Voorbeeld Factuur Freelance


Op deze pagina treft u een voorbeeld factuur freelance. De Freelancer werkt zelfstandig voor verschillende opdrachtgevers. De freelancer is hetzelfde als de ZZP-er. Freelancers kunnen bijvoorbeeld als fotograaf of ontwerper werken. Zelfstandigen in de bouw worden vaak ZZP-ers genoemd.

 


Zie hieronder een voorbeeld. U kunt dit voorbeeld downloaden in Excel en aanpassen in uw eigen huisstijl.U kunt bent als freelancer eigen baas en kan zelf de werktijden indelen. Als freelancer heeft wel zelf de verantwoordelijkheid om opdrachtgevers te zoeken. Daardoor bent u ook kwijt aan de commerciële werkzaamheden en kan het zijn dat er periodes zijn dat u geen werk heeft. Hierdoor heet de freelancer vaak een onregelmatig inkomen.

De freelancer dient zich altijd in te schrijven bij de kamer van koophandel en er gelden dezelfde regels voor als bijvoorbeeld een eenmanszaak. Als u jaarlijks minimaal 1225 uren in uw zaak steekt als freelancer, komt u in aanmerking voor voordelige fiscale regelingen.

Zorg ervoor dat u voldoende opdrachtgevers heeft. Dit is uiteraard belangrijk om uw risico te spreiden en niet zonder werk te komen zitten. Het hebben van meerdere opdrachtgevers is ook verplicht door de Belastingdienst. U betaalt namelijk als freelancer inkomsten belasting in plaats van loon belasting. Indien u onvoldoende opdrachtgevers heeft, kan het zijn dat er volgens de belastingdienst sprake is van verkapt dienstverband. Dat zou dan inhouden dat u in plaats van inkomsten belasting, loon belasting zou moeten betalen.

In de wet keten aansprakelijkheid zou dan uw opdrachtgever verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de loon belasting, indien u deze niet kan voldoen. Hiervoor is de zogenoemde VAR verklaring. Deze verklaring ontvangt u van de Belastingdienst indien u na controle voldoende opdrachtgevers heeft. Uw opdrachtgever kan hierom vragen om te zorgen dat hij geen extra financieel risico loopt. Als freelancer bent u privé aansprakelijk voor eventuele schulden die u in uw zaak opbouwt.


Download de voorbeeld factuur freelance in Excel