Administratie

Zorg ervoor dat u een goede administratie opzet en bij houdt. U bent als ondernemer wettelijk verplicht een goede boekhouding bij te houden. Daarnaast heeft u zelf veel baat bij het juist beheren van de financiën.  

U kunt als u alles goed bij houdt goed inzicht krijgen en houden in de financiële ontwikkelingen van het bedrijf. Waar nodig kunt u tijdig bijsturen. Wanneer u zorgt voor het goed rapporteren van uw financieel beheer, kunt u eenvoudig zelf de belasting aangiftes verzorgen. 


Omdat de cashflow belangrijk is, zeker bij de start van een bedrijf, is het goed om dicht op het debiteuren te zitten. Wanneer debiteuren niet tijdig betalen kunt u snel reageren en proberen de cashflow op gang te houden. Indien een debiteur geregeld slecht en laat betaald, kan er over nagedacht worden daar geen werkzaamheden meer voor uit te voeren. 

Crediteuren en debiteuren administratie

Zie hier een spreadsheet met een voorbeeld crediteuren en een voorbeeld debiteuren

Ondernemingsplan

In uw ondernemingsplan staat een financieel hoofdstuk. Hier maakt u een investeringsbegroting, winst en verlies rekening, exploitatie begroting en balans. 

Bij de start van een bedrijf wordt vaak gebruik gemaakt van investeerders, dit kan een bank zijn maar ook bijvoorbeeld een familielid, De investeerder moet vertrouwen hebben/ krijgen in uw plan om zo overtuigd te worden van zijn investering. Door middel van een goed onderbouwd ondernemingsplan kunt u de investeerders overtuigen. Alles valt of staat uiteraard bij de vruchtbaarheid en haalbaarheid van het plan.

Zorg er bij het schrijven van uw ondernemingsplan voor dat u een realistisch beeld schetst. U kunt beter vooraf bewust zijn van de struikelblokken, zodat u op zoek kunt gaan voor oplossingen, dan achteraf tegen allerlei onvoorziene problemen aanlopen. Uw investeerders zullen ook meer vertrouwen krijgen als ze zien dat u alles goed heeft uitgedacht en ook bekend bent met de risico's die er bij komen kijken om uw bedrijf op te richten. 


Investeringsbegroting

Om u op weg te helpen bij het maken van de berekeningen voor in uw ondernemingsplan, hebben we een voorbeeld investeringsbegroting opgesteld. U kunt dit document downloaden via Google Drive. 

Financieringsbegroting

Ook hebben we een voorbeeld financieringsbegroting online gezet. Een financieringsbegroting laat zien op welke wijze uw investering wordt gefinancierd. 

Exploitatiebegroting

Bij een financieel plan hoort ook een exploitatiebegroting. In deze begroting worden de verwachtingen omtrent de omzet, inkoop, kosten en winst voor een aantal opeenvolgende periodes weergegeven. 

Wagenparkbeheer

Voor het beheer van het wagenpark hebben we een Excel sheet gemaakt. Hierin kunt u eenvoudig en overzichtelijk u wagenpark in beheren. Zie de Excel sheet wagenpark beheer

Zie hier ook een voorbeeld van een kilometerregistratie

Lees meer over BTW prive gebruik auto. Lees meer over BTW privé gebruik op de website van de BelastingdienstBekijk ook het gratis boekhoudprogramma in Excel op Carla's Templates.