Factuur Datum

Op uw factuur vermeldt u altijd de factuur datum. Dit is de datum waarop u het document opstelt. De datum is een verplicht onderdeel van de factuur. Lees meer over de factuur vereisten


Deze factuur datum kan op verschillende manieren worden aangeduid. 


22-03-2014

22 maart 2014

22 mrt 2014

U begint met de dag, gevolgd door de maand en daarna het jaartal. 


In het Engels is de datumvermelding anders. Daar begint men met de maand, gevolgd door de dag en daarna het jaartal. 

03-22-2014

Voorbeeld factuur datum vermelding

Omdat er op basis van de facturen BTW wordt berekend, is de datum een belangrijk verplicht onderdeel op uw document. De datum van de factuur bepaalt dus het tijdsvlak waarin u de BTW moet aangeven. Het is aan te raden om uw factuur voor de vijftiende van de maand te versturen. 

Bij de ontvanger kan het zijn dat de post wordt gestempeld bij binnenkomst. De datum van ontvangst wordt dan door de ontvanger op het document gezet. Zorg er dus voor dat de datum juist is op uw document. Zeker omdat de Belastingdienst controles kan uitvoeren. 


Bij de ingang van de nieuwe 21% BTW regeling was bij de ingangsdatum de leveringsdatum van de goederen of diensten bepalend en niet de factuurdatum. In geval van vooruit gefactureerde diensten of goederen, onder het oude BTW tarief, moest er later een correctie op het tarief plaatsvinden. Er diende dan 2% BTW na gefactureerd te worden.


Wees zorgvuldig met de vermelding van de datum en zorg ervoor dat u op de juiste dag/ dagen van de maand uw facturen verstuurd. 


Naast de verplichte datum op de factuur zijn er nog verschillende verplichte onderdelen. Ga terug naar de vorige pagina en lees uit welke onderdelen uw document zou moeten bestaan. Zo kunt u voorkomen dat u achteraf gecorrigeerde documenten dient te versturen. 


Voorbeelden van andere verplichte onderdelen zijn de leverdatum, de bedragen en de BTW percentages. De leverdatum is de datum waarop de goederen en/ of diensten zijn geleverd. De bedrag in en exclusief BTW rekent u aan de hand van de geldende BTW tarieven. Voor meer informatie over de verschillende BTW tarieven treft u op de website van de belastingdienst. Per 1 oktober 2012 zijn de BTW tarieven veranderd. Het percentage van 19% is toen verhoogd naar 21%. 

In uw document is een belangrijk verplicht onderdeel dus de factuur datum. 

Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. We zetten regelmatig nieuwe voorbeelden, modellen, formats en sjablonen online. Bekijk en download de verschillende voorbeelden van brieven, facturen, contracten en nog veel meer.