ZZP worden

Ga terug naar ZZP

Op deze pagina treft u informatie over ZZP worden. ZZP betekent een Zelfstandige Zonder Personeel. U start een bedrijf als privé persoon en wordt dus een ondernemer. zzp'ers zijn bedrijven die geen personeel in dienst hebben.

 


Mensen die graag een bepaalde vorm van vrijheid willen, kiezen er vaak voor om zzp'ers te worden. Op deze manier kan je men zich bezig houden met zijn of haar vak, zonder daarbij afhankelijk te zijn van een werkgever. zzp'ers hebben dan ook verschillende bedrijven waar ze werkzaamheden voor uitvoeren. De keerzijde is dat zzp'ers minder zekerheden hebben dan reguliere werknemers. Door goed te netwerken en voor verschillende bedrijven te werken, zorgen zzp'ers ervoor dat er een continuïteit wordt gecreëerd.

 

ZZP worden, Feiten en cijfers

Bekijk hieronder de feiten en cijfers met betrekking tot zzp-ers. 

 • Nederland telt zo’n 700.000 zzp'ers, waarvan het grootste deel in de zakelijke dienstverlening werkt. Ook zijn er veel zelfstandigen zonder personeel werkzaam in de bouw.
 • Het gemiddelde loon van zzp’ers in Nederland is 35.000 per jaar.
 • De meeste zzp’ers zijn man
 • De gemiddelde zzp’er is 42 jaar oud
 • Meer dan de helft van het aantal bedrijven in Nederland is van een zzp’er.
 • De vier verzekeringen die een zzp’er gemiddeld genomen afsluit:
 • Startende Zzp’ers kunnen worden onderverdeel in 2 groepen:
 • Mensen die vanuit een loondienstverband starten
 • Mensen die vanuit een uitkeringssituatie starten


Hoe ZZP worden

Bekijk hieronder de stappen die ondernomen kunnen worden om ZZPer te worden. 

 1. Informeer u eerst goed over de voor en nadelen van het worden van een zzp’er. Voor de een is de onzekerheid een te grote last, terwijl voor de ander juist de vrijheid veel betekent.
 2. Wanneer u hebt besloten om het door te zetten, maakt u een plan. In dit plan zet u uiteen wat uw plannen zijn, hoe u aan uw opdrachtgevers denkt te komen, hoe het financiële plaatje eruit ziet, enzovoorts. Bekijk meer informatie over het schrijven van een ondernemingsplan. Wanneer u niet voldoende financiële middelen heeft, kunt u met uw ondernemingsplan naar een bank of familielid/ kennis voor een eventuele lening.
 3. Wanneer u de plannen heeft uitgewerkt, kunt u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.
 4. Zorg ervoor dat u de administratie goed opzet. Wanneer dit niet een van uw sterke punten is, kunt u gebruik maken van een extern kantoor welke uw administratieve zaken overneemt. Bent u wel handig in administratieve zaken, bekijk dan de vele voorbeeld documenten op deze site om u op weg te helpen.
 5. Ga op zoek naar opdrachtgevers en u kunt aan de slag!

Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.