contactpersoon),

 

Middels dit schrijven wil ik solliciteren op de vacature van __ (naam van de vacature), welke ik gisteren op __(website/ jobbird/ krant) heb gelezen. De vacature trok gelijk mijn aandacht omdat deze functie een perfecte vervolgstap voor mij is in mijn carrière. 

 

Uw bedrijf spreekt mij erg aan omdat u een van de marktleiders bent binnen uw branche. Daarnaast staat u bekend om uw innovatie, waarvan ik graag een onderdeel van zou willen uitmaken. 

U vraagt een ervaren Onderzoek analist met ervaring in de branche __(branche). Na mijn opleiding __(naamopleiding)  heb ik drie jaar ervaring opgedaan als Onderzoek analist bij __(naam bedrijf). Door deze ervaring denk ik een zeer geschikte kandidaat te zijn voor de vacante positie. Ik heb geleerd dat ik analytisch, punctueel en gemotiveerd ben. 

 

Graag zou ik mijn motivatie verder willen toelichten in een persoonlijk gesprek. 

 

In afwachting van uw reactie,

 

Met vriendelijke groet,

 

(handtekening)

 

(voornaam en achternaam)

Download voorbeeld in Word

Download de voorbeeld opmaak sollicitatiebrief in Word. 

Zie de actuele vacatures op werk.nl